Защо кучето ви краде храна и как да го накарате да спре

куче краде храна Снимка: iStock

К учетата често действат, водени от естествените си инстинкти. А те често ги отвеждат директно до тавата с току-що изпечени пържоли или друг вид апетитна храна, която сте приготвили за вечеря. Ако домашният ви любимец има навика да ви побутва по ръката, докато се наслаждавате на вечерята си, то трябва да знаете, че това е просто начинът, по който то е устроено. За щастие, с известно обучение и последователно подсилване, можете да научите домашния си любимец, че всичко, което не се намира в паничката му, а върху вашата маса за хранене, е забранено.

куче краде хранаСнимка: iStock

Кучето ви може да не е в състояние да се контролира

Четириногите ни другари са опортюнистични животни. Те често крадат храна поради естествените си инстинкти, но понякога това е и в следствие на заучено поведение. Възможно е да е навик, а не е изключено и животното просто да е гладно. 

Някои кучета са по-мотивирани от храната спрямо други. Това означава, че ако наблизо има налично нещо за хапване, те вероятно ще го открият. Човешката храна е особено примамлива за четириногите с аромата и вкусовете си. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: Защо кучетата толкова харесват човешка храна

Как да накарате кучето си да спре да краде храна

Не забравяйте, че целта ви е да пренасочите поведението на вашето куче. Идеята тук не е да го ядосате или да му викате. Вместо това, трябва да го научите, че вашето ядене не е предназначено за него, предоставяйки му алтернативи за подходящо поведение. 

куче краде хранаСнимка: iStock

  • Хранете го добре

Когато кучето има диета, която отговаря на неговата порода, възраст и ниво на активност, е по-малко вероятно да се почувства привлечено да открадне от вашата храна. Следете за големината на порциите, които давате на четириногия си другар и не прекалявайте с големината им – прехранването може да доведе до затлъстяване. От друга страна, недохранването (твърде малките порции) увеличават вероятността от кражби.

  • Започнете с обучение

Основното обучение може да е от голяма помощ. Научете кучето си на основни команди като „остави“ или „пусни“, които могат да се използват, докато се храните или наоколо има храна, която не е предназначена за животното. Започнете тренировките в спокойна среда, като постепенно въвеждате разсейващи фактори. Не забравяйте, че последователността е ключова.

Съвет: Наказанията и повишаването на глас обикновено не работят. Ако кучето ви се опита да открадне храна пред очите ви, спокойно я отстранете и пренасочете вниманието му.

куче краде хранаСнимка: iStock

  • Не насърчавайте поведението

Големият проблем, свързан с поведението на кражба на храна е, че ако завърши успешно, то кучето ви получава сериозна награда за постъпката си. А вие можете неволно да затвърдите поведението, дори и да хванете питомеца си в действие. Това е така, защото периодичното подсилване е най-силният тип поведенческо обуславяне. Вместо това е по-важно да ограничите шансовете на кучето ви да открадне храна на първо място. Да, не е лесно, но усилието ви ще се отплати!

Грешка е и да се карате или ядосвате на домашния си любимец, когато открадне храна. Вместо това, опитайте се да запазите спокойствие. Не го награждавайте допълнително с внимание, било то и негативно. Ако го направите, това може да накара четириногия ви другар да краде храна дори по-често от до сега. Печелившият ход тук е да пренасочите вниманието на кучето към нещо различно от храна. 

  • Използвайте положително подсилване

Трябва да научите кучето си, че кражбата на храна не носи награда. Вместо това, за да получи нещо – било то поощрение, лакомство или просто повече внимание, то трябва да покаже добро поведение.

куче краде хранаСнимка: iStock

Използването на положително подсилване е ефективен метод за обучение на вашето куче да спре да краде храна.

Важно е всеки в домакинството ви да е наясно с правилата и методите на обучение, за да имат ефект те. Ако сте последователни, но някой друг у дома храни питомеца ви под масата, то от дресурата няма да има особена полза.

  • Винаги бъдете нащрек и дръжте храната извън обсега на кучето си

Най-важното е да не давате възможност на кучето си да краде храна. Съхранявайте я на места, до които питомецът ви няма лесен достъп. Не оставяйте храна върху плотовете, които косматият ви другар може да достигне. Почиствайте винаги след хранене и никога не давайте шанс на животното да спечели поощрение за лошо поведение. 

куче лапаСнимка: iStock

Знаем, че е трудно да сме бдителни през цялото време. Винаги се случват грешки. Но колкото по-последователни сте, толкова по-добре ще се държи домашният ви любимец. 

Виж още