Защо кучетата идват, когато издаваме звуци за целуване

куче целувка Снимка: iStock

П онякога може да се окаже доста трудна задача да привлечем вниманието на домашния си любимец. Когато, например, искаме да позира за снимка и да погледне към нас, за да уловим перфектния кадър. Е, в тези моменти, когато кучето ни гледа на всички възможни страни, но не и към нас, звукът на целувка се оказва изключително ефективен! Ако не сте опитвали до момента, сега е времето да се уверите сами! Къде обаче се крие тайната – защо този звук привлича мигновено вниманието на четириногия ни другар? 

куче целувкаСнимка: iStock

Основната причина вероятно се крие във високата честота на звука, тъй като докато го произвеждате вие свивате устни и всмуквате малко въздух. В ушите на кучето този необичаен „писък“ може би е напомняне за дивите и прекрасни дни назад в еволюционното им минало, когато подобна вокализация е служела като израз на вълнение. Дивите предци на вашия космат другар са използвали високи звуци, за да съобщят на останалите членове на глутницата си, че нещо се случва.

Бъдете сигурни, че

Dogsandcats.bg

домашният любимец възприема и реагира различно на промените във височината и тона на гласа ви. Четириногите безпогрешно могат да усетят разликата между звук на наслада, поздрав или груб, нисък и ядосан тон, с който недоволствате срещу нещо лошо или неприемливо.

Що се отнася до шума от целувки – той е радост за ухото на животните, те му се наслаждават и винаги ще бъдат привлечени от този писклив звук, изразяващ (според тях) внимание и вълнение. 

куче целувкаСнимка: iStock

Коренът на поведението

Четириногите ни спътници са много добри в научаването на причинно-следствените връзки с определени стимули. Учените са провели интересен експеримент по темата с помощта на звънец и проследяване на реакцията на кучето към кондиционирането. В какво се е състоял той? 

Когато звънецът бие, четириногите започвали да отделят слюнка в отговор на предложената им храна. Във втората част на експеримента въпреки че пред животните нямало поставено ядене, учените установили, че само, защото са чули звънеца, прешестващ доброто похапване, животните са започнали да отделят слюнка. Е, нещо подобно може да се каже и за звуците от целувки. 

Кученцата реагират ентусиазирано и с радост на сладките звуци на целувката и знаят, че те са свързани с нещо добро. След това тази реакция се превръща в заучено поведение и домашните любимци реагират винаги, когато стопанинът им произведе този висок окуражаващ звук. Дивите кучета общуват с високо чуруликане и писукане, докато играят или си похапват. Това са щастливи звуци и глутницата е много гласовита в тези споделени моменти на комфорт. 

куче целувкаСнимка: iStock

Когато едно диво четириного е отделено от глутницата, силният и пронизващ писък е средството за комуникация, което използва. Звукът пътува на голямо разстояние и се използва, за да върне изчезналите кучета при семейството им. 

Хората, които обичат животните често използват тази форма на комуникация. Ако не знае името на кучето или го среща за първи път, не е необичайно да чуете някой да издава целуващи звуци, за да го повика. И е доста вероятно животното да отговори и да дойде, водено от идеята, че „идвам, за да се запозная с теб“. 

Шумовете от целувки са приятелски звуци, които вашето куче обича да чува. И да, факт е, че повечето четириноги реагират на дружелюбни и прималиви звуци, водени от любопитство какво ли може да означава този интересен шум. 

Защо кучето обича да чува звука от целувка?

Не само за нас, но и за домашните ни любимци шумовете от целувки са почти универсален сигнал за наслада. Има звуци, които четириногите обичат да чуват и които свързват с добри неща. И въпреки че не говорят нашия език, те се научават да се вслушват в тона и да следят езика на тялото ни. Звуковият репертоар от целувки отбикновено идва с усмихнати лица, засмени очи и отворени ръце, нали? А понякога той е свързан с лакомство или милувка. 

куче целувкаСнимка: iStock

Издаването на звуци за целуване, за да привлечете вниманието на кучето, изглежда съвсем естествено и винаги има желание ефект. Едно силно подсвирване също може да свърши работа, но вероятно няма да е толкова приятно за околните. За сметка на това шумът от целувки не дразни никого, има приятелска нотка и е идеален, за да привлечете вниманието на животното по приятен и спокоен начин. 

Освен че реагира на този звук и идва към вас, животното няма други очаквания, освен да изтича и да поздрави човека, който издава целуващите звуци. Това прави този метод за комуникация между стопанин и домашния му любимец още по-рационален. За това не забравяйте, когато вашето куче отвърне на жеста на дружелюбност и дойде да ви поздрави, да се почувствате щастливи, защото сте осъществили приятно и за двете страни общуване. 

И накрая - можете да направите изживяването една крачка напред и да получите истинска целувка от вашето куче! 

куче целувкаСнимка: iStock

 

Виж още