Какво не знаем за породата Американско були, забранена във Великобритания

Американско були Снимка: iStock

П ритежаването и отглеждането на куче от породата Американско були става незаконно в Англия и Уелс, считано от 1 февруари следващата година. На собствениците на подобни четириноги се дава гратисен период, за да гарантират, че питомците им са кастрирани, пишат от BBC News. Mеждувременно те задължително трябва да бъдат с намордник и на повод на обществени места на територията на Обединеното кралство. 

Митовете за агресията на Американското були доведоха до забраната на породата

От 31 декември 2023 г. на територията на Обединеното кралство ще бъде незаконно да се отглежда, развъжда, продава или изоставя куче от породата Американско були XL. Освен това, наличието на такова на публично място без каишка или намордник ще бъде наказуемо престъпление. 

Трябва да се отбележи, че Американ були XL не е официално призната порода от Британския киноложки клуб, за разлика от Американския, където фигурира. Тези кучета се появяват в САЩ, като по същество са кръстоска между Питбул териер и Американски стафордширски териер. Те са в четири „размера“ -  стандартен, джобен, класически и XL. 

Американско булиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Според характеристиките, публикувани от Defra, тези кучета се описват като „притежаващи едра и мускулеста физика“ – търсен ефект при създаването на породата. Въпреки леко плашещия си външен вид и митовете за предполагаемата агресия обаче, много собственици подчертават тяхната привързана природа.

Американското були XL се присъединява към други 4 забранени за отглеждане на територията на Великобритания породи. Четириноги в забранения списък на Обединеното кралство, съгласно Закона за опасните кучета от 1991 г., са описани като „кучета, отглеждани за битки и имащи характеристиките на типа, отглеждан за съответната цел“.

Кучетата, които понастоящем са в забранения списък на Обединеното кралство са: Питбул териер, Тоса, Дого Аржентино и Фила Бразилейро. 

Забраната на породата не е решение, твърдят любителите на кучета

Главният ветеринарен лекар на Обединеното кралство, Кристин Мидълмис, пояснява за BBC, че няма необходимост от масовата забрана за отглеждане на Американското були XL. Вместо това, собствениците биха могли да запазят своите кучета при определени условия. Първо – да са задължени да ги регистрират и второ – да ги кастрират и чипират. Някои от най-големите организации за животни - Battersea, Blue Cross, Dogs Trust, BVA, Scottish SPCA, Kennel Club и Hope Rescue, също се обединиха против това ново правило, като подчертаха, че: 

„Правителството трябва да се заеме с основния проблем, като се справи с безскрупулните животновъди, които поставят печалбата си пред благосъстоянието на кучетата. Както и с безотговорните собственици, чиито животни са оставени извън контрол“, отбелязват те в интервю за ВВС.

Aмериканско булиСнимка: iStock

Какво не знаем за породата Американско були

Американското були е модерна порода, която се появява в САЩ през 90-те години на миналия век. Разработена е чрез кръстосване на различни булдози и териери, включително Американски питбул териер и Американски стафордширски териер. 

Американско булиСнимка: iStock

Представителите на породата първоначално са създадени за компания и като семеен домашен любимец, а не за традиционни работни роли. Американското були има няколко размера, включително класически, джобен, стандартен и XL, всеки със своите отличителни характеристики. Всички те обаче споделят репутацията на приятелски настроени кучета, с привързан към стопаните си характер.

Известно със силния си и мускулест външен вид, Американското були има набито телосложение, широка глава и къса лъскава козина. Въпреки респектиращия и леко плашещ външен вид, те обикновено са дружелюбни, общителни и нетърпеливи да угодят на собствениците си. Лоялни и защитни към всички членове на семейството си, те са отлични пазачи. Правилната социализация и обучение са от съществено значение, за да се гарантира, че ще израснат в добре възпитани и приспособени домашни кучета.

Aмериканско булиСнимка: iStock

Любопитен факт: Американското були не е напълно забранена в родината си, но някои градове и общини имат специфично законодателство, което ограничава или забранява определени породи, включително и Булито, поради опасения за обществената безопасност.

 

 

Виж още