Защо кучетата се бутат в храстите, за да отидат по голяма нужда

куче изхождане Снимка: iStock

Д а научите кучето си на хигиенни навици и да върши работите си навън – това е една от най-важните цели, които всеки собственик си поставя, когато взима домашен любимец. За щастие, повечето четириноги бързо свикват, стига стопаните им да са последователни и да използват положително подсилване. 

Въпреки това, само, защото кучето ви е обучено, това не означава, че то няма да прояви някои странни навици, когато върши нуждите си навън. Примерите включват изхождане върху бетон или камъни, например. А голяма част от четириногите избират храсти или висока трева, за да се облекчат. Нещо, което затруднява собствениците им при почистването в последствие. 

куче изхожданеСнимка: iStock

И така, защо кучето ни избира да отиде по голяма нужда в храстите?

  • Маркиране на територия

Изхождането върху неща като храсти е вид маркиране, често срещан начин за комуникация в кучешкия свят. Създавайки купчини тор на различни места, четириногите и другите животни заявяват териториални претенции, сигнализират на потенциален партньор или търсят храна.

Dogsandcats.bg

Не бива да забравяме, че обонянието на домашните ни любимци е около 10 хиляди пъти по-мощно от нашето. Така че те са способни да открият много информация в изпражненията си – от това от колко време са там, до пола и възрастта на животното, което ги е оставило. Изхождането в храстите, разгледано в този контекст, е чудесен начин да увеличаване на радиуса на аромата. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Носът на кучето е повече от 10 000 пъти по-мощен от нашия, така че тo може да открие много информация от изпражненията - от това от колко време са там, до пола и възрастта на кучето, което ги е произвело. .

  • Удобство

За някои кучета изхождането в храстите може да е избор, основан на удобството. Ако трябва да отидат по голяма нужда бързо, а едно от първите неща, които се изпречат пред очите им, може да е близкия храст. Освен в дъждовен ден, кучето ви може да предпочита това място, за да отиде до тоалетна, защото му е студено. 

  • Кучето ви иска да се крие

Кучетата, които се изхождат само в храсти и избягват открити тревисти площи, може да се опитват да се скрият. Ходенето по голяма нужда може да бъде стресираща дейност за четириногите. В този момент те са много по-уязвими и не могат да избягат толкова бързо, ако са уплашени. За това и вероятно търсят комфорт и безопасност в храстите, вярвайки, че това ще ги предпази.

куче изхожданеСнимка: iStock

Имаме ли причини за тревога?

При куче, което предпочита да се изхожда в храстите, защото маркира, така му е по-удобно или е нервно, вероятно се касае за нормално, леко досадно поведение. Лесно можете да го управлявате и дори – ограничите, чрез положително подсилване и насочване на питомеца ви в желаната посока по време на разходка. 

В заключение, когато става въпрос за изхождане, много кучета имат свой малък ритуал. Някои обичат да ходят по голяма нужда на няколко места, оставяйки следи, които околните да уловят. Други се завъртат няколко пъти в кръг, за да раздвижат храносмилателната си система. А най-любимите на стопаните си са тези кучета, които се разхождат за няколко минути навън и веднага вършат работите си. Особено, когато времето е ужасно.

куче изхожданеСнимка: iStock

Е, изхождането в храстите не е любимо на никого. И независимо от това как обича да ходи по голяма нужда четириногият ви другар, ваша работа като отговорен собственик е да почиствате. Дори да се наложи да влезете в храстите.

Виж още