10 знака, че кучето ви може би е тайно ядосано

куче Снимка: iStock

Н е, те не могат да затръшнат вратата или да ни се разкрещят. Има обаче и други категорични признаци, че вашето куче може би ви е ядосано за нещо. Предлагаме ви да разгледаме 10 от тях.

  • Погледнете позицията на ушите му

Когато ушите на кучето са плътно прибрани назад, а това е съчетано с наведена глава, затворена уста и стиснати устни, то може да означава, че животното ви е ядосано, коментира Ейприл Олшавски, професионален треньор и дресьор на кучета. Като изучавате езика на тялото на домашния си любимец, можете да научите много за неговите емоции, допълва специалистът. 

кучеСнимка: iStock

  • Прозява се често

Противно на това, което може би си мислите, когато кучето ви се прозява шумно и често, това не означава, че то е уморено или отегчено от баналните ви шеги. Всъщност, това е по-скоро знак, че питомецът ви е стресиран, разстроен или възбуден. Важно е да обърнете внимание на този сигнал и незабавно да предприемете стъпки, за да разсеете четириногото или да го извадите от ситуация, в която не се чувства добре. 

Dogsandcats.bg
  • Облизва устните си, а наблизо няма храна

Кучетата могат да покажат, че са ядосани или в беда, като облизват носа и устните си многократно. Това е особено валидно в случаите, когато наоколо няма храна.

кучеСнимка: iStock

  • Не ви гледа в очите

Ако човек откаже да ви погледне в очите или ви обърне гръб, това ще ви отправи ясно и силно послание, че ви е ядосан, нали? Е, същото е и с кучетата, коментира експертът по обучение и поведение на домашни любимци Ерин Аскеланд. Четириного, което е щастливо и се чувства добре, вероятно ще има желание да установи зрителен контакт със собственика си и ще търси вниманието му. От друга страна куче, което е ядосано или разстроено, може да избягва този тип взаимодействие и да се дистанцира от собственика си, да напуска стаята, в която е той и дори да се премести да спи на различно място.

  • Категорично отказва да ви слуша

Мислите, че кучето ви знае точно какво искате от него, но отказва да изпълни командите ви? Може и да сте прави. Когато домашният ви любимец видимо не желае да ви слуша и не реагира на репликите ви, това може да е индикация, че е разстроен от нещо в средата около себе си или от вас. 

кучеСнимка: iStock

  • Позата на тялото му е вдървена

Когато едно куче е наистина, наистина разстроено, то често се вдървява, тялото му е сковано, твърдо и неподвижно. Почти сякаш казва: „Направи още една крачка, предизвиквам те!“

Ако видите това в комбинация с прибрани назад уши и широко отворени, разтревожени очи, то по-добре е да стоите настрана и да се отдръпнете, тъй като явно питомецът ви се чувства наистина стресиран.

  • Опашката му е прибрана и неподвижна

Ако кучето ви е в приклекнала поза с опашка, пъхната между задните крака, то може да приема критиката ви по-лично, отколкото сте предполагали. Тази поза показва, че кучето е предпазливо и е преминало в отбрана. 

кучеСнимка: iStock

Не бива да забравяме, че кучетата и хората сме емоционални същества. Ако сте се скарали или сте били по-строги с косматия си другар, той може да се „нацупи“ като тийнейджър. 

  • Свива се зад дивана

Повечето хората свързват свиването и криенето със страх и въпреки че това често е вярно, страхът при кучетата е пряко свързан с гнева. Свиването показва високо ниво на стрес. Ако питомецът ви се опитва да се скрие или избяга, това означава, че животното се чувства претоварено. Вашата работа като отговорен собственик в този момент е да го оставите да се оттегли, да си поеме дъх и да елиминирате факторите, които му идват в повече. 

  • Ръмжи ви

Ръмженето е очевиден, но често неразбран знак, който индикира, че домашният ви любимец се чувства неудобно или е разстроен. Кучето ви може да изръмжи, когато се опитвате да го преместите от удобното му легло или когато непознат се приближи и се опита да го погали. Важно е да устоите на желанието да се карате или да наказвате по друг начин домашния си любимец за ръмженето, тъй като това накърнява доверието помежду ви. И в някои случаи може да влоши агресивното поведение.

  • Спазва дистанция и стои „на една ръка разстояние“

Не очаквайте да чуете ядосано: „Ти си лош човек! Остави ме!“, но кучетата имат своите начини да ви кажат да спазвате дистанция, защото не са доволни от вас в момента. Това може да бъде изразено с дистанцирано поведение, твърд поглед, свити уши, остър лай или повдигната опашка. Четириногите обикновено са добри демонстрациите кога са нещастни и искат да си отидете, така че е важно да обърнете внимание на тези признаци. И вместо да преследвате питомеца си, да го оставите да се успокои и сам да дойде при вас, когато е готов. Помнете, не насилвайте домашния си любимец да взаимодейства, ако е разстроен от вас.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още