Защо кучетата кръстосват лапи

куче лапи кръстосани Снимка: iStock

К учетата ни могат да бъдат най-сладко предвидимите и същевременно - най-сложните за разгадаване животни! Често мислим, че знаем всичко важно за домашните ни любимци – кога имат нужда да дремнат, да хапнат или да поиграят... Има обаче някои неща, които четириногите ни другари правят, които собствениците им невинаги разбираме. Като кръстосването на предните лапички, например. 

куче лапи кръстосаниСнимка: iStock

Защо кучетата кръстосват лапи?

Има няколко възможни причини, поради които кучетата кръстосват лапите си. Нека ги разгледаме по-подробно!

  • Удобно им е

Кучетата приличат на хората много повече, отколкото си мислим или изглежда на пръв поглед. Често домашните ни любимци действат, водени от същите инстинкти и мотивация, както е и при стопаните им. 

Dogsandcats.bg

Най-простата и очевидна причина защо кучетата кръстосват лапите си е, защото им е удобно. Точно като нас, косматите ни другари не обичат да стоят в една и съща поза за дълги периоди от време. За това, когато домашният ви любимец лежи на земята с изпънати предни крака пред себе си, но започва леко да се схваща или да му става неудобно, той просто сменя позата. 

куче лапи кръстосаниСнимка: iStock

Независимо дали прави слънчеви бани на верандата, разхлажда се на пода в коридора или просто си почива на близкия до вас удобен диван, четириногият ви другар може да кръстоса лапите си без дори да го осъзнава!

  • Породата има значение

Понякога кучетата кръстосват лапите си без конкретна причина. Въпреки това някои породи го правят по-често от други. Това се дължи главно на структурата на тялото им. На кучетата с по-дълги крака може да им е по-лесно да кръстосват лапи, отколкото на тези с къси. Лабрадор ретривър, Пудел и Бордър коли са три от породите, чиито представители имат конструкция, която предразполага към по-често кръстосване на лапи. За разлика от други четириноги като Английски булдог, Дакел или Корги.

куче лапи кръстосаниСнимка: iStock

Това обаче далеч не означава, че не може да се натъкнете на някой Мини шануцер или Мопс, удобно полегнали с кръстосани преди лапи! 

  • Кучето се чувства сигурно и доволно

Когато хората кръстосват крака, те го правят най-често, защото се чувстват комфортно в обстановката, в която се намират или в компанията, с която са обградени. Е, при домашните ни любимци е същото!

Косматият ви другар може да кръстоса лапите си, защото се чувства сигурен и доволен към конкретния момент. 

куче лапи кръстосаниСнимка: iStock

  • Обучение

Кучетата са изключително умни същества, които се учат много бързо. А да тренирате питомеца си е важна част от отговорността, която носите като негов собственик. Някои домашни любимци може да кръстосват лапите си, защото са дресирани да го правят. Дори и самите вие да не сте ги учили на подобно поведение. Или поне – не съзнателно!

Не забравяйте, че в повечето случаи четириногите се опитват да ни угодят. Ако някога сте наградили кучето си за това, че е кръстосало лапи, то може да е възприело, че това е нещо, което му носи допълнителни облаги – било то лакомство, похвала или дори само внимание от ваша страна. И съвсем закономерно, домашният ви любимец ще продължи да кръстосва лапички, защото знае, че това ще му осигури награда.

куче лапи кръстосаниСнимка: iStock

  • Признак на подчинение

В зависимост от ситуацията кучето ви може да изпитва нужда да ви покаже, че не представлява заплаха и ви възприема като свой лидер/водач. Четириногите могат да кръстосват лапите си, за да демонстрират признаци на подчинение по същия начин, по който се търкалят по гръб или избягват директен зрителен контакт със стопанина си. 

  • Кучето ви копира поведението ви

Домашните ни любимци са много по-сходни с човешките деца, отколкото си мислим! Едно куче може да кръстосва лапите си, защото копира собственика си – понякога, без дори да го осъзнава.

Интересен факт е, че освен типични жестове, свързани с поведението на стопаните им, кучетата могат да отговарят на енергията или емоцията, която вие излъчвате. За това, ако искате домашният ви любимец да се чувства спокойно, важно е и самите вие да сте такива. 

кучеСнимка: iStock

Кучетата могат да правят неща, които за нас да изглеждат смешни и лишени от смисъл или логика. Да кръстосват лапите си е един от тези примери. И докато сме заети да търсим скрития смисъл зад този жест на косматия си другар, можем просто да поспрем за момент и да се замислим, че макар невинаги да го осъзнаваме, четириногите ни другари всъщност могат да бъдат много подобни на хората!

 

 

Виж още