10 знака, че кучето ви иска малко време насаме

куче само Снимка: iStock

В се повече собственици на домашни любимци работят дистанционно, а това за кучетата означава само едно - повече време, прекарано в компанията на любимите им хора. И докато някои четириноги искрено се наслаждават на допълнителните разходки, гушкане и лакомства, други може да са в леко недоумение от цялото това „посегателство“ върху времето им сами. Може да ви звучи странно – в крайна сметка не е ли това мечтата на всяко куче – да прекарва повече време със стопанина си? Оказва се, не точно. 

Подобно на хората, кучетата имат своя индивидуалност и предпочитания по отношения на навиците, дейностите, храната, играчките и начина на живот, обяснява д-р Емили Уилсън, ветеринарен лекар към Fuzzy Pet Health. 

куче самоСнимка: iStock

„Представете си, че винаги сте в движение, с постоянна стимулация и активност. След време този начин на живот ще стане изтощителен за вас, не мислите ли?“, допълва още специалистът. 

Dogsandcats.bg

И така, как можете да разберете дали вашият верен приятел има нужда от малко време сам? Ето 10 поведенчески сигнали, които животното ви дава за това:

  • Кучето ви изглежда стресирано

Ако живеете в атмосфера на стрес, независимо дали е предизвикан от шумните ви деца, които тичат наоколо или от безкрайните звуци, идващи от улицата, то това неминуемо се отразява и на домашния ви любимец. И той има нужда от своите моменти на спокойствие, за да се възстанови. 

Предоставянето на спокойно, уютно местенце, което животното може да нарече свое, може да му помогне да се чувства по-комфортно. За това – осигурете му го!

куче самоСнимка: iStock

  • Кучето ви се крие

Ако се чудите къде ли е отишло вашето кученце, смятайте това за знак, че то се нуждае от момент далеч от хората. Домашните любимци са склонни да се „крият“, когато имат необходимост да се почувстват в безопасност. Бързаме да уточним – това не значи, че животното се чувства уплашено у дома, а по-скоро е уморено и натоварено да чува силни шумове. А може просто да се нуждае от кратка, спокойна дрямка. 

Един съвет от нас: Когато откриете косматия си спътник в другата стая, където той щастливо си дремва, оставете го там, за да може да си почине. Той ще се върне за малко внимание и обич, когато е готов!

  • Кучето ви се държи странно

Помислете си как самите вие се чувствате, когато цял ден сте били на работни срещи, докато междувременно сте се опитвали да сте в помощ на приятел, който преживява криза чрез текстови съобщения. А да, и е ваш ред да решите какво ще вечеряте днес. Чувствате се притиснати до стената, нали? И това усещане може да ви накара да действате по начин, който иначе не е присъщ за вас. Е, същото важи и за кучето ви, въпреки че признаците са малко по-различни. 

куче самоСнимка: iStock

Когато са стресирани или разтревожени, някои кучета може да се разхождат наоколо и да изглежда така, сякаш не могат да си намерят място. Те може да се задъхват прекомерно или да демонстрират повтарящо се поведение като гонене на опашката или облизване на краката. 

  • Кучето не иска да излиза навън без вас

Ако имате слънчев заден двор, помислете дали да не оставите вратата отворена, за да може вашето куче да влиза и излиза, когато иска. Идеята е животното да има възможност да поеме глътка свеж въздъх, далеч от глъчката на пиковите часове, през които обикновено го разхождате. 

  • Кучето ви е по-малко развълнувано от разходките

Преди пандемията вашето куче очакваше с нетърпение разходките си сутрин, когато се връщахте от работа и се вълнуваше искрено всеки път, когато хванехте повода му в ръка, нали? Сега обаче се случва животното да ви погледне с леко недоумяващ поглед, когато го попитате дали иска да направите още една обиколка около блока. 

куче самоСнимка: iStock

Твърде интензивните емоции и упражнения, както и увеличеното време, прекарано със стопанина в различни активности, могат да накарат домашният ви любимец да демонстрира по-малко радост от предстоящите разходки.

  • Кучето е по-агресивно или възбудено от обикновено

Когато кучетата проявяват агресия или възбуда, докато се опитвате да ги галите или ангажирате, това обикновено е знак, че искат малко време за себе си. В тази ситуация е най-добре да им дадете необходимото спокойствие, като ги оставите да си дремнат в другата стая или на място, избрано от тях.

Ако обаче това поведение продължи, трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че нищо по-сериозно не засяга вашето куче.

куче боровинкиСнимка: iStock

  • Кучето не търси вашето внимание

Често може да забележите, че когато спрете да галите кучето си, то побутва ръката ви, за да продължите да го милвате, нали? Е, ако косматият ви другар вече не търси тази близост с вас, това може да е знак, че има нужда от почивка. Ако усетите, че четириногият ви другар сякаш неохотно приема вашите жестове на обич и привързаност, може би е време да му дадете малко време насаме. 

  • Вашето куче се самозабавлява

Вместо да ви се моли да хвърляте топка, а после пръчка, а после да направите тези неща отново, кучето ви щастливо се мотае във всекидневната, размятайки напред-назад любимата си играчка. Може да ви се струва странно, но това е нещо хубаво! Специалистите са категорични, че самозабавлението е сигнал, че животното е доволно от сегашното си положение и не се нуждае от вашето внимание. Точно, както при хората, твърде многото стимулация понякога може да бъде изтощителна за едно четириного и то да има нужда от известно време на спокойствие. 

куче играСнимка: iStock

  • Кучето ви боледува често

Ако кучето ви загуби интерес към храната си и изглежда, сякаш изпитва болка, не губете време, а запишете час при ветеринарния си лекар възможно най-скоро. Като обясните симптомите и промените в поведението на косматия си другар, ще помогнете на професионалиста да постави по-точна диагноза на заболяването.

 

Виж още