Защо кучето обича да се гушка във вас?

куче гушка Снимка: iStock

К учетата показват обичта си по много начини. Но ако домашният ви любимец често се сгушва до вас на дивана или търпеливо ви изчаква да си легнете, за да се настани до вас... Е, това може да бъде особено сладко и мило! А ако кучето ви дори обляга глава на възглавницата ви или поставя лапата си на ръката ви, това е знак, че се чувства сигурно във вашето присъствие и близостта ви му носи неповторим комфорт.

куче прегръдкаСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че не всички домашни любимци обичат да се гушкат. Всъщност, голяма част от четириноги намират прегръдките по-скоро за стресиращи. Да бъде близо до вас, да се притиска до вас или дори да седи в скута ви – това са все начини, по които косматият ви другар показва, че го е грижа. Освен това, гушкайки се в собственика си, четириногото изразява още, че:

  • То ви обожава!

Всъщност, понякога действително е толкова просто! Били сте цял ден в офиса – това е много време в очите на домашния ви любимец! За съжаление, натовареният ви ден не свършва само защото се си у дома. Имате работа за довършване, сметки за плащане, вечеря за приготвяне, деца за прибиране – задължения, които няма как да пренебрегнете. Въпреки че вече сте си у дома, питомецът ви все още не получава вниманието, за което жадува. И тъй като домашният ви любимец ви обожава, той търси начин да ви покаже колко сте му липсвали. И се сгушва във вас, за да прекарате известно време насаме възможно най-дълго, преди да ви се наложи да излезете отново!

Dogsandcats.bg

куче гушкаСнимка: iStock

  • То е абсурдно щастливо!

Познато ви е онова приятно чувство, когато някой, когото обичате, мине през вратата, нали? Е, вашият четириног спътник изпитва подобни емоции винаги щом му обърнете внимание. Достатъчно е да погледнете езика на тялото и поведението му, за да се уверите. Да вземем например опашката. Проучване от 2007 г., проведено от италиански изследователи от Университета в Триест, е установило, че кучетата, които махат с опашки предимно надясно, се чувстват добре в настоящия момент. За това – гледайте опашката на питомеца си следващия път, когато се сгуши до вас. Предполагаме, че ще видите следното: кучето ви ще скочи на леглото, ще пропълзи към вас и вероятно ще размаха опашка надясно. Защото вие го правите изключително щастливо! 

куче гушкаСнимка: iStock

  • Студено му е

Когато леглото на кучето ви се намира на земята в спалнята ви, то може да търси път към вашето, защото го намира за по-уютно. Може и да не го осъзнавате, но тялото ви излъчва топлина, докато спите. И точно както за вас е приятно да се сгушвате в половинката си в студена зимна нощ, домашният ви любимец обича да прави същото с вас. Така той не само получава предимството да е до вас, но и може да се унесе в страната на сънищата, потънал в топлина и комфорт.

куче прегръдкаСнимка: iStock

  • Това е в кръвта му!

Някои кучета са просто естествено гальовни. В тяхната ДНК е заложено да търсят близостта на стопаните си по всяко време. Въпреки че със сигурност ви обичат и всичко, написано по-горе за тях важи с пълна сила, тези четириноги са генетично склонни да бъдат малко прилепчиви. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, Лхаса Апсо, Мини пудел, Ши Тцу, Малтийска болонка и Мопс са някои от примерите за подобни четириноги. 

куче гушкаСнимка: iStock

 

Виж още