10 съвета, които всеки стопанин без опит трябва да прочете

кученце Снимка: iStock

П ретърсихте приютите, посетихте избрания от вас развъдник… С две думи, написахте си домашното и най-накрая дойде дългоочакваният ден, в който да доведете най-новия член на семейството си у дома за първи път. Пътуването в колата с четириногото е вълнуващо и сигурни сме, ще прекарате първите няколко часа в игри с новото си приятелче. Но в даден момент със сигурност ще си зададете важния въпрос „Какво следва?“. Да бъдеш добър стопанин на домашен любимец не включва само да го галите редовно по коремчето или да го черпите с вкусни лакомства. Ваша отговорност е да гарантирате, че косматият ви другар е здрав, щастлив и добре обгрижван. 

куче човекСнимка: iStock

Да, да имате у дома домашен любимец е изключително преживяване и ще се сблъскате с безброй въпроси през следващите седмици, месеци и дори години. Ще има моменти на стрес и нерешителност, но с правилните  подход и подготовка, и вие, и косматият ви спътник ще бъдете по-добре заедно!

Предлагаме ви нашия списък от 10 важни неща, които всеки собственик на куче без опит трябва да знае.

Dogsandcats.bg
  • Очаквайте промени в бюджета 

Храна, консумативи, ветеринарни сметки, обучение – списъкът с необходимите разходи за един домашен любимец не е къс. Подгответе се за постоянни разходи за храна и играчки, а винаги може да има и спешни случаи. 

  • Нужен ви е надежден ветеринарен лекар

Да откриете надежден ветеринарен лекар може буквално да бъде животоспасяващо за вашето куче.

Ще има моменти, в които ще се чудите защо домашният ви любимец ще се държи странно или не сте сигурни кой е най-добрият начин да се справите с дадена ситуация. Във всички тези моменти специалистът ще бъде вашият най-ценен ресурс.

  • Бъдете готови да коригирате графика си

Кучетата се нуждаят от упражнения, обучение и много внимание. Четириногите с високи енергийни потребности няма да са доволни да дремват по цял ден на дивана, докато вие сте заети с други неща. А тези, за които това занимание не е проблем, също се нуждаят от време със своите собственици. За да направите ежедневието си по-леко и приятно, започнете да мислите как да включите нуждите на косматия си другар към графика си. 

кученцеСнимка: iStock

  • Инвестирайте в добри почистващи препарати

Кучетата създават мръсотия, това няма как да се заобиколи. Те обичат да си играят и да се разхождат през кални локви, а след това без да се замислят да минат по чистия ви килим. Четириногите имат навика да се търкалят в, меко казано съмнителни места, не са изключени и злополуки в дома ви. Най-добре е да приемете тези факти отрано и да се изправите пред тях с чувство за хумор и арсенал от почистващи препарати. 

кученцеСнимка: iStock

  • Не отлагайте обучението!

Независимо дали сте осиновили кученце или възрастно четириного, обучението му трябва да бъде едно от първите неща, които да направите. Нормално е да искате да прекарате първите няколко дни (дори седмици!) в игри и гушкане, но без подходящо обучение вие ще създадете обтегнати отношения между себе си и новия си домашен любимец, напомнят от Американския киноложки клуб.

  • Водете кучето си на повод

Знаем, че може да е изкушаващо да пуснете кучето си без повод, за да се поскита малко из парка или кварталната градинка. Звучи хубаво, но има причина, поради която домашните любимци трябва да се разхождат на повод. И тя се нарича безопасност. 

кученце дресураСнимка: iStock

  • Купете му правилната храна

Здравето на кучето ви зависи от храната, която консумира. Няма да е евтино и знаем, че може да е изкушаващо да посегнете към най-достъпната опция на рафта в магазина, но домашният ви любимец заслужава храна, която отговаря на всичките му нужди. 

  • Проучете дейности за обогатяване

Кучешкото обогатяване е свързано с развитието на ума, тялото и подобряването на качеството на живот на вашето куче. Четириногите се нуждаят от възможности да учат и да изследват. Интерактивни дейности като игри и пъзели със скрито вътре лакомство добавят разнообразие и стимулация към живота на косматия ви другар.

кученцеСнимка: iStock

  • Направете социализацията основен приоритет

Социалният живот на вашето куче е важна част от неговото възпитание. Ако искате то да се чувстват комфортно сред нови хора, да играе добре с други кучета и да помни уроците си по послушание, докато е на обществено място, то ще трябва да започнете социализацията му възможно най-скоро щом го доведете у дома. 

  • Бъдете търпеливи!

Отглеждането на куче ще изпълни живота ви със забавления, привързаност и лоялно дружество, но това не означава, че няма да има моменти, в които да ви идва в повече. Домашните ни любимци са завършени личности и имат своя индивидуалност, която понякога може да не отговаря на високите очаквания, които сте изградили в главата си.

кученцеСнимка: iStock

Можете да обучите кучето си добре и то да прави всичко „правилно“, но пак да има неща, свързани с поведението му, които да не разбирате. Ще има моменти, когато питомецът ви ще унищожи чифт обувки, например, или ще изцапа новия ви килим. И ще имате чувството, че сякаш всички уроци отиват на кино. В подобни ситуации е важно да бъдете търпеливи. Помнете – нищо не става за една нощ!

Нямате нужда от години опит, за да дадете на кучето си всичко, от което се нуждае в живота. Ще имате въпроси и ще правите грешки, но полагането на усилия, за да бъдете най-добрият приятел на домашния си любимец, е първата стъпка. 

Невинаги е лесно, но да сте отговорни собственици на куче означава да вземате решения за доброто на питомеца си и да се ангажирате с дългосрочната му грижа.

 

Виж още