Защо кученцето ми сякаш подивява през нощта?

куче лудо Снимка: iStock

Т очно, когато си мислите, че кученцето ви се е налудувало добре през деня и е дошло време за спокойна нощна дрямка, четириногото ви приятелче скача и започва да тича из къщата, сякаш преследва въображаема катерица. И няма никаква очевидна причина за това поведение. Ако това ви звучи познато, може би се питате: Защо домашният ми любимец се държи като обезумял? 

Новите собственици на четириноги често са изненадани и дори – леко разтревожени от това странно кучешко поведение. Но няма от какво да се притеснявате! Въпреки че изглежда така, сякаш четириногият ви другар има халюцинации или вижда въображаеми приятели, това държание всъщност съвсем не е толкова странно. 

куче лудоСнимка: iStock

Всяко куче от време на време може да има епизоди на интензивна и произволна активност. Те обикновено са кратки като времетраене. Четириногият ви другар може да тича в кръг или да прави спринт от единия край на коридора до другия. Може да скача върху мебелите, заемайки игривата поза тип „лък“. И макар отстрани да изглежда налудничаво, това поведение всъщност е съвсем нормално и е начин вашият питомец да се отърве от излишната енергия, пишат от Американския киноложки клуб.

Dogsandcats.bg

Това поведение е по-често срещано в случаите, когато четириногият ви другар е особено развълнуван или игрив. За това – подходете към него с необходимото разбиране! Или иначе казано – вземете в ръка топката за тенис, която животното бута към вас с муцуна и поиграйте! 

Понякога тези епизоди на хиперактивност могат да се случат и след стресиращо събитие, например – след баня. Сякаш по този начин косматият ви спътник разтоварва натрупаното напрежение. Или може би просто е доволен, че неприятното за него събитие най-накрая е приключило. 

куче лудоСнимка: iStock

Що се отнася до нощното будуване, то се среща по-често при кученцата, които са прекарали повече време от деня си сами и не са получили достатъчна възможност за упражнения. Веднага, щом, образно казано, домът ви е на тяхно разположение, те се възползват от възможността да се пораздвижат из него!

Специалистите са забелязали, че колкото по-младо е едно куче, толкова по-често се появяват тези епизоди. Защо това е така? Вероятно причината се крие във факта, че макар кутретата да си дремват много през деня, те като цяло имат много енергия, която имат необходимост да канализират. Като цяло те са по-енергични спрямо възрастните четириноги. 

куче тичаСнимка: iStock

Имаме ли причини за тревога?

Може би се чудите дали тази среднощна хиперактивност е безопасна за вашето куче? Има само две опасения, които си заслужават да се обмислят. Първо – уверете се, че няма препятствия по пътя на домашния ви любимец. Ограденият двор, например, е чудесно място, където да позволите на животното да изкара енергията си. Далеч по-добро от разхвърляната ви всекидневна, например. Покритите с килими места също са по-безопасни, така че домашният ви любимец ще има опора, която да му попречи да се подхлъзне или нарани. Уверете се и, че държите всякакви чупливи дреболии и деликатни орнаменти далеч от пътя на кучето си. 

Второ, наблюдавайте домашния си любимец винаги, когато изпадне в подобно „умопомрачение“. През повечето време това безобидно поведение видимо забавлява животното и то сякаш му се наслаждава от все сърце. Но ако забележите, че има наченки на обсесивно поведение, то имате насреща си по-голям проблем. В този случай хиперактивността може да се дължи на стрес. Всяко прекомерно или натрапчиво поведение на домашния ви любимец следва да се обсъди с ветеринарния ви лекар.  

Най-често епизодите на произволна активност са знак, че домашният ви любимец не получава достатъчно упражнения. 

Ежедневните разходки, времето за игра и тренировките могат да дадат така необходимата на питомеца ви възможност да освободи енергията си. Колкото по-добре отговаряте на физическите и ментални нужди на косматия си другар, толкова по-малко той ще има нужда да търси свои начини за разтуха. А ако въпреки всичко все пак животното подивее през нощта, можете просто да се отпуснете и да се насладите на шоуто, знаейки, че няма за какво да се тревожите. 
Виж още