10 от най-добрите породи семейни кучета

голдън ретривър Снимка: iStock

В зели сте решение да увеличите семейството си като добавите към него още един член – само че на четири лапи? Поздравления, излишно е да ви казваме, че сте направили крачка напред към пълното щастие! Важно за вас е бъдещият ви домашен любимец да е семейно куче – да се разбира с децата, да можете да го оставите спокойно в компанията им, да не се притеснявате, че ще ги нарани (дори без да иска). До тук се простират изискванията ви – а има толкова много породи, измежду които да избирате!

Предлагаме ви нашия топ 10 на най-подходящите породи кучета за семейства с по-малки или вече пораснали деца. Той върви с едно малко уточнение – колкото и да е мило, нежно и внимателно животното с хлапетата, необходимо е да ги подготвите не само за „сладката“ страна на това да имаш куче – включваща галене, чесане, игри и забавления. Те трябва да осъзнават, че това е живо същество, към което да се отнасят с необходимите уважение и толерантност.

Изброените породи, разбира се, далеч не са всички, чиито представители се разбират добре с деца. Допълнителна информация за характера на всяка една от тях, можете да откриете в секцията ни Породи. 

Важно е да отбележим също, че във всяка порода има добри и лоши представители. Дори и в общия случай тези четириноги еднолично да са обявени като приятелски настроени и внимателни с малчуганите, винаги има и изключения. Често кучето демонстрира и свои собствени, специфични и уникални черти на нрава, които могат по никакъв начин да не кореспондират с вече установените. 

Dogsandcats.bg

1. Голдън Ретривър. Това куче е отличен избор за семейства с деца, които обичат да прекарват време на открито в игри, пикници и забавления. Въпреки че е селектиран за лов на птици, Голдънът бързо е доказал, че по-вярно, мило и приятелски настоено куче от него няма!

голдън ретривърСнимка: iStock

2. Уелско Корги Пембрук. Тази дребна, но много игрива и сякаш винаги засмяна порода, е чудесен избор за семейно куче. Макар да са нисички и набити, те са селектирани за лов на големи животни, а това ги прави смели, пъргави и най-вече - податливи на дресура, свикнали да са сред хора. Коргитата са чудесни другари в игрите на малко по-големи деца (над 6-7 годишна възраст).

3. Западнохайландски Бял Териер. Този симпатичен дребосък не е много познат у нас, а би трябвало! Уестито, както още го наричат, е едновременно куче-пазач и верен приятел, който е чудесен за компания на малко по-големи деца (над 9-10 години). Не се препоръчва да оставяте тези териери с по-малките, защото дори и дружелюбен по природа, в играта си Уестито може да захапе, при това силно и да нарани малчуганите.

УестиСнимка: iStock

4. Ирландски сетер. Особено популярна порода у нас в близкото минало, това красиво червено четириного е чудесен приятел в игрите и верен спътник на своя стопанин. Макар и селектирано за лов, днес то е по-познато като типично семейно куче, което обича игрите и забавленията на открито.

ирландски сетерСнимка: iStock

5. Басет. Дори и да ви изглеждат леко лениви и мудни (за което допринасят сякаш вечно тъжните им очи и спуснати надолу клепачи) тези кучета сякаш се преобразяват, когато около тях има деца – скачат, радват се и лудуват до насита!

6. Лабрадор Ретривър. Един доста популярен избор за семейно куче, подходящо за активни хора. Тези животни имат огромни запаси от енергия, обичат да скачат и плуват, за това можете да ги водите на почивки, излети в планината – те ще са щастливи навсякъде, стига да са със семейството си!

7. Шнауцер. Това е едно прекрасно и атрактивно куче, което бързо ще се превърне в част от вашето семейство. Стандартният шнауцер е много енергично куче, което изисква определени грижи относно оформянето на специфичния си външен вид. Искрената му любов към неговите хора го прави чудесен спътник за вас и наследниците ви.

ШнауцерСнимка: iStock

8. Пудел. Интелигентно, приветливо и много дружелюбно куче, Пуделът обича човешка компания, а най-щастлив е, когато ирае, тича и лудува с членовете на семейството си. Ще го откриете в три размера – който и да изберете обаче, можете да сте сигурни, че няма да съжалявате!

9. Бигъл. Активна и енергична порода, която се вписва чудесно в ежедневието на семейства, свикнали да са в движение. Жаждата им за внимание понякога може да бъде леко досадна, но помнете, че всичко, което Бигълите искат е, да са около вас, да им обръщате внимание и да се чувстват обичани!

бигълСнимка: iStock

10. Еърдейл Териер. Силно привързани към семейството си и готови да го защитават с цената на всичко – такива са тези кучета. Любител на игрите и забавленията, Еърдейлът е чудесно семейно куче, което с радост ще прави компания на най-малките членове на домакинството ви. Поради големите си размери обаче, в игрите си той може да ги нарани без да иска, за това бъдете внимателни.

Без значение на коя порода се спрете, не оставяте без надзор твърде малки деца и куче. То може да е безкрайно мило, грижовно и нежно, но винаги е добре да хвърляте по едно око, поне в началото, докато свикнат с взаимното си присъствие. Във всички случай обаче – много бързо ще се уверите, че да имаш куче вкъщи – това е щастие, независимо от породата или външния му вид.

Още по темата:

Как да научим децата си на уважение към кучето

Виж още