Как да успокоим кучето, когато навън има фойерверки

куче се крие Снимка: iStock

Е дна от типичните традиции около големи празници, най-вече – Нова година,включва използването на бомбички и фойерверки. Има хора, които сякаш не осъзнават какви стрес, дискомфорт, безпокойство и тревожност причиняват тези гърмежи на кучетата. Или неглижират негативните последици за психиката и здравето на четириногите поради личното си забавление и желание за „качествено“ прекарвана на празника.

Тъй като всеки стопанин на куче знае колко трудно е да успокоиш животното в този момент, предлагаме ви 5 факта за фойерверките, които още по-добре ще ви обяснят защо кучето ви проявява този тип поведение. А по-долу ще откриете съвети как можете да накарате любимеца си да се чувства поне малко по-спокойно, когато навън се гърми.

1. Нормално е кучето да се изплаши. Не бъдете учудени от поведението му, а по-скоро се подгответе за него.

2. Острият слух на животното възпроизвежда гърмежите в пъти по-силно, отколкото ги чувате вие.

Dogsandcats.bg

3. По време на заря с фойерверки кучето изпитва същите реакции, както и вие при изненадващ силен шум: увеличаване на сърдечната честота, прилив на адреналин, повишаване на хормоните на стреса.

куче фойерверкиСнимка: iStock

4. За вашето куче фойерверките са нещо по-страшно от силна гръмотевична буря. Това е така, защото фойерверките са внезапни и стряскащи, докато бурята идва с различни предупредителни миризми и знаци за животното като промяна на барометричното налягане и силен вятър.

5. Има кучета, които не се страхуват от фойерверки. Това са особености на породата, а може да се дължи и на факта, че са били изложени на силни шумове като малки.

Как да помогнем на кучето ни да се успокои, когато навън има заря?

Има различни начини, чрез които можете да намалите страха и тревожността, които домашният ви любимец изпитва, когато навън има фойерверки. Всички те изискват да започнете с подготовката дни преди празничната заря. 

  • Постепенно излагане на шума

 Можете да го направите като пуснете на любимеца си клипче или запис с миналогодишните фойерверки. Започнете няколко седмици преди Новогодишната вечер, като постепенно увеличавате силата на звука. И бъдете готови да награждавате животното за запазеното спокойствие с лакомство или похвала. 

  • Създайте безопасна зона в дома си

Това е място, където домашният ви любимец може да се скрие, ако се почувства уплашен от шума навън. Може да дрешника ви, килера или банята, например. Поставете там леглото на кучето, любимото му одеяло и защо не – някоя ваша стара дреха, която да ухае на вас. Това ще му подейства успокояващо. 

куче фойерверкиСнимка: iStock

  • Не пестете лакомствата

По време на фойерверките дайте на косматия си другар лакомство или любимата му играчка – така ще ангажирате вниманието му, създавайки положителни емоции у животното. 

  • Усилете звука на телевизора

Допълнителният шум ще отвлече вниманието на четириногото от гърмежите навън.

  • Запазете спокойствие

Най-важното нещо, което можете да направите, е да се опитате да бъдете максимално спокойни. Ако сте притеснени и създавате суматоха логично домашния ви любимец ще си помисли, че нещо не е наред.

куче фойерверкиСнимка: iStock

 

 

Виж още