Защо кучето ми няма интерес към игрите с други четириноги?

куче парк Снимка: iStock

Р азхождате кучето си в близкия парк или градинка, но то никога не проявява интерес да се запознае или да започне игра с някое от другите четириноги, с които се среща навън? Може би се питате дали това е нормално или в нежеланието на четириногия ви другар да създаде нови приятелства всъщност няма нищо лошо?

кучета парк играСнимка: iStock

Защо кучето ми игнорира останалите кучета?

Въпреки че играта е естествена за кучетата, има различни причини, поради които някои домашни любимци не се впускат ентусиазирано в нея, пишат от PetMD. Ако се чудите защо четириногият ви другар не обръща внимание на другите кучета и няма интерес да се включи в заниманията им, ето някои възможни обяснения, които може би ще ви дадат отговорите, които търсите. 

кучешки паркСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Социализация (или липса на такава

Ако не сте подходили отговорно към социализацията и домашният ви любимец не се е срещал с други кучета в ранна възраст, той може просто да се страхува от тях или комуникацията да му идва в повече. А понякога, дори четириногото да е било социализирано като кутре, възможно е то да си е взаимодействало само с други животни, чиито стил на игра е подобен на неговия. 

кучета парк играСнимка: iStock

  • Различни стилове на игра

Стиловете на игра всъщност варират доста в зависимост от породата на кучето. Лабрадорите, например, се забавляват по-различно от Бишоните, например. От тук идва и претоварването. 

  • Предпочитание към хората

Друга възможност е домашният ви любимец просто да обича повече хората, отколкото себеподобните си. Не е необичайно за кучетата да са привързани към стопаните си и да предпочитат компанията им пред тази на други четириноги. И в това няма нищо лошо!

кучешки паркСнимка: iStock

Какво да направим, ако кучето ни игнорира другите четириноги?

Ако косматият ви другар не демонстрира интерес към запознанства или игра с други себеподобни, то не бързайте да вдигате примирено ръце – каузата не е загубена! Ето няколко начина, които можете да опитате по посока коригиране на това поведение:

  • Определете си среща за игра

Ако искате да насърчите кучето си да играе с други себеподобни, насрочете среща за игра с подходящ партньор. Изберете четириного, за което знаете, че е дружелюбно, но не и доминиращо. Ако всичко върви добре, след няколко срещи за игра, разширете приятелския кръг на питомеца си. По този начин можете постепенно и безопасно да помогнете на кучето си да намери нови другари за игра.

куче паркСнимка: iStock

  • Опитайте дневна грижа

Дневната грижа за домашни любимци набира все по-голяма популярност у нас и за това си има причина. От една страна, това е подходящ вариант за четириноги, които иначе трябва да стоят сами по цял ден. А от друга – алтернатива за добър начин да се социализация. За първото посещение на питомеца си изберете по-спокоен ден или част от деня. Обяснете на персонала, че косматият ви другар е имал само ограничен опит в игрите и поискайте обратна връзка. Кой знае? Може да се изненадате колко лесно кучето ви се впуска в действието, щом види, че не сте наоколо!

В заключение, ако имате куче, което игнорира другите домашни любимци, това не означава непременно, че с него нещо не е наред. По-вероятно е то просто да се нуждае от повече практика в общуването.

куче паркСнимка: iStock

 

Виж още