10 начина как да успокоите кучето си, когато навън има заря

куче фойерверки Снимка: iStock

А ко зависеше от собствениците на кучета, то фойерверките може би щяха да бъдат забранени. Реалността обаче е, че празненствата по случай всяка Нова година никога не минават без изстрели и празнична заря, която в по-малка или по-голяма степен стресира домашните любимци. За да помогнете на четириногия си другар да преживее по-леко тази нощ на шумен празник, добре е да имате предвид няколко неща.

куче фойерверкиСнимка: iStock

Защо кучетата се страхуват от фойерверки?

Преди да се насочим към някои полезни идеи, които можете да опитате връзка с шума, съпътстващ празничната нощ на Нова година, полезно за всеки би било да знае защо четириногите сякаш се побъркват, когато наоколо избухват фойерверки. Защото малцина знаят, че не близостта до самия взрив е това, което плаши така косматите ни другари. Или поне – не само това. Всъщност, страхът на четириногите от зарята и гърмежите е тясно свързан с остротата и ударния звук на фойерверките и произволните интервали, през които се случват те. 

По същество, от гледна точка на кучето ви, празничната заря и гърмежите от прозореца на съседа ви, са напълно непредвидими явления. Четириногите не са в състояние да ги усетят, нито да предвидят през колко време ще се случат те. Именно тази несигурност е толкова изнервяща и плашеща. 

Dogsandcats.bg

куче фойерверкиСнимка: iStock

Много кучета стават тревожни и стресирани, когато чуят фойерверките навън. Силните шумове, мигащите светлини – една след друга, всичко това идва в повече на домашните ни любимци. За да се опитате да помогнете на четириногия си другар да бъде по-спокоен по време на празничната заря, опитайте някой от 10-те полезни съвета, които ще откриете по-долу.

  • Останете спокойни

Първо и най-важно, бъдете сигурни, че самите вие сте спокойни. Домашните ни любимци възприемат нашия невербален език на тялото и ако вие сте стресирани, бъдете сигурни, че питомецът ви ще усети това веднага. Вместо това се подгответе за нощта, като се уверите, че се държите така спрямо шума, че да не стресирате допълнително домашния си любимец.

  • Допълнителни упражнения

Опитайте се да отделите малко допълнително време за игра през деня – дали ще е дърпане, донасяне или друг вид активна дейност, идеята да е питомецът ви да изразходва енергията си. Колкото по-изморено е едно куче, толкова по-малко тревожно ще бъде то.

куче уплашеноСнимка: iStock

  • Разходете се рано вечер

Знаейки кога започва празничната заря в района, където живеете, можете да планирате разходката с домашния си любимец по-рано. Това ще ви помогне да избегнете необходимостта да излизате допълнително вечер, когато вече има гърмежи и не е толкова безопасно.

куче фойерверкиСнимка: iStock

  • Създайте на кучето си безопасно пространство

 Поставете леглото и любимото одеяло на домашния си любимец в тиха стая, която няма открит прозорец или може да блокира част от външните шумове. Можете да дадете на кучето си чисто нова играчка, която да отвлече вниманието му от всякакви страшни звуци.

  • Пуснете музика или бял шум

Музиката и белият шум не само помагат на хората при стрес, но работят и при домашните ни любимци. 

куче страхСнимка: iStock

  • Опитайте феромони за успокояване

Проучванията показват, че феромоните могат да бъдат полезни за облекчаване на общото безпокойство при кучетата. 

  • Дръжте завесите спуснати

Понякога ярките мигащи светлини могат да бъдат по-страшни за кучето ви дори от шума! Не забравяйте да държите всички завеси плътно спуснати. 

уплашено кучеСнимка: iStock

  • Вкусни лакомства за разсейване

Запасете се с достатъчно от лакомствата, които кучето ви обича. Това ще отвлече поне за малко вниманието на питомеца ви и ще му предостави малко положително подкрепление, така че да остане спокоен, когато чуе силните бумтежи навън.

  • Галене и прегръдки

Понякога всичко, от което едно куче се нуждае, за да се успокои в празничната нощ, е просто да му се обърне малко повече внимание. Опитайте да галите питомеца си и да му говорите по време на гърмежите.

куче уплашеноСнимка: iStock

  • Говорете с ветеринарния си лекар

Ако всичко до тук не дава резултат при вашия домашен любимец и той все пак остава тревожен, обсъдете това с ветеринарния си лекар. Специалистът може да ви предпише специални медикаменти, които да подействат успокояващо на косматия ви спътник. 

 

 

 

Виж още