Защо кучето ми дъвче одеялото си?

куче одеяло Снимка: iStock

К учетата ни правят някои безспорно сладки неща, но дъвченето на одеялото им е може би едно от най-очарователните и… неразбираеми от тях! Въпреки че е сладко, много собственици са озадачени и се притесняват – дали това е нормално поведение? И как можем да сложим край на този навик, преди да излезе извън контрол (и да изхвърлим поредното нагризано одеяло)?

куче одеялоСнимка: iStock

Защо кучетата дъвчат одеяла?

Кучетата дъвчат и гризат одеяла, защото се опитват да задоволят нужда, която са имали като кутрета. Понякога, ако четириногото не е кърмено правилно или отбито твърде рано, то може да се обърне към различни предмети за дъвчене, които му напомнят за майка му. Другите възможни причини защо кучетата дъвчат предмети като одеяла, включват тревожност, никнене на зъби и глад. 

Никненето на зъбките на кученцата започва някъде около шестмесечната им възраст и по време на този период четириногите дъвчат всичко, което се изпречи на пътя им, за да облекчат болката и дискомфорта си.

Dogsandcats.bg

Когато напускате дома си (отивате за работа, например), косматият ви другар може да изпита безпокойство от раздяла и да започне да дъвче всичко, за да облекчи тревогата си. И ако под ръка има одеяло, то може да започне да го дъвче просто, за да се успокои.

куче одеялоСнимка: iStock

Как да спрете кучето си да дъвче одеялото си

Като начало – погледнете кога кучето ви дъвче одеялото си. Случва ли се това, когато излизате от вкъщи или може би по време на хранене? Също така вземете предвид и възрастта на домашния си любимец – възможно е просто да му никнат зъби и да има нужда от играчки, за да се притъпи болката, която изпитва.

куче одеялоСнимка: iStock

Вместо да укорявате кучето си, че дъвче одеялото си, пренасочете вниманието му с нови играчки, на които да се радва. Съберете колекция от няколко различни, а след това ги разменяйте на всеки няколко дни, така че домашният ви любимец да не се отегчи от тях. Ако го хванете да дъвче одеялото си – внимателно го извадете от устата му и – стига да не е агресивно или да ви ръмжи, кажете „не“ със спокоен глас. След това му дайте играчка и го похвалете, че се забавлява с нея.

Когато става въпрос за необичайно поведение, винаги е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че домашният ви любимец няма медицински проблем.

Въпреки че дъвченето на одеяло е нормално за кучетата, ако питомецът ви изведнъж започне да го прави, може да има и нещо друго. 

куче одеялоСнимка: iStock

В заключение, кучетата могат да дъвчат одеяла по няколко причини, включително безпокойство, никнене на зъби (ако имате кутре), глад или поведение, типично за по-рано отбити четириноги. Това се смята за нормално и може да бъде спряно чрез предоставяне на подходящи алтернативи за дъвчене.

 

Виж още