Защо кучето ви игнорира, когато наоколо има други четириноги

кучета парк Снимка: iStock

З а голяма част от стопаните на домашни любимци няма нищо по-забавно от това да видят как четириногият им другар се забавлява с приятелите си! Независимо дали се случва в близкия парк, в градинката зад блока или дори – в собствения ви двор, ние обичаме да виждаме кучето си щастливо да лудува, забавлявайки се с най-добрите си приятели. 

Когато обаче дойде време за прекратяване на играта, се изправяме пред проблема да накараме косматия си другар да ни послуша. И най-честият сценарий, за съжаление е, че животното се прави, че не ни чува толкова дълго, колкото може. 

кучета паркСнимка: iStock

Има различни причини защо домашните любимци игнорират стопаните си, когато са около други себеподобни. Нека разгледаме заедно 6 от най-често срещаните от тях. Имайте предвид, че всяко куче е индивидуално и контекстът на ситуацията е важен, когато определяме защо четириногото предпочита да пренебрегне командите ни. 

Dogsandcats.bg
  • Прекалено много забавление!

Най-вероятната причина кучето да ви игнорира в присъствието на други четириноги е, че просто се забавлява твърде много! Взаимодействията с други кучета позволяват на вашия питомец да се отпусне и да играе по начини, които ние, хората, не можем действително да имитираме. И често животните предпочитат това пред взаимодействието си с хората. Или поне – в конкретния случай. 

кучета паркСнимка: iStock

  • Пропуски в обучението

Ако домашният ви любимец идва при повикване на избирателен принцип, той вероятно няма да реагира на командите ви, когато се намира в среда, която го разсейва. Като например, в присъствието на други кучета. Акцентирайте върху обучението на питомеца си, като целта ви е той да се връща при вас, когато чуе (или види) определена реплика, независимо от случващото се около него.

Много собственици спират тренировките за идване при повикване, след като питомецът им надеждно изпълнява командата у дома или в задния двор, например. И погрешно възприемат, че животното е усвоило напълно това поведение. За да се смята, че едно четириного е възприело дадена команда качествено, то трябва да е практикувало поведението в различни среди и ситуации.  

кучета паркСнимка: iStock

  • Свръхстимулация

Ако кучето ви се превъзбужда лесно или няма много опит в комуникацията с други четириноги, то може да ви игнорира, защото се чувства свръхстимулирано от околната среда. Или иначе казано, емоцията и вълнението са дошли твърде много на животното и то просто не може да се съсредоточи качествено върху нищо. Ако случаят с вашия космат другар е такъв, то направете срещите с други четириноги постепенни, стремете се всяко преживяване да е положително и щом усетите, че животното се превъзбужда – време е да го приберете у дома. 

  • Липса на импулсен контрол

Подобно на пропуските в обучението, куче, което няма достатъчен контрол над импулсите си често изглежда така, сякаш игнорира стопанина си в различни ситуации. Това важи с пълна сила, когато наоколо има други четириноги и е често срещано при реактивните домашни любимци, както и при тези, които се превъзбуждат лесно и не могат да се контролриат. 

кучетаСнимка: iStock

Кучета, които не получават никакво или посредствено обучение, слабо социализирани или със собственици, които не поставят граници, често имат лош контрол над импулсите. И предпочитат да се отдадат на естествените си инстинкти, вместо да се вслушат в командите на стопанина си. Това включва активно игнориране, когато са около други кучета. Просто, защото у тях надделява желанието да отидат при тях. 

  • Безпокойство или страх

Безпокойството и страхът могат да окажат голямо влияние върху това дали кучето ще ви обърне внимание или не, когато се намира в близост до нещо, което го кара да се чувства дискомфортно. Много четириноги стават тревожни и плашливи, когато са около други себеподобни. В тези случаи те игнорират стопаните си, защото буквално могат да „блокират“ за момент.

В някои случаи това безпокойство и страх могат да бъдат толкова големи, че домашният ви любимец напълно да се затвори и да игнорира всичко около себе си. С изключение на другото куче, дори ако то се намира на известно разстояние. 

  • Проблеми с мотивацията

Понякога може да е трудно да определим какво е най-мотивиращо за домашните ни любимци. Да можеш да играеш с другите четириноги е вид самонаграждаване. Това значи, че кучето не би прекратило само това взаимодействие, освен ако не получи нещо със същата или по-голяма стойност. 

кучетаСнимка: iStock

И въпреки че мнозина може би мислят, че парче пица или хот-дог е по-вълнуващо от играта с друго куче, вашият питомец може и да не се съгласи! Понякога най-добрият начин да наградите едно куче, докато играе с приятелите си, всъщност може да бъде да го оставите да се върне за още известно време. Така то постепенно ще научи, че няма защо да ви игнорира, дори напротив – ако дойде при вас, ще може в последствие да се върне към играта си веднага. 

Като цяло, често се случва едно куче да игнорира стопанина си, когато е в присъствието на други четириноги. Понякога това поведение може да е безобидно, но друг път – да се окаже сериозен проблем за безопасността му. Първото нещо, което трябва да направите, е да установите защо животното ви игнорира, когато е около други кучета. След като си изясните това, можете да започнете да работите върху обучение, което да помогне на косматия ви другар да развие по-добър отговор на вашите сигнали. Дори ако то е погълнато изцяло от играта с най-добрия си космат приятел.

 

 

Виж още