Защо кучето ляга по гръб, когато ви види?

куче се въргаля Снимка: iStock

К ато собственик на куче вероятно вече знаете, че често домашният ви любимец прави някои действително доста странни неща! Начинът, по който животното ви казва „здравей“, например, може да изглежда малко по-различно от поздрава, с който сме свикнали да си отправяме с приятелите си. 

Ако сте забелязали, че веднага щом се приберете у дома, косматият ви другар започва да се въргаля по гръб, може би се чудите на какво се дължи това поведение? Предлагаме ви заедно да разгледаме някои от възможните причини, които мотивират животното да ви поздравява по този, меко казано, нетипичен начин!

куче се въргаляСнимка: iStock

  • Кучето ви иска внимание

Една от най-честите причини защо кучето ви ляга по гръб, когато ви види, е защото иска внимание. Да поспрете за момент и да му се порадвате – това е много ценен дар за косматия ви другар! Защото показва, че ви е грижа за него, липсвал ви е и искате да направите нещо заедно. 

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

  • Демонстрация на увереност

Кучетата имат някои доста сходни черти с хората. Те могат да се почувстват уверени или нервни точно като нас. Ако домашният ви любимец ляга по гръб всеки път, щом се приближите до него, то може би това е неговият начин да ви покаже, че се чувства спокойно и уверено във ваше присъствие, че ви вярва. Защото животното ви разкрива корема – най-уязвимото място от тялото си.

  • Покана за игра

Кучето ви е събрало много енергия, докато вие сте били на работа през деня. И щом се приберете, логично, за него настъпва времето за игри! Преобръщането по гръб може да бъде покана и подканяне, че вече е време забавлението да започне! 

куче се въргаляСнимка: iStock

  • Покорно поведение

Кучетата използват езика на тялото си, за да общуват с нас. Понякога лягането по гръб (и разкриването на корема, най-уязвимата зона), показва подчинение. Или с други думи – домашният ви любимец ви възприема за свой лидер, от когото търси насоки и грижи. 

  • Кучето ви иска разтриване на корема

Ако има нещо, което почти всички кучета желаят, то е любимият им човек да разтрива коремчето им по-често! Това може би е и причината защо питомецът ви бърза да легне по гръб, веднага щом ви види. 

куче спиСнимка: iStock

Кучетата и хората имаме много специална връзка, а езикът на тялото и различните начини да покажем грижа са това, което я укрепва. Някои четириноги предпочитат лакомства или играчки, докато други – да бъдат галени. 

В заключение, както споменахме по-горе, кучетата имат свои начини на общуване, които се различават от тези при хората. Използвайки езика на тялото си и наблюдавайки поведението им, ние можем да преценим какво те чувстват и искат. Знаейки защо домашният ви любимец прави определени неща, като например да лежи по гръб, когато ви види, можете да укрепите допълнително връзката си чрез изграждане на чувство за взаимно разбиране. 

куче се въргаляСнимка: iStock

 

Виж още