Защо кучето ми изведнъж стана по-привързано?

куче стрес Снимка: iStock

В сички можем да се съгласим, че да гушкаме кучето си е едно от най-милите и сладки неща, които можем да правим с домашния си любимец, нали? Има ли момент обаче, когато любовта започва да става малко прекалено интензивна? Може би четириногият ви другар сякаш рязко е станал по-прилепчив към вас, следва ви навсякъде и наблюдава всяко ваше движение?

куче човекСнимка: iStock

Ако кимате разбиращо с глава, то със сигурност сте си задавали въпроса: Защо кучето ми внезапно стана по-привързано от преди? Нека да разгледаме няколко от възможните причини за скорошната промяна в поведението на кучето ви. 

  • Кучето ви може би се чувства стресирано

Знаете ли, че физическото докосване е успокояващо и за кучетата, а не само за хората? Представете си онова чувство на спокойствие, което получавате след добър масаж, например. Усещате се енергизирани, отпуснати и в пълен мир със себе си, нали? Е, въпреки че това чувство отчасти е свързано с масажирането на мускулите ви, друг елемент от тази релаксация се крие във физическото докосване на човека, който ви разтрива. 

Dogsandcats.bg

Според последни проучвания, кучетата изпитват същия успокояващ ефект от близостта като нас. Възможно е кученцето ви да стане по-привързано, защото се чувства стресирано и търси утеха. 

куче човекСнимка: iStock

А вашето присъствие и допир, разбира се, му носят така желания комфорт. 

  • Може би вие сте стресирани!

Може би не вашето куче има нужда да се справи със стреса. Може би това всъщност сте самите вие! 

По-горе споменахме, че домашните ни любимци могат да станат тревожни и да развият нужда от гушкане, за да се успокоят. Понякога обаче, четириногите имат страхотен усет за безпокойството на хората около тях. И ако самите вие сте обезпокоени или стресирани, то бъдете сигурни, че косматият ви другар ще приеме част от емоциите ви, като същевременно ви предложи емоционалната си подкрепа. 

куче човекСнимка: iStock

Някои породи като Голдън и Лабрадор ретривърите, например, често са използвани именно за емоционална подкрепа. Тя е нещо естествено, което те са готови да дадат на хората около тях. Един от начините, който четириногите използват, е като докосват, облягат се или сядат близо до стопаните си. 

Възможно е домашният ви любимец да е станал по-гальовен изведнъж именно, защото усеща стреса ви. 

  • Имате нов член в семейството си

Точно като нас, кучетата могат да ревнуват. Домашният ви любимец може да демонстрира по-привързано поведение, защото иска да е сигурен, че вниманието ви все още е фокусирано върху него. Това е особено валидно в случай, че семейството ви се е сдобило с нов член – партньор, бебе, съквартирант или друг домашен любимец. 

Това ново допълнение вероятно отнема много време и енергия. Да бъде по-привързано е един от начините, по които кучето ви съобщава, че иска внимание. То ви показва, че има нужда се се увери, че все още е важен член на глутницата ви. 

куче човек кракаСнимка: iStock

  • Промени в графика ви

Често в живота се случва графиците ни да се променят, понякога това е временно, друг път – постоянно. Като хора разбираме защо това понякога е необходимо. Кучетата, от друга страна, не го правят. За домашния ви любимец нещата са прости: не прекарвате достатъчно време у дома и това не му допада!

Ако ви се налага да отсъствате повече часове поради работни или социални ангажименти, бъдете сигурни, че кучето ви забелязва, че не прекарвате толкова време с него, колкото преди. 

Тъй като усеща липсата ви по-често, кучето ви вероятно е развълнувано и щастливо всеки път, когато сте при него. За това и може да изглежда, че е по-привързано или дори – прилепчиво. Поставете се на негово място – то просто иска да се възползва от това, че сте наблизо!

куче човекСнимка: iStock

  • Кучето ви остарява

Времето лети, а всички знаем, че за съжаление кучетата остаряват по-бързо от хората. Може би ще се запитате – как това е свързано с внезапното желание на питомеца ми да бъде с мен по цял ден?

За съжаление, два от най-честите признака на стареене при домашните ни любимци, са глухота и слепота. Ако имате възрастно куче, при него със сигурност има поне известно влошаване на тези основни сетива. Четириногите, които губят слуха или зрението си, ще се опитат да се придържат максимално близо до нещата, които познават и разбират. Естествено, това кара животното да иска да е близо до вас през цялото време. 

  • Може да сте бременна

Чували ли сте, че кучетата могат да открият бременността дори преди стопанката им да узнае, че чака дете? Освен че имат нещо като шесто чувство, косматите ни другари имат способността да откриват и промените в хормоните, които влияят на цялостната ви миризма. Те знаят, че нещо в тялото ви се променя. И за някои от тях това е знак, че е добре да за наблизо, защото може да имате нужда от допълнителна защита. 

куче собственикСнимка: iStock

  • Нещо е изплашило кучето ви

Кучето ви може да бъде смел защитник или... просто уплашен домашен любимец!

Косматите ни другари се страхуват от много неща, част от които имат смисъл за нас, докато други не. Сред често срещаните фактори, които пробуждат уплаха у косматите ни другари, са бури, фойерверки и непознати хора. Когато нещо тревожи домашният ви любимец, той иска да е близо до вас, тъй като във ваше лице вижда защитник, на когото може да разчита.

В заключение, обикновено за по-прилепчивото поведение на домашните ни любимци си има основателна причина. В повечето случаи това не е повод за безпокойство. Ако не намирате прекомерната гальовност за твърде досадна, то можете просто да се отпуснете и да се насладите на тази новооткрита привързаност!

 

 

Виж още