Защо кучето ми ближе леглото си?

куче легло Снимка: iStock

К учетата ближат всичко – от лицето ви до собствените си лапи. Въпреки че може и да не разбираме защо това е необходимо, четириногите ни другари са склонни да облизват и местата, където обичат да си дремват. Ако кучето ви натрапчиво облизва леглото си, може да има различни причини зад това поведение. Разбирането и познаването на причините може да помогне за подобряване на здравето на питомеца ви. И не по-малко важно – за вашето собствено спокойствие!

куче леглоСнимка: iStock

  • Кучетата се облизват, за да се чувстват удобно

Една от причините кучето ви да облизва леглото си многократно може да е, че леглото му е точно това: неговото местенце. Точно както животните обичат да маркират своите зони, облизването на леглото му е друг начин за заявяване на териториални претенции. Ако забележите, че домашният ви любимец облизва леглото си преди да легне в него, това може да е знак, че просто се настанява, почиствайки мястото и разпространявайки аромата си. Или с други думи – питомецът ви облизва леглото си, защото иска да се настани удобно в него.

куче леглоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Нервност и тревожност при раздяла

Точно като хората, кучетата имат свои собствени тревоги, с които трябва да се справят. И един от начините да направят това може да включва натрапчиво облизване. Ако забележите, че питомецът ви постоянно облизва леглото си, не само преди да се настани удобно в него, то може би тревожността е основният му проблем.

В този случай, първо трябва да се обърне внимание на основната причина за тревожното поведение, а след това – да се направи консултация с ветеринарен лекар и евентуално започване на медикаментозно лечение. 

Забележка: Облизването, включително прекомерното облизване на леглото, може да бъде форма на самоуспокояване. Облизването освобождава ендорфини, които го карат да се чувства по-добре.

куче леглоСнимка: iStock

  • Свързано с възрастта поведение 

Възрастта е друг фактор, който трябва да се вземе предвид. Подобно на хората, напредването на възрастта при кучетата също дава своето отражение. Други симптоми, които може да съпътстват облизването на леглото (ако се касае за поведение, свързано с възрастта), са загуба на апетит, бавни реакции, непокорно поведение, раздразнителност и сънливост.

Ако кучето ви е младо, то може да имитира поведение, научено в котилото. Новородените облизват устата на майка си, когато са гладни, а когато пораснат, близането се превръща в начин за създаване на връзка с вас или с други четириноги. Домашните любимци ни облизват, за да затвърдят отношенията помежду ви ли като вид сърдечен поздрав.

куче леглоСнимка: iStock

Третиране на прекомерно облизване

Ако забелязвате, че кучето ви постоянно облизва леглото си, насрочете среща с ветеринарния си лекар, за да определите истинската причина и най-доброто лечение. Обърнете внимание на времето, когато домашният ви любимец демонстрира това поведение, както и какви са обстоятелствата. Има ли други странни навици? А промени в диетата, моделите на сън и активността? Споделете всички свои впечатления с ветеринарния си лекар, за да му дадете по-добра представа за ежедневието на четириногия си другар.

Виж още