Защо кучето винаги толкова се радва да ви види

куче Снимка: iStock

В секи собственик на куче обича, когато домашният му любимец го посреща щастливо, щом се прибере у дома. Всъщност, едно от най-сладките и мили неща, които могат да стоплят дори и най-студените ни, тежки дни, е именно развълнуваното махане с опашка и побутване с влажен нос на четириногия ни другар, когато се приберем у дома. И тези големи, прочувствени очи… трудно е да устоим! Замисляли ли сте се обаче, какво причинява тази неподправена радост от страна на домашния ви любимец? Дали тази истинска еуфория е свързана с факта, че вашето прибиране у дома ознаменува и, че скоро идва време за разходка. А след това – за хранене?

кучеСнимка: iStock

И двете възможности, разбира се, са вероятни. Науката обаче ни казва и друго – вашето куче ви обича толкова много, че просто е развълнувано, че сте се върнали при него. И това може да няма нищо общо с всичко, което следва! 

Коренът на поведението

През последните години има различни изследвания, чиито резултати потвърждават, че четириногите са склонни да синхронизират чувствата си спрямо тези на своите стопани. 

Dogsandcats.bg

Какви доказателства съществуват за тези предположения?

Любопитни са изводите, направени от един от проведените опити по темата. За неговите цели кучета са изложени на различни миризми, сред които и познати им аромати, свързани със стопаните им. След като учените са сканирали мозъчната дейност на животните са установили, че областите за щастие и удовлетвореност са работили в повишена активност, когато кучетата регистрирали нещо познато. 

кучеСнимка: iStock

Това поведение, наблюдавано при домашните любимци, всъщност е доста близко до това как самите вие се чувствате, когато видите член на семейството или любим човек. Вашето космато приятелче на практика ви боготвори и всъщност – съвсем възможно е да си е представяло през целия ден мигът, когато ще ви види отново. 

Еволюцията на едно приятелство

Хората са опитомявали кучета от началото на писаната ни история. Открити са множество доказателства за това, че древните хора са използвани за помощници вълци и други диви кучета при лов. Това е било от полза – особено през зимите месеци, тъй като четириногите понасят по-добре мразовитите условия и зимен мраз. Еволюцията на приятелството между човек и куче е продължила със селективно развъждане, за да се стигне до съвременните породи, които виждаме днес. 

кучеСнимка: iStock

Друга причина, поради която кучето ви вероятно е толкова щастливо да ви види е, че то ни възприема в рамките на традиционната структура на глутницата. Учените са забелязали това поради няколко причини, една от които е облизването на лицето. В природата вълците и другите диви кучета традиционно се поздравяват по този начин. 

И не на последно място – това неподправено щастие може би се дължи на факта, че сте отгледали кучето си от малко кутре. Домашните любимци се привързват още по-силно към стопаните си, ако споделят живота си с тях от ранна възраст. Не забравяйте нито за миг, че в очите на вашето куче вие всъщност сте неговият родител. 

Насърчаване на поведението

Ясно е, че това поведение на кучетата винаги е приемливо и буди положителни асоциации. Четириногите са склонни да бъдат искрени и да живеят за момента, при тях няма задни мисли. За това, ако изглеждат щастливи да ви видят да се прибирате, значи те просто се радват, че сте отново при тях!

кучеСнимка: iStock

Разбира се, вероятно е тяхното щастие да произтича от края на скуката, идваща от прекарването на часове сами през деня. За това и в момента, когато подадете глава през входната врата, четириногото искрено се радва да ви види – не се съмнявайте в това! Но и не само – животното иска да знае за всяко място, на което сте били и всяко животно, с което сте се срещнали. За това и животното държи да ви подуши и оближе – мигновено щом прекрачите прага на дома си. 

Това поведение е чудесен индикатор и, че вашият домашен любимец се чувства щастлив и здрав. Нещо, за което повечето стопани на четириноги се тревожат редовно. Активно куче със страхотен, позитивен характер е нещо, което за което всеки собственик на куче си мечтае и се надява. Може би ще ви зарадваме, че до голяма степен именно на вашите грижи и отношение се дължи и това възприемане на света от страна на косматите ни другари!

кучеСнимка: iStock

Помнете –

едно щастливо куче е много по-вероятно да посрещне най-добрия си приятел на вратата, отколкото едно навъсено, невдъхновено четириного.

Кучетата са социални животни

Кучетата са еволюирали въз основа на партньорството и съжителството си с хората. А това означава, че те са щастливи социално да ни доставят удоволствие и да търсят нашето одобрение. Фактът, че вашият домашен любимец се радва да ви види е нещо напълно нормално за него. За четириногото това е просто още един начин да потвърди, че вие сте тук и всичко вече е наред.  

В крайна сметка това, което е важно тук е да се насладите на безграничната енергия и радост, които вашето четириного приятелче внася в живота ви. То е щастливо, че съществувате, така че – в замяна само трябва да му отвърнете с любов и привързаност. Не звучи никак сложно, нали?

кучеСнимка: iStock

 

Виж още