10 начина как да заздравите връзката с кучето си

куче човек Снимка: iStock

К учето ви е един от най-добрите приятели, които някога ще имате в живота си. Това обаче не означава, че връзката ви не изисква работа или старание от ваша страна. Всъщност, понякога изграждането на по-дълбоки взаимоотношения с косматия ви другар, може да се окаже известно предизвикателство. Особено ако сте осиновили четириного, чиито минал живот не е бил особено хубав. Предлагаме ви 10 начина, по които можете да заздравите връзката с косматия си другар – независимо дали наскоро сте го осиновили или го сте заедно от години.

  • Тренирайте заедно

Обучението на база положително подсилване е едно от заниманията, които силно укрепват връзката между стопанин и домашния му любимец. Успоредно с усвояването на нови умения, кучето ви постепенно ще започне да ви вижда като „този, който носи всичко добро“, а съвместната ви работа по решаването на различни проблеми ще ви направи по-силни заедно. 

куче човекСнимка: iStock

  • Прекарайте тихо време заедно

Съзнаваме, че това може да ви прозвучи странно, но кога за последен път просто поседяхте с кучето си без да правите нищо, просто фокусирайки се върху него? Да го погалите на любимите му места, да му разкажете случка от деня си или защо не – да му споделите някоя тайна? Без телевизор, без смартфон – само вие двамата? Повярвайте ни, кучето ви забелязва и оценява „вашето си време“.

Dogsandcats.bg
  • Състезавайте се заедно

Ако имате състезателен дух, позволете на кучето си да бъде част от някоя любима ваша активност. В днешно време всеки (стига да има желание и мотивация) може да открие своя спорт, а що се касае за домашните любимци – от адижилити до бягане с препятствия и всичко между тях, изборът е голям. А споделянето на триумфите неминуемо ще ви сближи!

куче човекСнимка: iStock

  • Покажете му, че го уважавате

Често сме твърде съсредоточени върху това, което искаме или определена цел, която преследваме и забравяме, че кучето ни е живо същество, със своите собствени предпочитания. Ако домашният ви любимец не обича да му търкат коремчето или да го докосват зад ушите – уважавайте това. Вашият питомец ще ви вярва далеч повече, ако знае, че няма да го принудите да направи или да участва в нещо, което не му допада. А от това връзката ви ще стане по-силна.

куче човекСнимка: iStock

  • Направете всяко преживяване положително

Понякога се налага да правим неща, които не допадат съвсем на кучето ни. Ако ви предстои занимание, което домашният ви любимец мрази, като къпане, опитайте се да го превърнете в положително преживяване. Използвайте играчки, лакомства и постепенно въвеждане, за да направите събитието по-приятно. 

  • Играйте заедно

И преди сме споменавали, че играта е много важен елемент в грижите за домашните ни любимци. Кучетата обичат да прекарват време със стопаните си, а ако се забавлявате заедно – още по-добре! 

куче човекСнимка: iStock

  • Работете по изграждане на доверие

Няма как да съществува силна връзка без доверие. Помогнете на домашния си любимец да ви се довери, като бъдете максимално спокойни и не прилагате силови методи на обучение. Не викайте по питомеца си, не го наказвайте и не го викайте да дойде при вас само в случаите, когато предстои нещо неприятно за него (къпане или рязане на нокти, например), защото следващия път той вероятно няма да дойде. 

  • Задайте правила

Кучетата обичат рутината, харесват правилата и се чувстват най-щастливи в дом с ясни граници, които могат да разберат и следват. Така че, не е приемливо един ден да оставяте животното да дремва на дивана, а на следващия – да го наказвате за това.

куче човекСнимка: iStock

Бъдете последователни и заложете правила, с които животът с домашния ви любимец ще е максимално балансиран. И се придържайте към тях. 

  • Пътувайте заедно

Следващият път, когато предприемете пътуване извън града, не оставяйте най-добрия си приятел. Вместо това го вземете със себе си – новите приключения са чудесен начин да укрепване на всяка връзка.

  • Научете езика на вашето куче

Познаването на сигналите и знаците, свързани с езика на тялото на домашния ви любимец, значително ще подобри връзката помежду ви. Това ще ви помогне да разбирате по-добре кое тревожи, притеснява или стресира кучето. И обратно – в кои моменти то се чувства най-щастливо и доволно.

куче човекСнимка: iStock

 

Виж още