6 възможни причини, поради които котките губят козината си

разресване на котешка козина Снимка: iStock

И мате ли чувството, че козината на котката ви пада много повече, отколкото е нормално? Налага ли се да почиствате повече топки козина сравнение с преди? Ако на мяукащия ви приятел козината му пада толкова много, че можете да си изплетете шал, това може да е знак, че нещо не е наред със здравето му.

Много е важно да разберем защо мъркащият ни съквартирант се е превърнал в машина за козина, за да можем да му помогнем да подобри състоянието на кожухчето си. Съществуват няколко често срещани причини, които ще разгледаме сега.

1. Нискокачествена храна

Ако котката ви не получава добра храна и не се храни балансирано, може да видите резултатите в непрекъснато падаща козина. В допълнение, тя не е толкова блестяща, колкото преди. Логичното и най-просто решение е да смените храната и да изберете по-висок клас, която да съдържа необходимите витамини за здрава кожа и хубава козина. Вашият ветеринарен лекар би могъл да ви насочи, коя храна би била правилният избор.


2. Признак за здравословен проблеми

Падането на прекомерно количество козина може да е индикация за възможен здравословен проблем като например алергия или паразити. Ако пък сте давали лекарство на мъркащото си животинче, възможен страничен ефект е загуба на козина. Добре е да уговорите среща с ветеринарния си лекар, за да може да прегледа гальовния ви приятел и да установи причината.

Dogsandcats.bg

3. Период от годината

Котките които излизат навън и имат близък досег с външния свят най-вероятно ще сменят козината си през пролетта, тъй като се подчиняват на естествените цикли на организма си. Други домашни мяукащи животни, ще сменят козината си целогодишно, тъй като живеят през повечето време на изкуствена светлина. Ако това е случаят, погрижете се да сресвате котката си редовно, за да премахвате излишната козина.

разресване на котешка козинаСнимка: iStock

4. Стрес

Някои мяукащи животни пускат повече козина, когато са нервни, уплашени или под стрес. Освен падащи косми, наблюдавайте какви други признаци на тревожност показва котката ви - треперене, криене или пропускане на тоалетната. Помислете какво може да се е променило наскоро във вашия дом - нов домашен любимец, силни шумове, реорганизация на начина ви на живот. Опитайте се да накарате домашния си любимец да се чувства комфортно отново като обособите няколко места, които да служат за „убежище”. Поставете около него любимите му играчки, за да свързва тези кътчета на дома ви с положителни емоции.

5. Възраст

Ако мяукащият ви приятел е на малко повече години е възможно да не се справя вече толкова добре в грижата за козината си. Това може да е причина за натрупване на повече мъртва козина и съответно - повишеното ѝ падане. В този случай ще трябва да помогнете като я четкате по-редовно от обикновено. Бъдете сигурни, че ще ви се отблагодари за допълнителните грижи и любов.

6. Бременност

Хормоналните промени по време на бременност могат да накарат гальовната красавица да разпръсква повече козина от нормалното. В този случай, най-доброто решение е да се консултирате с ветеринарния си лекар. Съществува опасност кралицата да не позволи да я четкате нито докато е бременна, нито след това, тъй като пази котенцата си.

Не забравяйте, че някои породи симпатяги имат много повече козина от други, а именно дългокосместите - Хималайска, Американски Бобтейл, Бирман и много други. За тях ще трябва да се подготвите по-старателно както с четки и гребени за тяхната козина, така и с уреди за почистване на дома. Не е изключено и някои късокосмести представители да образуват второ килимче у вас.

Каквато и да е причината, не неглижирайте проблема. Факт е, че от мъркащ съквартирант не може да очаквате друго освен хвърчаща навсякъде козина, но все пак, ако количествата са твърде големи - потърсете причината. Бъдете сигурни, че мяукащият ви приятел ще ви обича, защото му обръщате внимание и се грижите за него!

Вижте още:

Четири неща, които стресират домашната ви котка

Виж още