10 любопитни факта за Бигълите

бигъл Снимка: iStock

Б игълът е една от най-популярните породи кучета не само в Европа и САЩ, но и в целия свят. Тези четириноги са известни с това, че са страхотни домашни любимци. Има обаче някои неща, които дори стопани с опит в отглеждането на Бигъл може и да не знаят. 

бигълСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да разгледаме 10 интересни и любопитни факта за тази любима на малки и големи порода:

  • Бигълите са били отглеждани за лов

Бигълите са отлични ловни кучета, отглеждани за преследване на малки животни като зайци, поради своята енергия, издръжливост и отлично обоняние. Макар днес да са познати по-скоро като домашни любимци, все още има места, където Бигълите се използват като ловни спътници. 

Dogsandcats.bg
  • Ушите помагат на носа им

Според стандарта на породата, ушите на гончетата, ако се изтеглят напред, достигат до края на носа им. Дългите уши на Бигъла всъщност улавят ароматни частици и ги държат близо до носа на кучето, така че то да може да поеме възможно най-много информация. 

бигълСнимка: iStock

  • Бигълите са в два различни размера

В САЩ Бигълите се класифицират по два различни начина по отношение на размера. По стандарт ограничението за височината в САЩ е до 38 см, докато в Англия – до 40 см. 

  • Бигълите могат да се вокализират по три начина

Смята се, че името „Бигъл“ идва от френската дума „begueule“, което в превод означава „зеещо гърло“. И ако се замислите, това определение чудесно пасва на тези четириноги. Бигълите са едни от най-гласовитите породи кучета, които най-често издават три различни звука: лай, стандартен вой и вой, който използват при лов. 

бигълСнимка: iStock

  • Опашките им са като бели знамена

Много от представителите на породата имат бял връх на опашката си. Идеята на селекционерите в миналото, опитали се да съхранят тази отличителна черта на кучетата била, че така те ще се виждат на далеч, когато носовете им са заровени в земята по време на лов.

  • Те са страхотни работни кучета

Невероятното обоняние на представителите на породата ги превръща във верни помощници не само в лова, но и в различни сфери на живота. Бигъли често се използват за откриване на дървеници или на летищата за проверка на багажа на пътници. 

бигълСнимка: iStock

  • Колкото и привързани да са към семейството си, Бигълите са склонни да бягат

Водени от носа си, тези кучета не биха се поколебали да последват интересна следа или миризма. За това е важно, ако отглеждате кучето в двор, да подсигурите оградата му. 

  • Не обичат да остават за дълго сами

Често ще чуете съседите на стопани на Бигъл да споделят, че лесно могат да разберат кога стопаните на кучето не са у дома. Щом останат сами за по-дълъг период от време, тези четириноги показват недоволството си чрез вой и разрушително поведение. 

бигълСнимка: iStock

  • Готови са на всичко за храна

Бигълите обичат да си похапват и ако не ограничите количествата храна, които им давате, те са склонни към преяждане. Славят се със завиден апетит и ще направят всичко, за да се докопат до нещо за хапване – дори това да означава да нападнат масата за вечеря или шкафовете ви. 

бигълСнимка: iStock

  • Снупи е Бигъл

Може и да не ви изглежда така, но любимият рисуван домашен любимец на Чарли Браун е Бигъл, регистриран в АКС.

снупиСнимка: pixabay.com

 

Виж още