Защо кучетата обичат да се подават от прозореца на колата

куче Снимка: iStock

К ога за последен път видяхте куче, което е подало глава от прозореца на автомобил, изглеждащо тъжно? Е, разбира се, освен ако не се отнася за Басет или Санбернар, шансовете да се натъкнете на подобна гледка са много малки (тези четириноги сякаш винаги изглеждат малко замислени, нали?).

Факт е, че ако оставите задното стъкло на кола – независимо дали е в движение или покой, достатъчно свалено, домашният ви любимец задължително ще се опита да промуши муцуна през него.

Защо за косматите ни приятели е толкова важно да подадат глава през прозореца на колата и защо го обичат толкова много? 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата толкова обичат да подават глава от прозореца на колата?

Както споменахме, до сега не сме виждали четириного, което да не обича да го прави. И признаваме си, искрено се забавляваме, когато на някой светофар, вглеждайки се в спрялата кола срещу нас, забележим една кучешка глава, която любопитно се подава срещу нас. 

Най-вероятната причина за това поведение на косматите ни другари, според специалисти по кучешко поведение, е че това е още един начин за животните да си взаимодействат с външния свят. Цяла палитра от гледки, миризми и звуци. Освен това – за много четириноги, е вълнуващо да подадат глава от прозореца, докато автомобилът се движи – това е нещо, което не им се случва всеки ден, нали? 

кучеСнимка: iStock

Кучетата обичат да разглеждат пейзажа

Повечето от домашните ни любимци прекарват по-голямата част от времето си на закрито. За това и всяка възможност да излязат и да се сблъскат с външния свят, им е интересна. Още със скачането в колата, нашите космати спътници вече се подготвят за друг вид преживяване, а някои от тях дори получават сензорно претоварване още в началото на возенето с кола. Самата атмосфера е различна и независимо къде отивате, кучето ви вече е развълнувано. 

Неща като по-широк поглед върху околните преминаващи пейзажи и сблъсък с примамливи аромати, които животното може да усети само, ако подаде глава навън от автомобила, могат да бъдат неустоими за четириногия ни спътник. Не бива да забравяме, че обонянието на кучетата ни е в пъти по-чувствително от нашето. 

кучеСнимка: iStock

Домашните любимци обичат всички тези миризми

Домашните ни любимци приемат много информация за заобикалящата ги среда чрез обонянието си. Кучетата ни не само улавят много и различни миризми, но имат и специален орган, наречен Вомероназален орган(известен още като Якобсонов).

Именно той позволява на четириногите ни спътници да подушват нашите феромони. Чрез него животните могат да отделят и разграничават откриването на различни миризми и анализа на молекулите на феромоните. Този орган има цял набор от нерви, водещи до определена част от мозъка на четириногите, която е концентрирана единствено на интерпретирането на тези феромонови сигнали. Представете си какво количество информация може да приеме вашето куче само, като подаде за секунди главата си през прозореца!

И това не е всичко – колкото по-бързо се движи автомобилът, толкова повече и по-вълнуващи неща за външния свят може да възприеме вашият космат спътник. Четириногите притежават до 300 милиона обонятелни рецептори в носа си (за сравнение – при нас те са едва шест милиона). А частта от мозъка им, която отговаря за анализа на миризми, е приблизително 40 пъти по-голяма от нашата. 

кучеСнимка: iStock

Докато въздухът се движи над обонятелната мембрана, молекулите на миризмата се утаяват върху рецепторите на животното. И колкото повече въздух преминава през нея, толкова повече аромати разпознава кучето. 

Опасности за домашния ни любимец

За съжаление, както при много други приятни неща в живота, има някои потенциални опасности, които възникват ако позволявате на кучето си да подава глава през прозореца на движещ се автомобил. 

Когато горната част на тялото на четириногия ви приятел е подадена през задното стъкло, муцуната му е изложена на потенциален риск от удар от камъчета или прах, които колата ви вдига при движение. А ако нещо подобно попадне в очите на домашния ви любимец – при това с висока скорост, това може да доведе до сериозни наранявания.

Увреждането на ушите е друг проблем, който може да възникне при кучета, чиито глави редовно се подават от колата. Веещите се уши на домашния ви любимец може да изглеждат леко комично, но в следствие на взаимодействието си с вятъра те са по-податливи на замърсяване с фини частици, възпаления и инфекции. Постоянното им размахване на различни страни, може да причини травми, подуване на клапите на ушите и деформация на меката тъкан. 

кучеСнимка: iStock

Важно е да имате предвид, че травмите на ушите могат да се превърнат в трайно увреждане и да причинят хронични проблеми на домашния ви любимец през целия му живот. 

Не е за подценяване и опасността кучето ви да реши да скочи от прозореца на автомобила, ако забележи друго четириного, котка или катерица, например. Не мислете, че скоростта на движение е определяща – има породи, които не биха се поколебали да изскочат от движеща се кола, при това – без да ви оставят време да реагирате. А това може да причини сериозни, дори смъртоносни наранявания на животното. 

За да избегнете тези рискове, препоръчва се да не оставяте домашния си любимец да подава глава от прозореца ако се движите с над 40 км/ч. Ако питомецът ви по принцип не стои мирно в колата и има опасност да се опита да скочи – дори с над 30 км/ч. 

Да оставите кучето си да подаде глава от прозореца на автомобила ви несъмнено ще го зарадва. Това е още един начин да опознаете квартала си, търсейки заедно нови места за разходки и забавления.

Няма причина да не го правите от време на време, но при положение, че се движите достатъчно бавно, за да имате време за реакция. За да гарантирате допълнително безопасността на косматия си другар – не сваляйте стъклото докрай – повярвайте ни, рискът животното да изскочи не си струва!

 

Вижте още:

Какво да правим, ако кучето мрази да се вози в кола

 

Виж още