Защо кучетата ближат въздуха

куче ближе въздуха Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е някога вашето куче да спира по средата на разходката си, за да насочи носа си към небето и да оближе въздуха? Жест, който трае само няколко секунди, а предизвиква такова недоумение у голяма част от собствениците на четириноги. 

Това поведение на косматия ви другар може да изглежда объркващо, необичайно или дори комично за нас, но облизването на въздуха има своите причини. И те са далеч по-логични и сложни, отколкото повечето от нас смятат.

куче ближе въздухаСнимка: iStock

Нормално ли е кучетата да ближат въздуха?

Кучетата ближат въздуха по редица причини, част от които се считат за нормално поведение, докато други може да изискват намеса на ветеринарен лекар. Част от тях са: за да надушат по-добре неща, които ги интересуват, да изразят безпокойство, при стомашно разстройство и тн. Случайните, краткотрайни епизоди не са причина за тревога, но е добре да следите за увеличаване на времето и/или честотата, прекарана в облизване. 

Dogsandcats.bg

Защо кучетата ближат въздуха?

Ето и някои от най-често срещаните възможни причини, поради които едно куче ближе въздуха.

  • Усилване на обонянието

Вашето куче има обоняние, което е между 10 000 до 100 000 пъти по-чувствително от вашето. Отчасти това се дължи на специфичната структура на носовете на четириногите, които съдържат между 125 до 250 милиона обонятелни рецептори (в човешкия нос те са едва 5-6 милиона!).

Кучетата имат и специален вомероназален отган (Якобсонов), който се намира в носната им кухина и се отваря в небцето, зад предните зъби на животното. Когато питомецът ви извива горната си устна и разширява ноздрите си, той отваря и въпросния орган, за да усети още по-добре миризмите на заобикалящата го среда. 

куче ближе въздухаСнимка: iStock

  • Стрес или безпокойство

В света на кучетата, когато към тях се приближи по-доминиращо или агресивно куче, има някои поведения, които показват подчинение и се проявяват с цел умилостивяване на отсрещната страна. Облизването е едно от тях. 

Ако забележите, че домашният ви любимец се облизва във въздуха, когато говорите по-строго и го гледате, той ви уведомява, че разбира, че нещо ви е ядосало. 

  • Зъбни заболявания и болка

Разклатен или болезнен зъб може да промени модела на захапката на вашето куче и може да го накара да изглежда сякаш ближе въздуха, когато всъщност се опитва да притъпи болката, която изпитва. В този случай е добре да не отлагате дълго посещението при ветеринарния си лекар. 

  • Чужд предмет в устата

Кучетата може да изглеждат така, сякаш ближат въздуха, докато всъщност се опитват да извадят парченце храна, заседнало между зъбите или по небцето им. 

куче ближе въздухаСнимка: iStock

  • Стомашно-чревни проблеми

Домашният ви любимец може да ближе въздуха, за да се пребори с гаденето, което е един от симптомите на основно медицинско заболяване. Ако в основата е стомашно-чревен проблем, промяна на диетата или лекарствата, които животното приема, може да е решението. 

Ако облизването на въздуха от страна на кучето ви е съпроводено с повръщане, диария или липса на апетит, задължително насрочете среща за посещение при ветеринарния си лекар. 

  • Кожни проблеми

Кучета, които имат сърбяща кожа или страдат от дискомфорт, причинен от паразити като бълхи или кърлежи, се хапят и чешат, за да облекчат неприятното усещане. Ако сте забелязали това и сте смъмрили питомеца си, той може да ближе въздуха в опит – ако не физически, то мислено, да се почеше. 

куче ближе въздухаСнимка: iStock

  • Компулсивно разстройство

Ако облизването на въздуха на кучето ви е започнало поради безпокойство, но сега изглежда, че се случва все по-често или се проявява в различни ситуации, то може да е прогресирало до натрапчиво поведение, което животното вече не може да спре само. Обсъдете ситуацията с ветеринарния си лекар. 

  • Когнитивна дисфункция

Смята се, че около 14% от кучетата на 8 или повече години, са засегнати от синдрома на когнитивна дисфункция (заболяване, подобно на Алцхаймер при хората). Един от многото симптоми на това състояние е повтарящо се поведение, като близане, дъвчене, въртене в кръг и т.н. 

Защо кучетата ближат въздуха, когато ги галим и им се радваме?

Ако забележите, че кучето ви облизва въздуха обсесивно и за дълги периоди от време, свържете се с ветеринарния си лекар, тъй като може да има медицинска или поведенческа причина, която да изисква намесата му.

куче ближе въздухаСнимка: iStock

Бъдете готови да направите видеоклип на кучето си, показващо поведението, което ви тревожи. Покажете го на ветеринаря си и бъдете готови да му предоставите информация относно количеството упражнения, умствена стимулация и социално взаимодействие, което питомецът ви получава ежедневно. 

Компулсивното облизване често може да се лекува чрез комбинация от лекарства, промени в околната среда, намаляване на стреса и специфични упражнения. 

 

 

 

 

 

Виж още