10 причини защо кучето внезапно скача, когато лежи

куче Снимка: iStock

К учетата са любопитни и имат много енергия, така че не е изненада, че понякога рязко скачат от легнало положение. Ако и вие сте забелязали домашния си любимец да прави това, то може би се чудите: защо четириногите понякога внезапно скачат, когато лежат?

Макар отговорът да изглежда прост и дори очевиден, всъщност има няколко различни мотивации зад това поведение. Предлагаме ви да разгледаме заедно 10 най-чести причини защо домашният ви любимец скача внезапно, докато лежи. 

кучеСнимка: iStock

  • Страх

Въпреки че е малко вероятно това да е причината, страхът може да бъде причината кучето ви да скочи внезапно и дори да избяга, макар преди секунди да е било в състояние на дълбок сън. Този страх може да бъде оформен от определени травматични събития, а е възможно и да е просто етап. 

Dogsandcats.bg
  • Постоянно нащрек

Тъй като домашният ни любимец винаги е готов да ни защити, бдителността може да е причината, която кара косматия ви другар да скача насън. Известно е, че някои породи като Немска овчарка и Булмастиф са по-защитно ориентирани. Представителите им ще направят всичко, за да защитят стопанина си, дори с цената на собствения си живот. Така че, ако имате куче-пазач у дома, не се изненадвайте, ако то е нащрек по всяко време. 

  • Кошмари

Точно като нас, кучетата също могат да сънуват кошмар. И той да бъде толкова страшен, че да накара животното да се сепне и дори – да подскочи в съня си. Ако забележите, че косматият ви другар сънува кошмар, не го събуждайте, защото може да се изплаши и да ви захапе. Обикновено кошмарите при четириногите са кратки и продължават едва няколко минути. 

кучеСнимка: iStock

  • Проблеми с аналните жлези

Аналните жлези може да са причината кучето ви да скочи внезапно по време на сън. Ако това поведение е последвано от други симптоми като влачене на задните части по пода или прекомерно облизване на аналната област, неприятна миризма (като на развалена риба), хапане и близане на ануса, напрежение при изхождане, кафяви следи или видимо неудобство при сядане, вероятно кучето ви се нуждае от изцеждане на аналните жлези. 

  • Артритни болки

Много възрастни кучета имат проблеми с бедрата и ставите. С напредването на възрастта на четириногите хрущялите се износват, което причинява артрит. Това състояние затруднява движенията, особено при по-възрастните кучета и те опитват различни пози на сън, докато открият тази, при която се чувстват максимално комфортно.

кучеСнимка: iStock

  • Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да е друга медицинска причина, поради която кучето ви внезапно подскача, докато лежи. Най-често срещаните заболявания при домашните любимци, при които има повишаване на кръвното, са болест на Кушинг, проблеми с бъбреците и свръхпроизводство на кортизон в тялото.

  • Камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са едно от онези заболявания, които често остават незабелязани, докато прогресират и в крайна сметка нанасят значителни щети на косматия ви другар. Те могат да се образуват поради дисбаланс в кръвта или урината на кучето или инфекция в бъбреците. Ако камъните станат по-големи или част от тях се отчупи, кучето ви ще започне да изпитва силни болки. Което може да е и причината за внезапното му ставане от легнало положение. 

куче стресСнимка: iStock

  • Бълхи и кърлежи

Ако кучето ви се сепва рязко и при ставането се драска или хапе, то може да реагира на ухапване на бълха или друг вид насекомо. Бълхите и кърлежите са два от най-честите и неприятни паразити, с които се сблъскват собствениците на четириноги. Те се хранят с кръвта както на животни, така и на хора. 

  • Инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища обикновено се появяват при по-възрастни кучета. Тези състояния влияят върху способността на животното да задържа урина за по-дълъг период от време. 

куче скутСнимка: iStock

  • Подут стомах

И накрая, внезапното подскачане на кучето ви, когато спи или лежи, може да е индикация за подут корем. По същество подутият стомах е състояние, при което коремът на вашето куче е раздут и се чувства подут или пълен, което причинява голям коремен дискомфорт. Това състояние ще затрудни вашето куче да легне.

Може да има различни причини, поради които едно куче може внезапно да скочи, докато лежи. Най-честите обяснения са психологически, като тревожност или страх, или медицински проблеми като проблеми с аналните жлези или високо кръвно налягане.

Ако вашето куче проявява подобно поведение, важно е да го заведете на ветеринарен лекар, за да изключите евентуални опасения за здравето му.

Виж още