10 от най-честите грешки, които собствениците на кучета правят

куче лошо Снимка: iStock

И ма много грешки, които собствениците на кучета правят. Случва се. И ние сме хора и понякога е трудно да спазваме правилата, особено, когато домашният ни любимец ни отправи „онзи“ поглед! За съжаление, истината е, че непоследователността и вратичките, които оставяме, могат да причинят проблеми, с които след това да ви е трудно да се справите и които да ви съпътстват през целия ви съвместен живот. 

Предлагаме ви да разгледаме заедно няколко грешки, които да се опитате да избягвате. Без значение дали сте собственик на домашен любимец за първи път или просто започвате отново да изграждате отношения с четириного. Бързаме да ви успокоим – дори и вече да сте допуснали няколко от тях, не се притеснявайте, човек се учи, докато е жив... Или докато има у дома куче, разбира се!

куче беляСнимка: iStock

  • Мислите си, че домашният ви любимец сам ще „израсне“ лошото поведение

Съжаляваме, че се налага да ви разочароваме, но това няма да се случи. Ако кучето ви е научило, че шумното просене от масата му носи нещо вкусно допълнително, то ще продължи да го прави, докато не бъде обучено да не го. Толкова е просто.

Dogsandcats.bg
  • Твърде дълго изчаквате да започнете обучението

Много хора изпускат момента, когато е най-добре да започнат обучението на домашния си любимец. Дресурата на косматия ви другар може да стартира още през първата ви седмица съвместен живот – не е нужно да чакате животното да влезе в „тийн“ фазата си, което, бъдете сигурни, ще ви създаде далеч повече главоболия!

куче беляСнимка: iStock

  • Грешни методи за изграждане на хигиенни навици

Старият начин да притиснете и натриете носа на кучето си на мястото, където се е изпуснало или да го напляскате, са развенчавани отново и отново през последните години. Освен безсмислено жестоки, те просто не работят. В допълнение, това може да причини различни емоционални проблеми на домашния ви любимец, които ще трябва да коригирате на по-късен етап.

  • Приемате, че всяко куче е приятелски настроено

Да, някои кучета са много социални и обичат да поздравяват всички по пътя си, но това не е общовалидно правило. Не бива да приемате, че всяко четириного е дружелюбно. Най-добрата политика е винаги да питате, преди да оставите домашния си любимец да се приближи до друго четириного (или човек).

куче човекСнимка: iStock

  • Липса на определени правила

Кучетата се чувстват най-добре, когато им е осигурена последователна рутина, съчетана с правила. Ако постоянно променяте графика на животното – например, една седмица му е позволено да спи на дивана, а на следващата не, кучето ще се обърка. И в крайна сметка може просто да спре да ви слуша.

куче беляСнимка: iStock

  • Пропускате посещенията при ветеринарния си лекар

Според последен доклад на Banfield Pet Hospital, в световен мащаб около 37% от кучетата са с наднормено тегло, а други заразявания като диабет, артрит, проблеми с щитовидната жлеза и бъбреците са все по-чести. Това са все проблеми, които ветеринарният ви лекар може да хване по време на профилактичен преглед.

  • Не се грижите за безопасността на кучето си

Добре е да обезопасите дома си, преди да доведете кучето у дома, точно както бихте направили и за бебе. Много хора пропускат този момент, което води до инциденти, отравяния, спешни посещения при ветеринарен лекар в следствие на запушвания (поради погълнати предмети) и тн.

куче беляСнимка: iStock

  • Давате на кучето човешки лекарства без одобрение от ветеринарен лекар

Важно е да запомните, че лекарствата за хора – с или без рецепта, са опасни за кучетата и не бива да им се дават. 

  • Насърчаване на лошото поведение 

Това е капан, в който попада почти всеки собственик на куче – четириногият ви другар е толкова сладък, че неглижирате палави навици като лаене по вас за внимание, скачане, хапане, кражба на храна и други. Но годите си минават, животното пораства и всичко това вече не е толкова сладко. И ви предстои повторно обучение.

куче човекСнимка: iStock

  • Неглижирате значението на социализацията

Много собственици се притесняват да изведат кученцето си, когато е още малко. Социализацията обаче, е съществена част от изграждане на личността на домашния ви любимец, тя е необходима, за да расте животното дружелюбно, адаптивно и добре приспособено. Дори да разполагате само с 10 минути на ден, можете да поработите върху това да свикнете питомеца си да е около други хора, да го заведете на ново място, с различни гледки и звуци. 

 

 

Виж още