Защо кучето ми драска и копае в килима

куче копае в килима Снимка: iStock

К опаенето и драскането на повърхности са естествени инстинкти при кучетата – особено при някои породи като териерите, например, които са селектирани за ровене. Понякога това поведение, което иначе не буди нищо повече от усмивка у стопаните им обаче, може да стане разрушително и дори да причини нараняване на самото животно (оплетени или закачени нокти, например).

куче копае в килимаСнимка: iStock

За това за всеки стопанин на четириноги е важно да знае как да пренасочи поведението на питомеца си в случаите, когато това се налага.

  • Тревожност при раздяла

Вашето куче може да драска по килима, защото се чувства обезпокоено във ваше отсъствие, вид тревожност при раздяла, обясняват от Humane Society. Ако отскоро споделяте дома и живота си с домашен любимец, той може просто да свиква с новата си среда. В този случай – осигурете му повече играчки като интерактивни топки или пъзели, с които да ангажира вниманието си. А ако ви се налага да отсъствате за продължителни периоди от време, наемете гледач или помолете съсед да проверява питомеца ви по време на вашето отсъствие.

Dogsandcats.bg

куче копае в килимаСнимка: iStock

  • Става му удобно

Кучетата често копаят, драскат и обикалят в кръг, преди да си легнат, за да се настанят след това удобно върху „подравнения участък“. Можете да защитите килима си, като осигурите на животното удобно легло, за предпочитане – с повдигнати ръбове, така че животното да се чувства така, сякаш се е сгушило в безопасна бърлога.

Купчина одеяла или възглавници, поставени отгоре, също могат да помогнат за намаляване драскането и копаенето като даде на животното по-приемлива материя, с която да се занимава.

куче копае в килимаСнимка: iStock

  • Контрол на климата или защита на територията

На открито и в дивата природа кучетата драскат и копаят почвата, за да се охладят, да останат на топло или да се скрият от стихиите. Ако вашият домашен любимец драска постелката на определено място, като например там, където обичайно обича да се свива и да подремва, докато вие гледате телевизия, то може да е твърде студено или твърде топло за неговия комфорт. Проверете за течение или отворени вентилационни отвори. 

Не бива да забравяме и, че кучетата са териториални по природа, така че ако друг домашен любимец редовно заема определена част от килима, вашият космат другар може да иска да прикрие миризмата му чрез своята и това да обуславя интереса му. 

куче копае в килимаСнимка: iStock

  • Обсесивно поведение

Поведенческите разстройства са една от ключовите и често срещани причини кучетата да драскат по килима, информират от Above and Beyond Carpet Cleaning. Някои домашни любимци страдат от обесивно-компулсивни разстройства, при които повтарят едно и също действие. Ще познаете, че се касае за подобен случай, ако животното има изцъклени очи и изглежда видимо съсредоточено върху настоящия си „проект“. 

Ако искате да стопирате това поведение, то можете да опитате да пренасочите вниманието на животното. Ако и това не помогне – посетете ветеринарния си лекар и поискайте препоръка от специалист по поведение на домашни любимци.

куче копае в килимаСнимка: iStock

Съвети за корекция на поведението

Спрете кучето си да драска по килима още първия път, когато започва да го прави. Ако оставите поведението да се случва, то зоната, където четириногото копае, постепенно ще започне да мирише на него и то ще се забавлява да го прави – отново и отново. А всичко това, както се досещате, ще влоши проблема. 

Как да го направите: Изведете животното от зоната, където драска, като му отправите команда „Спри!“ или „Не“. Опитайте се да пренасочите поведението му, като предложите играчка за дъвчене. Ако е възможно – дори премахнете килима за известно време – това може да помогне да се отървете от навика.

куче копае в килимаСнимка: iStock

Вашият домашен любимец може да е напрегнат поради липса на физическа активност. Прекарвайте достатъчно време с косматия си другар, осигурете му достатъчно упражнения и физическа активност, за да освободи натрупаната енергия и да изгори малко излишни калории.

Кога е време да посетите ветеринар?

На кучета, които изпитват силно безпокойство при раздяла, може да им бъде предписано лекарство против тревожност. Копаенето, съчетано с близане на лапите, също може да е признак на раздразнение на краката или кожата. Четириноги, които просто не могат да се настанят удобно и непрекъснато ровят повърхности, преди да легнат, може да страдат от артрит. Всичко е индивидуално, за това – следете поведението на домашния си любимец. 

Колкото по-добре познавате питомеца си, толкова по-лесно ще ви бъде да установите дали нещо го тревожи!

куче копае в килимаСнимка: iStock

 

Виж още