Защо кучетата хапят?

куче хапе Снимка: iStock

Н икой стопанин на куче не обича да мисли, че кучето му е способно да стане агресивно и да ухапе друго четириного или човек. Въпреки това, един от често срещаните въпроси, които повечето собственици на домашни любимци получават, когато непознат приближи питомеца им, е: „Вашето куче хапе ли?“. И подозираме, отговорът винаги е, че не. Реалността обаче е, че при определени обстоятелства всички кучета могат да хапят, пишат от Американския киноложки клуб.

куче хапеСнимка: iStock

Това, което действително ви пита човекът насреща е, дали домашният ви любимец ще го захапе в отговор на поздрава, който му отправя. И тук отговорът не е никак лесен. Защото ако кучето ви го хареса, то вероятно не, не би го ухапало. Важно е да помним, че всяко четириного има своя индивидуалност, темперамент и има различен праг на това, което го тласка към агресивно поведение. За това и познаването на основните причини, поради които четириногите хапят, ще ви помогне да оцените по-обективно ситуацията с вашия питомец и евентуално да предотвратите ухапване от негова страна. 

Защо кучетата хапят?

С много редки изключения ухапванията от кучетата не идват от нищото, дори понякога да изглежда точно така. От леки гризвания, които почти не оставят следа и не нараняват кожата, до сериозни ухапвания, които изискват медицинска помощ – има много причини едно четириного да смята, че ухапването е най-добрият възможен отговор. 

Dogsandcats.bg

куче хапеСнимка: iStock

За съжаление, хората често пропускат предупредителните знаци, че може би след секунди ще бъдат ухапани от куче. А такива винаги има. Защото повечето четириноги ще се опитат да предадат по свой начин, че дадена ситуация, човек или реакция им причинява дискомфорт, преди да започнат да ръмжат, лаят или атакуват. Но какво всъщност най-често причинява ухапванията от кучета?

  • Страх

В голяма част от случаите агресивното поведение при кучетата е породено от страх. Животното може да се страхува от нещо или някой, който се доближава до него или навлиза в пространството му. Когато въпросният тригер се приближи твърде много, питомецът ви може да се усети претоварено, това да му дойде в повече и съответно – да отговори с ухапване. Куче, което хапе водено от страх, обикновено се опитва да създаде дистанция от това, което го тревожи. 

куче хапеСнимка: iStock

  • Уплаха

Куче, което е току що събудено, може да бъде дезориентирано и объркано от това къде се намира и какво му се случва. И да, може да реагира с агресивно поведение и дори – с ухапване. Това поведение често изненадва собствениците и, вярвате или не, често и самото куче. Случва се по-често при по-възрастни домашни любимци, които имат деменция или намалено зрение/слух. 

  • Защита/охрана

Ако кучето ви има нещо ценно като играчки, храна или лакомство за дъвчене, които не иска да споделя, то може да бъде нападателно и дори да тръгне да хапе от страх, че въпросното нещо ще му бъде отнето. Ухапването за защита на ресурсите или ценните за животното предмети може да се случи на всяко четириного, без значение породата му. 

куче хапеСнимка: iStock

  • Разочарование

Кучетата понякога могат да бъдат претоварни, което е друга ситуация, която може да доведе до нападателно поведение. Четириноги, които чувстват, че са хванати в капан и се намират в ситуация, която е неудобна или неприятна за тях, могат да хапят поради разочарование. 

  • Болка

Да усещащ дискомфорт или нещо да те боли може да бъде много стресиращо, а понякога – страшно и непосилно за кучетата. Дори и най-толерантните четириноги могат да хапят, когато са наранени или изпитват болка. 

куче ръмжиСнимка: iStock

  • При игра

Често срещана форма на хапане, за която хората не се замислят своевременно, е това, което се случва по време на игра. Лекото гризване е често срещан начин, по който четириногите изследват света около себе си и е поведение, което животните проявяват, когато се забавляват. Въпреки че не е особено приятно за нас, това е естествена част от начина, по който кучетата си играят едно с друго. 

Ключов начин за предотвратяване на ухапвания от кучета е да запомните, че всяко четириного е индивидуално. Не всеки домашен любимец се чувства удобно и комфортно във всяка ситуация. 

Като собственик на куче е важно да сте наясно с нещата, които тревожат или притесняват животното. Можете да предотвратите проявите на агресивно поведение, ако действате проактивно и не допускате четириногото да изпада в стресираща или свърхстимулираща ситуация. 

куче ръмжиСнимка: iStock

Например, ако домашният ви любимец става нервен при срещи с хора или други кучета, избягвайте да го водите на претъпкани места, където ще бъде принуден да си взаимодейства с други четириноги и хора. 

Ключът: да избегнем стреса

Целта ви е да минимализирате моментите, в които домашният ви любимец се чувства неспокоен или стресиран. Помнете, че комфортът или толерантността на кучето ви към стимулиращи или стресови ситуации може да се промени в зависимост от степента на стрес, който животното изпитва, колко е уморено то, с напредване на възрастта или колко непозната може да е за него дадена ситуация. 

куче ръмжиСнимка: iStock

Забравете за наказанията

Ако кучето ви ръмжи, щрака със зъби във въздуха или дори ви ухапе, може да бъде много изкушаващо да го накажете. За съжаление, това е не само объркващо за домашния ви любимец, но има вероятност и да влоши ситуацията. Ако бъде наказано за ръмженето, изразяващо дискомфорт или недоволство, много е възможно наистина да увеличите вероятността от ухапване в бъдеще. Това е така, защото животното научава, че не бива да ви предупреждава (чрез ръмжене, например), а може вместо това да реагира директно с ухапване, когато нещо го тревожи. 

Не се колебайте да потърсите помощ

Работата с опитен треньор по метода на положително подсилване винаги е добра идея, за да получите по-добра представа за нормалното поведение на животното. Както и какво го кара да се чувства неспокойно. 

куче ръмжиСнимка: iStock

Професионалният дресьор може да ви помогне да разберете по-добре поведението на косматия си другар и да ви насочи какво да направите, за да избегнете поставянето на животното в ситуации, които са на прага на търпимостта му. 

 

 

Виж още