10 популярни схващания за Лабрадорите, които всъщност не са верни

лабрадор ретривър Снимка: iStock

П опулярен (прилагателно: харесван и обичан от много хора и/или определен човек или група. Вижте също: Лабрадор ретривър.

През последните години Лабрадор ретривърите заемат челно място в годишния списък на Американския киноложки клуб (АКС) за най-популярните породи кучета в САЩ. Игриви, общителни и привързани, те са любими на семействата не само в Америка, но и по целия свят. И има защо! Тези кучета просто са най-добрите – това ще ви каже всеки почитател на породата и няма да сбърка!

лабрадор ретривърСнимка: iStock

Знаете ли обаче, че Лабрадорите са една от породите, около която битуват най-много митове? Повечето от нас са чували поне един от „фактите“ , свързани с представителите й, които са в най-добрия случай – общоприета измислица. 

Dogsandcats.bg

С какво са известни Лабрадорите?

Докато днес свързваме тези сякаш вечно дружелюбни симпатяги с гонене на пръчки и топки за тенис, в миналото те са придружавали рибари и ловци на патици, извличайки отстреляната плячка от води или носейки я от полета. А, когато не се разхождат из дворове и кучешки паркове, Лабрадорите могат да бъдат открити да помагат в търсенето и спасяването на хора, като терапевтични животни или кучета-водачи.

ЛабрадорСнимка: iStock

Стават ли някога Лабрадорите агресивни?

Лабрадорите обикновено са нежни, спокойни кучета, но това не означава непременно, че не са способни на агресия. Всяко четириного, независимо от породата си, може да реагира бурно при определени обстоятелства. Причините, които най-често отключват подобно поведение, включват:

 • Силен стрес или тревожност
 • Физическа болка
 • Психично заболяване
 • Пренасочена агресия

Помнете – въпреки че представителите на една порода са известни със своя кротък и сладък темперамент (както Лабрадорите, например), атаки все пак се случват. 

лабрадорСнимка: iStock

Защо Лабрадорите са най-добрите кучета?

Лабрадорите са лесни за дресиране, чудесни другари за хлапетата и дори е известно, че нямат нищо против да се сприятелят със семейната котка, например! Да, безспорно има за какво да ги обичаме! Но има доста неща, които се твърдят за представителите на породата и които са доста далеч от истината. Нека заедно разгледаме някои от тях:

 • Лабрадор ретривърите идват от Лабрадор.

Любимото куче на САЩ всъщност идва от остров Нюфаундленд.

 • Тези кучета винаги са били популярни.

Всъщност, породата почти е изчезнала поради високите данъци върху кучетата в родното им място – Нюфаундленд.

лабрадорСнимка: iStock

 • Допустими са само три цвята Лабрадори.

Това е истински дебат. Да, обикновено сме свикнали да мислим, че Лабрадорите са само в три цвята – черен, жълт и шоколадов. Но какво ще кажете ако ви споделим, че съществуват и сребърни представители на породата? Те обаче не са официално признати от АКС.

 • Цветът на палтенцето на Лабрадора влияе върху неговата личност.

Докато някои стопани се кълнат, че черните Лабрадори са по-спокойни, а тези с жълт цвят – по-игриви, науката е категорична: цветът на козината на едно куче няма пряко влияние върху неговата личност.

лабрадор ретривърСнимка: iStock

 • Всички Лаборадори обичат водата

Безпокойство, възраст, здравословни проблеми и предишни лоши преживявания – всичко това може да накара едно куче буквално да се ужаси от водата. Да, дори и Лабрадорите. 

 • Донасянето на предмети е естествено за породата

Мнозина са склонни да приемат, че както е закодирано в ДНК-то на представителите на породата, то тези кучета са склонни да донасят неща – било то пръчки или топка, без да имат нужда от допълнителна дресура. За съжаление, точно, както някои кучета никога не преодоляват страха си от вода, така и някои Лабрадори може никога да не ви донесат обратно пръчката, когато им я хвърлите.

лабрадор ретривърСнимка: iStock

 • Всички имат меки усти

Лабрадорите са създадени за извличане на дивеч, така че те несъмнено имат предимство, когато става въпрос за внимателно боравене с деликатни предмети. Но това далеч не означава, че едно необучено кученце няма да ви ухапе или че всички представители на породата могат да бъдат тренирани да носят в уста яйце, без да го счупят. 

 • Веднъж обучени, това е до живот

В природата на Лабрадорите е да искат да угодят на стопаните си. За това и те с готовност учат нови задачи бързо. И има хора, които погрешно смятат, че това им умение означава, че няма нужда да затвърждавате вече усвоените команди и трикове. Професионалистите не са съгласни – обучението на едно куче, било то и Лабрадор, е процес за цял живот.

лабрадор ретривърСнимка: iStock

 • Те са здрави, защото са работна порода.

Въпреки че като цяло се радват на добро здраве, Лабрадорите могат да бъдат предразположени към определени състояние, като например:

 • Тазобедрена дисплация и дисплазия на лакетната става
 • Диабет
 • Хипотиреоидизъм
 • Колапс, предизвикан от твърде много упражнения
 • Мускулна дистрофия
 • Централна прогресивна атрофия на ретината
 • Дисплазия на трикуспидалната клапа

лабрадорСнимка: iStock

 • Лабораториите са твърде приятелски настроени, за да бъдат смели

Много потенциални собственици на Лабрадори се чудят дали едно толкова сладко куче ще може да ги защити, ако има нужда от това. Както се оказва, тези четириноги могат да ви спасят живота, дори и да ви виждат за първи път! 

Въпреки че Лабрадорите нямат неоправданата репутация на, да речем, Питбулите, те все още са порода, заобиколена от митове. Надяваме се, че сме помогнали да се отделят фактите от неверните твърдения – или поне част от тях. Защото тези кучета действително са невероятни и нямат нужда от допълнителна идеализация! 

 

 

Виж още