Защо кучетата търкат лицата си в земята

куче лице в земята Снимка: iStock

К учетата имат множество сладки и милички навици, а търкането на муцуната в стени, мебели и земята безспорно е един от тях. Това поведение – освен безкрайно комично на моменти, невинаги е повод за тревога. В повечето случаи то може да е много просто – животното просто иска да облекчи сърбежа си. Има обаче и някои по-сериозни причини, на които собствениците на домашни любимци си струва да обърнат внимание. 

Защо кучетата търкат лицата си в земята?

Ако кучето ви редовно търка муцуната си в нещо, тогава може би има някакъв проблем. За сметка на това, ако триенето е периодично, тогава нямате причина за безпокойство.

Раздразнение като мокра или мръсна козина, болка от болен зъб, нараняване на окото, дискомфорт, причинен от алергия или просто, защото се чувства добре – всичко това са потенциални причини защо едно четириного търка лицето си в различни повърхности. 

Dogsandcats.bg

куче лице в земятаСнимка: iStock

  • Алергия

Някои кучета развиват алергии, които причиняват сърбеж. Кожните възпаления могат да доведат до неистово желание животното да се почеше и така се стига до комичните ситуации, свързани с търкането на лицето по пода. Алергиите могат да са към храна или лакомства, които кучето консумира, към домашни и алергени в околната среда като акари, различни треви и полени. Ако се касае за алергия, търсете и други симптоми като сърбящи и/или миризливи уши, подути лапи и кожни промени като зачервяване, копривна треска и/или удебелена кожа.

  • Бълхи, акари и кърлежи

Външните паразити като бълхи, акари и кърлежи могат да причинят зачервявания по кожата на кучето. Най-голям дискомфорт причиняват бълхите и крастата, които водят до силен сърбеж по цялото тяло, а не само по лицето на животното. За да облекчите дискомфорта му, използвайте рутинни превантивни лекарства за външно обезпаразитяване.

  • Неудобна каишка

Нови нашийници или такива, които са твърде стегнати, могат да накарат кучето ви да търка лицето и врата си в земята, мебелите и стените в опит да облекчи дискомфорта. Ако четириногото има нова каишка, уверете се, че тя не е прекалено стегната, за да дразни зоната около врата му. Как най-лесно ще познаете – трябва да можете спокойно да пъхнете два пръста под нашийника на животното. 

куче лице в земятаСнимка: iStock

  • Кучето има нещо на лицето си

Ако домашният ви любимец има храна, мръсотия или дори вода по лицето си, той може да се опитва да се отърка в нещо, за да се почисти. Тази ситуация е по-често срещана след хранене, игра навън в двора, след баня или плуване. Ако животното търка лицето си поради тази причина, няма защо да се безпокоите, но косматият ви другар може да се нуждае от малко помощ, за да се почисти добре!

  • Болка

Лоши зъби, други болки в устата, дискомфорт в носа или неприятно усещане в ушите – всичко това може да накара кучето да потърка лицето си в нещо в опит да облекчи болката. 

Ако домашният ви любимец го боли зъб, той може да яде по-малко от обикновено, да предпочита само мека храна или да дъвче само на едната страна на устата си. Лош дъх, кървава слюнка и изпускане на храна от устата – всичко това са признаци, които индикират зъбни проблеми. Имайте предвид, че разклатените или болни зъби могат да причинят болка и инфекции. За това не бива да отлагате твърде посещението при ветеринарен лекар.

куче лице в земятаСнимка: iStock

  • Мозъчен тумор

Мозъчните тумори са рядка причина кучето да търка лицето си в нещо, но въпреки това не бива да ги изключваме напълно. Те могат да окажат натиск върху мозъка и да бъдат болезнени за животното. Кучетата с мозъчен тумор/тумори могат да търкат главите си в земята поради дискомфорта, който това им причинява. 

Припадъци, промени в поведението и проблеми със зрението или слуха също могат да бъдат признаци на мозъчен тумор. Ако някой от тези симптоми се наблюдава при вашето куче, то трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар незабавно. 

  • Нещо мирише добре

Домашните ни любимци имат много изострено обоняние, така че ако им допадне как мирише нещо, те могат директно да потъркат цялото си лице (понякога – и тяло) в него. Артикулът може да няма приятна миризма за вас, но за четириногия ви другар да ухае просто страхотно!

куче сърбежСнимка: iStock

Един такъв често срещан (и доста неприятен пример!) е мъртво животно, намерено навън на двора. Така че, ако забележите  животното да се търкаля на определено място в двора ви, необходимо е да проучите и отстраните всичко, което може да представлява опасност за здравето му – включително трупове на животни и изпражнения.

  • Маркиране на територия

Кучетата могат да оставят аромата си върху предмети, за да маркират територията си чрез уриниране, дефекация или просто триене на муцуна/тяло в него. Това им действие оставя невидими феромони върху мебелите, килима и други повърхности. Да, ние няма как да доловим тези миризми, но за домашните ни любимци те са доста ясно изразени. 

  • Кучето се чувства добре

Домашните ни любимци са като хората, когато става дума за различни материи и текстури. За това понякога се чувстват добре да търкат лицата си в различни неща. Ако сте изключили всички останали по-сериозни причини за това поведение, може би това е причината, която търсите!

куче сърбежСнимка: iStock

  • Ниски нива на калций

Ниският калций или хипокалциемия също може да доведе до сърбеж и триене на лицето в земята. Това състояние може да възникне поради редица медицински причини и може да включва и други признаци като потрепвания, гърчове, безпокойство, агресия и/или прекомерно пиене на вода (и последвало уриниране). 

Това състояние трябва да бъде диагностицирано и наблюдавано от ветеринарен лекар, така че всяко куче с тези клинични признаци трябва да бъде прегледано незабавно.

Виж още