4 възможни причини защо изпражненията на кучето ви са зелени

куче изхождане Снимка: iStock

П овечето от нас имат поне базисно разбиране за това как работи храносмилателната система. Или с други думи, знаем, че това, което влиза, трябва и да открие своя път навън. Въпреки че при кучетата тази схема работи малко по-различно, ние знаем, че изпражненията на четириногия ни другар предоставят ценни улики относно цялостното му здравословно състояние. 

И тъй като така или иначе събираме боклука след кучето си по време на разходка, добре е да знаем какво индикират цвета и текстурата на изпражненията му. Особено ако са с цвят, по-различен от обичайния. Например – зелен. 

4 възможни причини защо екскрементите на кучето ви са зелени 

  • Паразити

Ако изпражненията на кучето ви са зелени, това може да означава, че косматият ви другар се е сдобил с паразити. В този случай може да забележите, че освен с различен цвят, екскрементите на четириногото са със слузеста консистенция. Що се отнася до поведенческите признаци, ако животното има паразити, то ще изпитва трудности при изхождане и е възможно да страда от продължителен запек.

куче изпражненияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Консумация на нещо зелено

Храната, която кучетата поглъщат, също може да бъде фактор за цвета на изпражненията им. Например, някои четириноги може да ядат трева, ако имат разстроен стомах, от скука или за да си набавят повече фибри. И въпреки че това е нормално кучешко поведение, хапването на нещо различно от обикновената храна може да означава, че питомецът ви не се чувства добре поради някаква причина. Понякога тя може да е сериозна, докато друг път – да е индикация, че на животното му липсва нещо от хранителна гледна точка.

  • Чревни разстройства

Различни чревни заболявания могат да бъдат причина за промяна на цвета на изпражненията на кучето ви. Някои от тях включват проблеми с жлъчния мехур, хранителни алергии, възпалителни заболявания на червата, вирусни инфекции, колит и хепатит. Всички те изискват намеса и лечение от ветеринарен лекар.

куче изпражненияСнимка: iStock

  • Отрова

От всички възможни причини за зеления цвят на изпражненията на кучето ви, тази е най-опасната. Ако смятате, че в възможно домашният ви любимец да е погълнал отрова за плъхове или хлебарки, незабавно го заведете на ветеринарен лекар. 

Повечето търговски отрови спират съсирването на кръвта на животните и причиняват вътрешно кървене. В резултат на това изпражненията могат да започнат да изглеждат различно и да бъдат оцветени в зелено, синьо или червено. 

Какъв е нормалният цвят на кучешките изпражнения?

Идеален показател за здрави черва при кучетата са твърдите кафяви изпражнения. Ако те са с шоколадов цвят и лесно се хващат при почистване, значи всичко с чревното здраве на косматия ви другар е наред.

куче изпражненияСнимка: iStock

В заключение, добре е да осъществявате редовен мониторинг относно цвета и консистенцията на изпражненията на домашния си любимец. Дори да не го правите всеки ден, това може да ви бъде полезно, макар и не особено приятно (повярвайте ни, добре знаем!).

Изпражненията на домашния ви любимец могат да ви кажат повече за неговото здраве, отколкото си мислите. Ако към различния им цвят забележите и промени в поведението или просто сте любопитни, рутинна консултация с ветеринарния ви лекар никога не би навредила. Дори напротив – понякога една бърза проверка на цвета и структурата на екскрементите на питомеца ви може да се окаже нещото, което да спаси живота му.

Вижте още: 

Колко дълго кучето може да стиска по голяма нужда

4 често срещани мита за кучешките изпражнения, които всички сме чували

Колко често кучетата ходят по голяма нужда?

Виж още