Защо кучето лае, щом чуе други да го правят

куче Снимка: iStock

К учето ви започва да лае винаги, когато чуе други кучета да го правят? Ако ви звучи познато, значи със сигурност сте си задавали въпроса защо домашния ви любимец сякаш се чувства „длъжен“ да се включи във всеобщото джафкане, макар дори да не вижда останалите четириноги, които лаят. 

Защо кучето лае, когато чуе други кучета да го правят?

Ако домашният ви любимец се включва всеки път, когато чуе други кучета да лаят, това може би се дължи на вълнение или е вид предупреждение– да не се приближават до него. Ако не ги възприема като потенциална заплаха (защото усеща, че не се намират наблизо) домашният ви любимец може би описва местоположението си - заявява територия. А може би вие, несъзнателно, сте насърчили това поведение и сега той го повтаря, очаквайки да го възнаградите?

кучеСнимка: iStock

Има много причини, поради които кучето ви се включва в лая на други четириноги, а понякога е комбинация от няколко.

Dogsandcats.bg

Основните от тях са:

  • Вълнение

Ако домашният ви любимец е развълнуван, той показва емоциите си чрез лай. Можете да забележите по езика на тялото му. Признаците на вълнение най-често включват: махане с опашка, облизване на устните и широко отворени очи. Това състояние се наблюдава по-често ако четириногото познава, виждало е или си е играло с другите кучета, които лаят. 

  • За да уведоми за местоположението си

Вълците и кучетата в дивата природа вият, за да ориентират другите членове на глутницата си къде се намират. По този начин те уведомяват и плашат другите хищници, които имат намерение да влязат в териториите им. Понякога, когато вашето куче се включва в лая на други четириноги, то го прави, за да ги предупреди къде се намира. Водено от инстинкта си, животното дори може да започне да вие – това е съвсем нормално и няма защо да се тревожите. 

кучеСнимка: iStock

  • Заявяване на територия

Ако кучето ви лае по-често, когато вие сте около него и си е вкъщи, то може би го прави с цел да предупреди останалите четириноги в района, че това е неговата територия. Ще познаете „териториалния лай“ и по други признаци, свързани с заплашителен език на тялото на четириногото като: оголване на зъбите, свит (набръчкан) нос, отдръпване на устните назад и вдървена опашка. Това поведение на косматия ви приятел цели да ви предпази -  в този случай най-вероятно кучето възприема лая на другите си себеподобни като заплашителен. 

  • Насърчаване на поведението

Когато говорим за насърчаване на поведението, логичната реакция на много стопани на четириноги е – няма начин, никога не съм го правил. Може да се е случило несъзнателно – без да сте обърнали внимание и дори да не сте разбрали как сте дали нещо на кучето си, което то е искало в момент, след като се е включило в лая на другите кучета. Ако сте склонни като цяло да му отделяте допълнително внимание, да му давате лакомства, за да се успокои ако лае – и в този момент и други кучета джафкат, вероятно е то да свързва двете неща.

мастифСнимка: iStock

Как да спрем кучето ни да лае, когато чуе другите кучета да го правят?

Ако лаят на домашния ви любимец ви е неприятен и искате да направите нещо, за да го спрете „да се включва“ всеки път, щом чуе друго четириного да джафка, има няколко неща, които можете да направите:

  • Избягвайте да насърчавате поведението

Както споменахме по-горе, може да се окаже, че сте насърчавали поведението на косматия си приятел, като сте му давали неща, които иска, когато го прави. Вместо това би помогнало да го възнаградите само в ситуация, в която не лае, щом чуе други кучета да го правят. 

  • Тренирайте основните команди

Дори и домашният ви любимец да е добре обучен, никога не е излишно да проведете още няколко тренировъчни сесии. Утвърждаването на основни команди ще ви позволи да контролирате по-лесно и уверено поведението на кучето си в различни ситуации.  

кучеСнимка: iStock

За домашните ни любимци лаят е основен начин на комуникация с останалите четириноги. За това не се препоръчва да се карате, повишавате тон или наказвате животното, когато „отговаря“ на приятелите или неприятелите си от квартала. Замислете се – може да обсъждат вас и това колко много кучето ви обича! 

 

Вижте още: 

 

Виж още