10 здравословни човешки храни, които и кучетата могат да хапват

куче закуска Снимка: iStock

И ма много храни, които бихме искали да споделим с домашните си любимци – някои по-здравословни за кучетата от други. За всеки стопанин на четириного е важно да знае кои продукти са безопасни и кои – токсични за косматите ни другари. Добрата новина е, че има много апетитни човешки закуски, които всъщност могат да имат и някои ползи за питомците ни.

куче закускаСнимка: iStock

Забележка: Макар да са сред здравословните алтернативи, както винаги бъдете умерени, когато включвате изброените по-долу храни в менюто на питомеца си. 

  • Фъстъчено масло

Фъстъченото масло е едно от най-добрите лакомства за кучетата, тъй като е изключително ароматно и същевременно – засищащо. Богат източник на протеини, здравословни мазнини, ниацин, витамини В и Е, несоленото и неподсладено фъстъчено масло е чудесен вариант за междинно хапване или лакомство. 

Dogsandcats.bg
  • Пилешко месо

Кучетата ни обичат пилешко месо, а то може да им бъде поднесено по различни здравословни начини. Варено, без кости и кожа, без подправки или маринати, то е напълно подходяща закуска или добавка към менюто на животното. 

  • Моркови

Морковите са с високо съдържание на фибри и витамин А, като същевременно не са калорични, което ги превръща в чудесен вариант за здравословно лакомство за домашния ви любимец. Сурови, варени или приготвени на пара – както и да решите да ги споделите с косматия си другар, с морковите грешен вариант няма!

куче закускаСнимка: iStock

  • Кисело мляко

Киселото мляко или йогуртът са пълни с протеини, калций и различни пробиотични култури, което ги превръща в чудесен начин да подобрите храносмилането на кучето си. Уверете се, че избраният от вас продукт не е подсладен и е без аромати.

  • Тиква

Консервирана или прясна, варената тиква без добавени захари и подправки е чудесна добавка към менюто на кучето с чувствителен стомах. Освен това, тя е добър източник на витамин А и фибри. 

куче закускаСнимка: iStock

  • Яйца

Поглезете кучето си с любимата на малки и големи човешка закуска: яйца! Можете да ги дадете на домашния си любимец сурови или варени – и двата варианта имат ползи за здравето на животното. В суров вит, те добавят към менюто му здравословно количество биотин, протеин, рибофлавин и селен. 

куче закускаСнимка: iStock

  • Сьомга

Сьомгата е с много високо съдържание на здравословни омега-3 мастни киселини и обикновено е рибата, използвана за производството на рибено масло, подходящо за домашни любимци. Неподправена варена сьомга или капсули с рибено масло – и с двата варианта ще осигурите на косматия си другар здравословни витамини. 

куче рибаСнимка: iStock

  • Сладки картофи

Сладките картофи действат подобно на тиквата, тъй като имат високо съдържание на витамин А, фибри и други полезни хранителни вещества. Те са лесно смилаеми, като се приготвят на пара или се пекат, задължително ги сервирайте на домашния си любимец без подправки. 

  • Ябълки

Нарязаните ябълки са здравословно и вкусно лакомство за кучета, пълно с фитонутриенти, витамин А и витамин С. Те могат да се дават с кожата, но изчистени от семките, тъй като те естествено съдържат следи от цианид.

  • Овесени ядки

Овесените ядки са сред съставките в различни кучешки храни и могат да бъдат здравословна добавка към менюто на домашния ви любимец (стига да не е чувствителен към зърнени храни). Те са не само пълни с витамини и минерали, но са и отличен източник на диетични фибри – както за хората, така и за четириногите.

куче закускаСнимка: iStock

 

 

 

Виж още