4 идеи за игри, които ще накарат котката ви да се забавлява

котка в кутия Снимка: iStock

К учетата често се славят като по-игриви от техните котешки колеги, но мъркащите приятели също обичат да играят със стопаните си! Наред с обичайните игри с въдица, мишки и пера, можете да опитате и нещо по-разнообразно. Освен, че ще изморите котката си и ще ви остави да спите спокойно през нощта, ще я стимулирате да използва инстинктите си. Също така, с игрите ще направите връзката ви още по-силна! Предлагаме ви четири лесни идеи за игри, с които да накарате темпераментния домашен любимец истински да се забавлява!

1. Пъзел

За тази игра ще ви трябва стара кутия за обувки, любимите играчки на котката ви и няколко лакомства. Използвайте нож, за да изрежете отвори с различен размер на разнообразни места по кутията - капака и страните ѝ. Поставете вътре любимите играчки на мъркащия ви приятел, малко котешка трева или лакомство. Затворете капака и с помощта на тиксо го закрепете, за да не се отваря. Поставете кутията на земята до мяукащия домашен любимец и го оставете да бъде примамен от миризмите. Целта на играта е, гальовният приятел да достигне до лакомствата като се пресяга в различните дупки на кутията!

котка в кутияСнимка: iStock

2. Хвърли и донеси

Макар, че хвърлянето на пръчка или топка е по-стандартно за кучетата, мъркащите приятели също обичат да гонят неща. Разбира се, шансът да хванат играчката и да ви я донесат, за да я хвърлите обратно е рядкост, но някои пакостници действително го правят!

Dogsandcats.bg

От вас се изисква да откриете някоя интересна играчка или предмет, който мъркащият ви съквартирант харесва. Това може да е хартиено топче, фолио, топка и изобщо всичко, което ще провокира неговия интерес. Застанете до него, и го подхърляйте няколко пъти във въздуха. Ще видите как очите му се отварят широко и ще започне да следи внимателно движението. Когато сте спечилили вниманието му - хвърлете го надалеч и мяукащият ви приятел ще се втурне на секундата. Когато играете - уверете се, че няма опасност да се счупи нещо. Коридорите например са отличен терен за тази игра.

3. Хартиена торба

Всички знаем колко са вманиачени котките в пазарските торби. Докато извадим продуктите и се усетим, мъркащият ни приятел вече е влязъл вътре. Можете да направите играта малко по-интересна, като държите торбата изправена. Така котката ви ще трябва да скочи вътре. Или ще я разкъса, разбира се. Можете да поставите вътре и някоя играчка, която да допринесе допълнително за разпарчетосването на хартията.

4. Магически чаши

Извадете три или четири непрозрачни чаши, за предпочитане пластмасови. Пригответе си лакомство или мъничка играчка, която хем може да се скрие под чашата, хем мъркащият ви приятел я харесва. Застанете на пода пред него. Поставете чашите в линия, като под една от тях скрийте лакомството или предмета. Разместете чашите и оставете мяукащият домашен любимец да се насочи към някоя от тях. Да видим дали ще намери наградата! Това е прекрасен начин, по който ще накарате котката си да се потруди за наградата си. Тази игра чудесна стимулация за интелигентните котки, които имат нужда да тренират инстинктите си.

Наред с това, че са много забавни, тези игри мотивират вашия мъркащ приятел към движение. Изпробвайте всяка една от тях и вижте коя му е любима. Не забравяйте да ни споделите в коментар!

Виж още