Четири неща, които стресират домашната ви котка

уплашена котка Снимка: iStock

Г альовните животни са чувствителни същества със силно изострено обоняние и слух. Без тези сетива, дивите представители на семейство котки не биха могли да оцелеят в природата. За разлика от събратята си, домашните котки са изправени пред различен вид звуци и миризми, които за нас са нормални, но плашат до смърт нашите мяукащи спътници.

Никой не знае защо котките реагират на определени звуци, миризми или ваше поведение. Тези стимули са строго индивидуални за всяко темпераментно животинче. За да направите любимата си топка с косми щастлива е добре да идентифицирате различните причини, които я правят неспокойна.

Нека разгледаме някои от най-често срещаните дразнители, на които котките реагират, както и възможни решения. 

котка и прахосмукачкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

1. Кучета, други котки или хищни животни

Кучетата са начело на най-големия източник на тревожни аромати или звуци, с които се сблъскват мяукащите ни домашни животни. Миризмите от други котки или урина също не са за предпочитане.

Ако сте се заиграли с уличната котка пред блока и веднага след това се приберете при вашата, най-вероятно ще сте „хванати в крачка“. Мъркащият ви любимец ще усети миризмата на урина от чуждото животно и това може да го накара да се почувства застрашен, защото някой друг е навлязъл в територията му. 

Ароматите идващи от кучета или хищни животни могат наистина да стресират вашия пакостник у дома. Предполага се, че миризмите идват под формата на феромони, а те се долавят с помощта на специален орган, с който са въоръжени котките. Нарича се вомероназален орган или орган на Якобсон, благодарение на мяукащият ви приятел, (наред с други животни) има толкова развито обоняние.

Ако домашната ви котка се стресира силно от други животни, тъй като се активира нейният инстинкт за самосъхранение, не я дразнете твърде много. В случай че не можете да устоите на уличното коте, което се мотае пред блока ви или кучето на съседа, погрижете се да измите добре ръцете си преди да погалите вашия любимец.

2. Високочестотни звуци, които хората не чуваме

Силните и стряскащи звуци плашат дори нас. Котките обаче, притежават огромен слухов капацитет и долавят шумове, които хората не можем. Мъркащите ни домашни любимци чуват звуци в диапазона от 45 до 85 000 херца. За сравнение хората чуваме само от 20 до 20 000 херца. Всъщност всеки звук над 20 000 херца се счита за ултразвук.

Острият слух е необходим на котките в природата, за да оцеляват. Големите фуниевидни уши са много подвижни и долавят всеки фин звук, което е много полезно при лов на плячка. Животът в апартамент или къща с хора обаче, е много по-различен от дивата природа.

Вече можете да си представите какъв огромен набор от тонове достигат до нашите мяукащи приятели, а ние никога няма да чуем. Домашните котки са способни да чуват силно свирещи чайници, флуоресцентни крушки, екрани на устройства, дори дистанционни управления, като за тях тези звуци са неестествени.

Как можете да намалите стреса на вашето коте от „нормалните човешки звуци”? Поставете тоалетата и купичките за хранене далеч от електроуреди или предмети, които потенциално биха издавали звук, ако това е възможно.

Тоалетната е мястото, където котето се чувства сигурно. Ако е поставена на място близо до потенциални и непредсказуеми шумове, това може да доведе дори до отвращение към тоалетната и да предизвика потенциални проблеми с нейното използване, което няма да се хареса никак на вас.

3. Внимавайте с парфюмите, цитрусите и силните аромати

Макар и да обичаме аромати, да релаксираме с масло от лавандула или да пием сок от портокал, това може да се окаже стресиращо за мяукащото ни животинче. Както вече знаем, котките котките долавят ултразвуци, но това не е всичко. Освен че чуват повече от нас, те долавят повече миризми.

Обонянието на котките е 14 пъти по-изострено от това на човека.

Причините отново са свързани с тяхната природа и оцеляване. Котките се интересуват предимно от миризми, с които могат да се нахранят, като например месо. Останалите аромати биха могли да са любопитни за изследване (като маслините), но други могат да предизвикат раздразнение. Това например са цитрусите. Няма ясна причина защо мъркащите ни домашни животни се смущават от портокали, лимони и подобните на тях.

Ако можете да избягвате препарати с цитрусови миризми, или такива които видимо дразнят домашния ви любимец, би чудесно. Ако нямате тази възможност можете поне да не почиствате с тях около котешката тоалетна, къта за хранене или местата, на които котката ви често пребивава.  

котка и гръмотевицаСнимка: iStock

4. Фойерверките и гръмотевичните бури са истински ад за мъркащите ни съквартиранти

Неочакваните силни шумове като гръмотевични бури или фойерверки стряскат лесно хората, какво остава за мъничките домашни животни. Разликата е, че ние хората, лесно откриваме причината за внезапния шум и разбираме, че няма да ни навреди, докато за котките не можем да кажем същото.

Човешкият свят е пълен с непознати звуци за мяукащите ни спътници и те не знаят как да реагират, затова те се подготвят да се защитят.

Макар и да не можете да предвидите всеки един звук, който би стресирал мъркащия ви приятел, все пак можете да бъдете нащрек за някои случаи като бури или новогодишните фойерверки. При тези ситуации е препоръчително да затворите животинчето в стая, в която то се чувства комфортно, за да бъде далеч от шума. Често това, може да е банята, където то ходи до тоалетна или дори коридорът, ако там стои храната му.

Ако котето само̀ си е намерило скривалище под леглото или шкафа, не го местете, тъй като това ще предизвика допълнителен стрес. То вече е открило място, на което се чувства защитено, така че най-добре да остане там. Можете да го успокоите като му дадете лакомства или го погалите, ако му харесва. Най-добре не го взимайте, освен ако не сте напълно убедени, че това ще го успокои.

Хората често не си даваме сметка, че нашите домашни котета са изключително чувствителни на миризми и звуци. Това често провокира у тях странни поведения, дори и стрес. Тъй като те са част от нашето семейство е важно да правим всичко по силите си те да се чувстват сигурни и обичани. Именно затова е добре да ги наблюдаваме и да елиминираме нещата, които ги дразнят, за да живеем всички в хармония. 

 

Виж още