Защо кучетата въздишат и свързано ли е това с емоционалното им състояние?

куче въздиша Снимка: iStock

П редставете си за момент следния сценарий. Прибирате се у дома с кучето си след ден, изпълнен със забавления и приключения. Играли сте на донасяне, плували сте в морето и сте се подкрепили с вкусни лакомства... Така че няма как да не ви озадачи, че още щом влезе през вратата, четириногият ви другар изпуска една огромна въздишка. Дали, чудите се вие, не си е прекарал добре?

Кучетата въздишат по няколко причини и релаксирането след дълъг ден, изпълнен с игри е само една от тях. 

куче въздишаСнимка: iStock

Какво изразяват кучетата чрез въздишките?

Точно както при хората, въздишките при четириногите служат както за респираторна цел, така са и емоционална реакция в следствие на стрес. Д-р Линда Саймън, член на Британския кралски колеж по ветеринарна хирургия обяснява пред PetMD, че „по същество чрез въздишката кучетата изпускат дъха си“. Смята се, че така се раздуват повторно всички алвеоли – малки въздушки торбички в белите дробове, които играят жизненоважна роля в дихателната система на кучето ви. Те обменят кислород и въглероден диоксид в белите дробове и понякога могат да колапсират. Въздишката може да помогне за нулирането на тези въздушни торбички и да подобри оксигенацията на кръвта.

Dogsandcats.bg

Освен че възстановява дишането, проучванията при хората доказват, че въздишката е свързана и с емоционалното ни състояние. Може би сте приключили важна и стресираща работна среща? И тогава въздишате? Е, това е начинът на тялото ви да преработи емоциите в отговор на стрес или свърхстимулация.

куче въздишаСнимка: iStock

6 причини, поради които кучетата въздишат

За да разберете кое от възможните обяснения се отнася за домашния ви любимец, ще трябва да се вгледате в езика на тялото му и средата, в която се намира.

 • Релаксация

Кучетата въздишат, когато се чувстват спокойни. Това обикновено се случва, след като са си легнали или им предстои да го направят. В този случай въздишката е придружена с отпуснатото изражение и поза на тялото.

 • Стрес или безпокойство

Сама по себе си въздишката определено не е знак, че кучето ви се чувства стресирано или тревожно. За това е нужно да следите за различните сигнали, свързани с езика на тялото му, които то ви отправя спрямо конкретната ситуация. Освен въздишката, другите най-чести признаци на стрес при четириногите включват: 

 • Прекомерно облизване на устните
 • Прибрана плътно опашка
 • Прозяване
 • Извиване на устни
 • Сплескани назад уши
 • Напрегнати мускули

куче въздишаСнимка: iStock

Ако подозирате, че кучето ви въздиша, защото се чувства стресирано или тревожно, важно е да помислите кои са потенциалните фактори, които му се отразяват емоционално.

 • Кучето е нещастно

Понякога кучетата въздишат, защото се чувстват тъжни. Може би животното скърби за загубата на друг домашен любимец или може би се е разделило с обичан за него човек. Четириногите ни другари изпитват сложна гама от емоции, включително тъга, а въздишката често е знак именно за това.

куче въздишаСнимка: iStock

 • Умора

Въздишката може да означава, че кучето ви е уморено след интензивна физическа активност. Ако питомецът ви е бил цял ден навън, разхождали сте се, играли сте или сте на къмпинг, въздишките му може да са индикация, че е уморен и готов за дрямка. 

куче въздишаСнимка: iStock

 • Търсене на внимание

Ако обръщате повече внимание на кучето си, когато въздиша, то ще научи, че този тип вокализация води до повече обич. И следващият път, когато иска вниманието ви, четириногото ще знае, че въздишката е сигурен начин да го получи. 

куче въздишаСнимка: iStock

 • Скука

Домашният ви любимец може да скучае, ако не е получил достатъчно умствена и физическа стимулация. Точно като нас, кучетата изпитват удоволствие да са заети с нещо, а различните дейности като донасяне и копаене внасят разнообразие в деня им. Косматите ни другари намират предизвикателството за възнаграждаващо, така че ако нямат цел, те могат да се отегчат бързо. 

Може ли въздишката да бъде нещо сериозно?

Д-р Саймън коментира, че „нормално е кучетата ни да въздишат от време на време и като цяло това не нещо, което би следвало да ни тревожи. Въздишката не е типичен признак за болка, така че ако четириногият ви другар въздиша, малко вероятно е това да е знак, че изпитва дискомфорт или се чувства зле. 

РотвайлерСнимка: iStock

Можем да кажем толкова много за това как се чувства едно куче чрез вокализациите, които използва! Тъй като домашните ни любимци могат да въздишат по много причини, за да знаете коя от тях се отнася за вашия домашен любимец, ще трябва да разчетете и другите сигнали от езика на тялото му. 

Виж още