10 неща, за които да помислите, преди да си вземете голямо куче

голямо куче Снимка: iStock

Д овеждането на куче у дома, независимо от размера му, винаги изисква планиране и предварително обмисляне. Има неща, които във всички случаи трябва да закупите като играчки, панички, легло, повод и каишка... 

Новият член на семейството ви винаги ще изисква специално внимание и грижи, но не може да се отрече фактът, че те са малко по-различни, когато са насочени към 120-килограмов Нюфаундленд в сравнение с 4-килогрмово Чихуахуа, например. Да, колкото по-голямо куче имате, толкова повече има за какво да мислите. Немски дог, Мастиф, Немска овчарка, Лабрадор... ако не можете да си представите живота без голям домашен любимец, ето 10 неща, които да имате предвид.

голямо кучеСнимка: iStock

  • Големите кучета имат и големи стомаси

Знаем, че не е най-милото или сладко нещо, но няма как да го заобиколим – големите четириноги имат завиден апетит. Според д-р Дженифър Коутс, по-малките четириноги се отличават с по-бърз метаболизъм, което изисква от тях да приемат повече калории на килограм тегло в сравнение с по-големите си събратя. Но, когато говорим за големи кучета, високият метаболизъм не играе съществена роля, а по-скоро количеството храна, което гигантът ще трябва да изяде за един ден. Като общо правило,

Dogsandcats.bg

едно 10-килограмово куче ще се нуждае от около 400 калории на ден, а едно 100-килограмово ще консумира над 2200 калории дневно.

И за капак, само кратко напомняне, че всичко, което влиза, все пак ще трябва и да излезе... И да бъде събрано от вас!

  • Ветеринарните сметки ще ви струват повече

Освен разходите за храна, годишната ветеринарна сметка на вашето голямо куче ще се отрази доста по-явно на заплатата ви. Таксата за преглед вероятно ще бъде същата като за малко четириного, но повечето лекарства и превантивни средства (включително обезпаразитяване) се дозират според теглото на животното. Това означава, че докато едно малко четириного се нуждае от половин таблетка на доза, при по-големите домашни любимци трябва да смятате двойно или тройно на това количество. 

голямо кучеСнимка: iStock

  • Играчките също са по-скъпи

Когато имате голямо куче, бързо ще свикнете, че ще харчите малко повече от вашите приятелки с по-малки домашни любимци. Дори играчките за по-едрите четириноги струват повече от тези, предназначени за дребосъците. А не искате вашият Мастиф да си играе с топка за тенис, достатъчно малка, че да я поглълне, нали?

  • Големите кучета заемат повече пространство

Без значение колко сте изобретателни и подредени – няма как да поберете косматото тегло на едно 100-килограмово куче в малко пространство. Вярно е, че някои гиганти могат да се адаптират добре към живота в тесни апартаменти, но това са по-скоро отделни случаи. Кучетата от по-едри породи са най-щастливи, когато разполагат с достатъчно място да тичат, да се разхождат и да се излежават. 

голямо кучеСнимка: iStock

Това обаче не означава, че имате нужда от имение или ферма, за да приютите своя Санбернар. Има начини това да се случи и в по-скромен като площ апартамент, стига да разполагате с двор или просторна закрита зона. 

  • Жилището често се оказва предизвикателство

В зависимост от това къде живеете, намирането на дом, където приемат големи домашни любимци, може да се окаже известно предизвикателство. На много места ограничават животните на база тегло – не биха имали против да ви приемат с вашия териер, но Родезийския ви риджбек не е добре дошъл...

  • Обучението е дори по-важно от обикновено

Има голяма разлика между един Ирландски вълкодав, който скача върху хора (било то и от радост), и Дакел, който едва достига до коленете ви, когато стои на задните си крака. Обучението е важно, независимо какво е кучето ви, но когато става въпрос за големи четириноги, поведенческите проблеми често се засилват с времето. И да, ако вашият 8-килограмов домашен любимец дърпа каишката, ръката ви вероятно ще е леко възпалена. Но ако това се случва всеки път, когато се разхождате с вашето 80-килограмово приятелче, нещата са малко по-различни...

Немска овчаркаСнимка: iStock

  • Големите породи кучета са предразположени към здравословни проблеми

Винаги има риск кучето да се разболее, но при по-големите кучета често се стига до по-сериозни здравословни състояния поради размера им. Тазобедрена и лакетна дисплазия, артрит, хипотиреоидизми подуване са в горната част на списъка. Според PetCareRx кучетата от големи и гигантски породи обикновено иматпо-кратък живот от малките и средните кучета. 

  • Пътуването става по-сложно (и скъпо)

Независимо дали отивате на почивка или ви предстои да се местите в нов дом, пътуването с по-голямо куче изисква повече организация, планиране, а и средства. Ако искате да го качите на самолет, ще трябва да закупите специална клетка и да платите такса, за да може питомецът ви да се вози в товарната зона на самолета. При пътуване с кола също ще се наложи да помислите за логистиката – не е като вашият Немски дог да може да седи в скута ви, нали? 

лабрадорСнимка: iStock

Дори и да решите да оставите косматия си другар у дома, хотелите за кучета може да имат различна такса за по-големи четириноги, отколкото за по-малки. Това са все неща, които да имате предвид, ако обичате да пътувате или да се местите често. 

  • Ще трябва да опънете тези дълги крака...

Всяко куче се нуждае от редовни упражнения, но когато говорим за големи четириноги, не е същото, като да хвърлите няколко пъти топката му по коридора. Игрите на закрито с гигантите рядко завършват добре. Но за сметка на това често включват съборени лампи, бутнати мебели, съборени вази, следи от лапи и лиги навсякъде…

Много от големите породи кучета (овчарските, спортните и работните) се нуждаят и от повече упражнения от останалите. От Rover препоръчват да осигурявате на активни четириноги като сетери, ретривъри и овчарки, поне 90 минути интензивни упражнения на ден.

  • Големите кучета са страхотни членове на семейството

Има си причина по-големите кучета да доминират в топ 10 на списъка с най-популярни четириноги на Американския киноложки клуб. Тези четириноги имат големи сърца и силно се привързват към семейството си. Те са лоялни и любящи, а с правилното обучение ще се впишат безпроблемно в ритъма на живот на вашето домакинство. 

лабрадорСнимка: iStock

Когато доведете у дома голямо куче, вие си осигурявате безценен нов приятел и член на семейството. Да, отнема малко повече време, ангажираност и финанси, но след като се влюбите в това голямо космато лице, всичко ще си е заслужавало!

 

Виж още