10 най-полезни зеленчуци за кучетата

куче зеленчуци Снимка: iStock

В секи собственик на домашен любимец иска най-доброто за косматия си другар. Едно от най-важните неща, за да се развива той пълноценно, е да му осигурите пълноценна, добре балансирана диета. Ако питомецът ви се храни с кучешка храна, то чрез нея той получава всички необходими му вещества и не е необходимо да добавяте нещо към менюто му. В случай, че търсите варианти за вкусно лакомство за четириногия си другар обаче, независимо дали е за забавление или като награда по време на обучение, зеленчуците са добър избор. Те са по-здравословни от повечето търговски лакомства, обикновено са по-икономични и вероятно винаги имате от тях в хладилника си. 

куче броколиСнимка: iStock

10-те най-добри зеленчуци за кучетата

  • Броколи

Броколите са нискокалорични, питателни зеленчуци, богати на витамин С, витамин К, калий, магнезий и фолиева киселина. Въпреки това, те са пълни с фибри, които могат да доведат до подуване на стомаха и газове, така че не прекалявайте с количествата. 

куче броколиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Брюкселско зеле

Подобно на броколите, с брюкселското зеле също трябва да се внимава, тъй като води до газове и подуване на стомаха. Въпреки това то е един от зеленчуците, които можете спокойно да включите в умерена доза в менюто на косматия си другар, тъй като е пълно с фибри, антиоксиданти и витамини А, В1, В6, С и К.

  • Червени чушки

Всъщност, всички цветни разновидности на чушките са добър избор за кучетата. Червените обаче са начело в класацията, тъй като съдържат най-високи количества минерали, бета-каротин и витамини А, В6, С, Е и К. Не забравяйте първо да премахнете семената и сърцевината им, преди да ги дадете на кучето си. 

  • Моркови

Фаворит на много кучета, вероятно поради сладкия си вкус, морковите могат да се използват по много начини. Те са чудесна алтернатива на лакомство за дъвчене, тъй като хрупкавата им текстура помага за почистването на зъбите и венците на четириногите. Те съдържат и бета-каротин, както и фибри, а като бонус са и с ниско съдържание на калории. 

куче морковиСнимка: iStock

  • Целина

Целината изисква малко допълнителна подготовка, тъй като първо трябва да се почисти от нишките. Освен че е с ниско съдържание на калории, този зеленчук съдържа и витамините А, В, С и К, фолат, калий и манган. Известно е също, че целината освежава дъха.

  • Зелен фасул

Друго нискокалоричен зеленчук, пълен с фибри, богат на желязо и витамините А, В, С и К. Най-добре е да се сервира суров или на пара. Ако изберете консерва, то заложете на такава с ниско съдържание на сол. 

куче тиквичкиСнимка: iStock

  • Грах

Всички сортове грах са безопасни за консумация от кучета. Най-добре е да избягвате консервирания, тъй като е с високо съдържание на сол. Грахът е богат на протеини, фибри, фолиева киселина и витамини А, С, К и някои от В комплекса.

куче зеленчуциСнимка: iStock

  • Сладки картофи

Избягвайте да давате сладките картофи на кучето си сурови, тъй като са трудни за храносмилане, а големите парчета могат да заседнат с стомашно-чревния тракт на животното, причинявайки му вътрешни запушвания. Като оставим това на страна, сладките картофи са богати на хранителни вещества, съдържат витамините А, С, В6, бета каротин и манган. Те са пълни и с фибри, което подпомага работата на храносмилателната система на кучето. 

тиква и сладки картофиСнимка: iStock

  • Царевица

Този ярко жълт зеленчук е чудесен и здравословен избор. С високо съдържание на фибри, антиоксиданти и мастни киселини, царевицата е чудесна добавка към основното хранене на кучето ви. Въпреки това, в консервират вид тя е богата на захар, така че бъдете пестеливи в количествата. 

  • Тиквички

Подобно на морковите, тиквичките могат да се дават на кучетата сурови или готвени. Предлагайте ги в малки количества и нарязани на малки парчета. Те са с ниско съдържание на холестерол, мазнини и калории, но с високо на фибри, антиоксиданти и витамини А, С, В6 и К. 

куче тиквичкиСнимка: iStock

В заключение, въпреки че кучето ви не се нуждае от допълнителни лакомства или добавки, ако е на пълноценна диета, зеленчуците са универсален и здравословен вариант, към който можете да прибегнете, когато сте в настроение или за поощрение. Те са по-малко калорични и по-здравословни от повечето търговски лакомства. 

 

Виж още