Защо кучето се отърсва, след като сме го галили

куче разклащане Снимка: iStock

„Защо кучето ми разклаща тялото си, след като сме го галили или чесали зад ушите?“ е въпрос, който може би е минавал през ума на много собственици на домашни любимци. 

По-чувствителните сред нас може би дори се чудят дали нашият космат другар не се опитва да се отърси от миризмата ни или намира проявите на нежност от наша страна за досадни. За щастие, това не е точно така. Всъщност, това поведение на четириногите е сложен поведенчески сигнал, който много собственици пренебрегват или просто не забелязват, пишат от Американския киноложки клуб.

куче играСнимка: iStock

И така, защо кучетата разклащат тялото си след игра или галене?

Когато не се случва след баня, разклащането на цялото тяло или така нареченото „отърсване“ е поведение на изместване. То показва стрес, дискомфорт или вълнение, след вълнуваща или неприятна среща, например. Понякога четириногите се отърсват, за да се отърват от мъртвите косми и дразнителите, а често – като рефлекс към сензорна стимулация. 

Dogsandcats.bg

Поведението на изместване се случва, когато кучето преживява вътрешен конфликт, като например – има желание да направи нещо, но се чувства притеснено да действа. Така че, треперенето и разклащането на тялото (макар обичайно повечето четириноги да обичат да ги галят), невинаги е знак, че животното е щастливо или доволно. За това контекстът тук е особено важен:

Признаците, че кучето е щастливо, включват:

  • Отпуснато тяло
  • Леко отворена уста с изплезен език
  • Опашка в неутрална позиция

куче отърсванеСнимка: iStock

Признаците на дискомфорт и стрес могат да бъдат по незабележими. Те могат да включват:

  • Облизване на устните
  • Прозяване
  • Отдалечаване
  • Затваряне на очи, отклоняване на погледа или китово око

Търсенето на поведенческите сигнали е важно, защото понякога куче, което разклаща тялото си, след като е било погалено, го прави като отдушник на стреса или поради свръхстимулация. 

куче играСнимка: iStock

Отърсване от чувство на неудобство или стрес

Когато кучето е сухо, разклащането на тялото често е знак, че намира нещо за стресиращо и неудобно. Да, на животното може да му е било приятно, че е било галено, но да се е развълнувало твърде много или да не се е чувствало комфортно спрямо човека, демонстрирал внимание към него. 

Кучетата обикновено се отърсват, когато играят с други кучета, но това може да се случи, след като ги погалите. Това не е нещо, което животните правят нарочно, а по-скоро се касае за рефлекс, който им помага да балансират емоциите си и да успокоят нервната си система. Освен начин за премахване на вътрешното напрежение, често това е сигнал и, че домашният ви любимец се нуждае от известно лично пространство.

куче разклащанеСнимка: iStock

Разклащането като сигнал за край на определена дейност или превъзбуда

Ако сте си прекарали вълнуващо време в милване, галене, чесане или игра с домашния любимец, той може да се разклати добре след това, за да се успокои. Това е вид сигнал на животното, че вълнението е приключило и е време да продължи към рутинните си дейности. 

За това отърсването често се случва след интензивна игра с вас или друго куче. Не е необичайно в парковете да забележите, че дадено четириного, което се чувства леко претоварено, разклаща цялото си тяло за момент.

куче разклащанеСнимка: iStock

Разклащане, за да се отърве от мъртвата козина и дразнителите

Разклащането на тялото помага на кучетата да се отърват от всякакви дразнители, попаднали по кожата и козината им. Когато мъртвите косъмчета са се натрупали (например, поради линеене), ако има сърбеж или друг дискомфорт, кучето ще разклати тялото си, за да се опита да се отърве от тях. 

Отърсване от удоволствие

Понякога кучетата разклащат цялото си тяло, след като сте ги погалили просто, защото им е приятно. Както, например, когато се протегнем след продължително седене в една поза.

Обикновено при този сценарий разклащането е придружено с мърдане на ушите или опашката. Щастливите кучета, които са се насладили на изживяването, може да извият цяло тяло от удоволствие.

куче отърсванеСнимка: iStock

 

 

Виж още