10 често срещани кучешки страхове и фобии

кучета зад завеса Снимка: iStock

М ного кучета страдат от страхове и фобии. Те могат да имат различни причини – включително липса на ранна социализация или травматични спомени от миналото. Признаците на страх при кучетата са лесни за разпознаване и включват: треперене, прекомерно лигавене и задъхване, лай, деструктивно поведение и в някои случаи – агресия.

За да можете да реагирате и да помогнете на четириногия си приятел, когато изпадне в криза, е важно да можете да го разпознаете. За това ви предлагаме да се запознаете с 10 от най-често срещаните кучешки страхове и фобии. 

  • Страх от бури

Астрафобията – страх от гръмотевици и светкавици е много често срещана при кучетата. Степента на проявление може да е различна – при някои четириноги има само лек страх. При тях се наблюдават обичайните признаци: свити назад уши, широко отворени очи, прибрана между задните крака опашка и треперене. Други кучета могат да имат по-тежка форма на фобията, което да ги кара да се крият, да унищожават предмети около себе си и дори в някои случаи – да загубят контрол над пикочния си мехур.

  • Страх от фойерверки

Друга често срещана кучешка фобия е страхът от фойерверки. Подобно на страха от гръмотевични бури, силните и непредсказуеми звуци и ярка светлина, типични за зарята, карат много кучета да треперят от страх. Понякога четириногите могат така да се стресират, че да се опитат да избягат от дома си, опитвайки се да отидат далеч от шума. 

Dogsandcats.bg

При някои домашни любимци тази фобия отшумява с годините, докато при други е необходимо да се използват различни техники за управление на страха. А при най-тежките случаи може и да се наложи медикаментозно лечение с успокоителни.

куче фойерверкиСнимка: iStock

  • 3. Страх от оставане сам (Тревожност при раздяла)

Страхът на кучето да остава само вкъщи се нарича тревожност при раздяла. Животните, които го изпитват, са склонни да проявяват разрушително и деструктивно поведение веднага щом стопаните им напуснат къщата. Симптомите включват и прекомерно лаене, изпускане на различни места из дома, въпреки че кучето има изградени хигиенни навици. 

За да се облекчи този страх е необходимо собствениците да направят някои промени в своето поведение при стресовите за питомеца им ситуации. Можете да опитате с упражнения за постепенно привикване на животното да остава само – така ще облекчите част от безпокойството. Понякога, ако въпреки всички техники и опити тревожността при раздяла преминава тежко за кучето, се налага прием на успокоителни лекарства.

  • Страх от посещения при ветеринар

Често кучетата се страхуват от посещения при лекар. Това е така, защото те правят асоциация с първия си спомен от кабинета на ветеринаря, а той често включва странни миризми, ваксини и болка. Тази фобия може да се преодолее сравнително лесно – заведете няколко пъти животното до ветеринар без посещението да включва преглед или друг вид манипулация. Нека той го почерпи с лакомство, вие го похвалете ако остане спокойно.

  • Страх от возене в кола

Тази фобия не е непременно свързана с това дали на кучето му става зле, докато пътува с автомобил. Някои четириноги просто отказват да се качат в кола и се страхуват да се возят. Често причината е липсата на ранно привикване, може да се развие и след негативни преживявания, свързани с возене в кола. Ако кучето е било изоставено от стопанина си, то може да свързва отиването до приюта с пътуването с автомобил и това да предизвиква негативна асоциация в следствие на преживяната травма. 

Възможно е да помогнете на животното да преодолее този страх като използвате лакомства и похвала, за да го примамите да влезе в колата ви. Направете няколко къси пътувания до „щастливи места“ като парка за кучета или плажа, за да изградите положителни асоциации.

  • Страх от стълби

Някои кучета се страхуват да изкачват или да слизат по стъпала, а за стопаните им понякога може да се окаже трудно да идентифицират тази фобия. Тя често се дължи на липсата на ранна социализация или експозиция (опит). Куче, което никога през живота си не е виждало стълби може да ги сметне за нещо страшно и да откаже да ги използва.

куче стълбиСнимка: iStock

  • Страх от мъже

Една малко по-рядко срещана фобия, която обаче може да има сериозни поведенчески проявления. В някои случаи, в следствие на травматичен опит в миналото, кучето може да се страхува от мъже. Този страх се поражда и при четириноги, които не са социализирани от малки. Ако са отглеждани на двор и не са прекарвали много време сред мъже, те могат да сметнат дълбоките им гласове, по-едро телосложение и дори окосмяването на лицето за заплашителни. 

Ако кучето ви страда от тази фобия, е необходимо да вземете мерки, защото неговото поведение към представителите на силния пол често включва ръмжене, щракане със зъби във въздуха (последно предупреждение преди ухапване) и дори агресия. Внимателно запознайте любимеца си с някой от по-близките ви приятели, като предварително го предупредете за възможни сигнали, които кучето приема за заплашителни като контакт с очи или опит за погалване по главата.

  • Страх от непознати

Този страх е подобен на този от мъже, но в този случай кучето изпитва безпокойство от всеки, когото не познава. Това е един от най-трудните са преодоляване поведенчески проблеми, защото е невъзможно да научите четириногия си приятел как да приема всеки различен човек, когото среща. Ключово е да не се опитвате да го накарате насила да бъде дружелюбно към непознати – ако го принуждавате да прави нещо, животното ще отвърне с агресия.

  • Страх от деца

Кучетата развиват страх от деца по няколко причини. Най-често това се дължи на липса на ранна социализация с хлапета. Освен ако в дома ви няма дете, вашият домашен любимец няма как да получи реална възможност да общува с такова.

Понякога кучетата, които се страхуват от хлапета може да са имали негативен опит в миналото. И докато намеренията на детето може и да са били добри, животното може да приема поведението му като заплаха. Освен това малчуганите са шумни, често правят резки или некоординирани движения, а малкият им размер ги приравнява до този на другите четириноги в очите на кучето ви. Собствениците на домашен любимец със страх от деца е необходимо да се консултират със специалист или треньор, за да работят по отстраняване на тази фобия. 

  • Страх от определени предмети

Понякога кучето ви може да се плаши от обекти като: прахосмукачка, празнични декорации, детски играчки, строителна техника и др. Много често тези страхове се преодоляват лесно тъй като много предмети могат просто да бъдат преместени от полезрението на животното.  В някои случаи обаче това може да се окаже малко по-проблематично – например, ако кучето ви се опитва да нападне прахосмукачката всеки път, щом започнете да чистите килима. При тази ситуация можете да започнете бавно да запознавате кучето си с предмети, от които се страхува - по позитивен, щастлив начин.

куче прахосмукачкаСнимка: iStock

Вижте още:

Как да успокоим кучето, когато навън има фойерверки

 

Виж още