Защо кучетата се държат различно около бебета?

куче и бебе Снимка: iStock

С обствениците често отбелязват, че кучетата им се държат различно около бебета, след като настъпи големият ден и за първи път срещнат новороденото и домашния си любимец. И е факт, че голяма част от четириногите стават малко нервни и изглеждат леко объркани от миризмата и звуците на малкото същество. Което, логично, повдига въпроса – не би ли трябвало питомците ни да приемат бебетата естествено, признавайки ги за нови членове на „глутницата“ си? Ами всъщност... нещата не се случват толкова бързо. Нека разберем защо. 

куче и бебеСнимка: iStock

Защо кучетата се държат странно около бебета?

Много четириноги имат различно поведение около бебета за ужас на собствениците си. Вместо да бъдат щастливи, кучетата се държат странно, сякаш малкото човече е същество, идващо от друга планета. Е, оказва се, че по определен начин бебетата действително са доста различни от гледна точка на домашните ни любимци.

Независимо дали косматият ви другар току-що се е срещнал с бебето ви или на гости ви е дошъл приятел с дете, осъзнаването защо домашният ви любимец се държи странно може да ви помогне да вземете някои предпазни мерки, така че да избегнете напрежение, конфликти и възможни инциденти.

Dogsandcats.bg

бебе и кучеСнимка: iStock

Страшни бебешки звуци

Дори ако кучето ви няма проблем с децата, бебетата са нещо по-различно. Те издават напълно нови звуци, които могат да бъдат интересни, но и стряскащи за куче, което никога до момента не е срещало новородено. 

Смях, гукане, плач, крясъци – всичко това е плашещо от гледна точка на четириногия ви другар. Това е и основната причина, поради която много специалисти по кучешко поведение препоръчват да подготвите питомеца си поне месец-два по-рано като му пускате клипве с бебешки звуци, за да има възможност да се аклиматизира към шума. Допълнителното внимание и наградите под формата на играчки, похвали и лакомства, също могат да помогнат за създаването на положителни асоциации между бебето и кучето ви.

бебе и кучеСнимка: iStock

Странни бебешки движения

Кучето ви виждало ли ви е да пълзите? Най-вероятно не, нали? Ако е така, то не би трябвало да е изненадващо, че на домашния ви любимец му е трудно да свикне с начина, по който се придвижва най-малкия член на семейството ви. 

Много четириноги нямат проблем или почти не обръщат внимание на новородените до деня, когато станат достатъчно подвижни. И за това си има причина. Пълзенето поставя лицето на бебето много близо до това на кучето. Очите им също са на едно ниво, а директният зрителен контакт е нещо, което много четириноги не харесват.

куче и бебеСнимка: iStock

Освен това бебетата са склонни да правят внезапни стряскащи движения, съчетани с високи спонтанни звуци, които могат да изнервят животните.

Нова бебешка миризма

Кучетата разчитат до голяма степен на обонянието си, а бебето със сигурност мирише различно от всичко, с което да свикнали до момента. 

Промени в рутината

Кучетата са животни, които обичат рутината, а с новото бебе вкъщи настъпват и много промени. Може да се наложи да промените часовете на разходките, да го храните по-рано или по-късно, цикълът ви на сън ще се промени... Всички тези промени са стресиращи за четириногия ви другар и дори най-здравите и спокойни кучета може да се държат по-различен начин от обичайното.

куче и бебеСнимка: iStock

Освен всичко това, вероятно домашният ви любимец ще получава и по-малко внимание от ваша страна, което също може да бъде разстройващо и да отключи различни компенсаторни поведения.

Постепенното свикване на кучето ви с всички тези промени, преди появата на бебето, може да бъде много полезно.

Кучетата разбират ли, че бебетата са бебета?

Както се вижда, кучетата имат свои собствени причини да се държат странно около бебета. Те ходят по различен начин, изглеждат различно, миришат различно и се държат много по-различно от възрастните хора. Следователно от гледна точка на кучетата бебетата могат да се възприемат като малки странни същества.

бебе и кучеСнимка: iStock

 

Виж още