11 плодове и зеленчуци, които са полезни за кучета

куче Снимка: iStock

З наем, че плодовете и зеленчуците са пълни със здравословни витамини и минерали. Но дали предлагат същите ползи и за домашните ни любимци? Определени плодове и зеленчуци са далеч по-подходяща добавка към диетата на кучето ви от други. А трети трябва абсолютно да се избягват – включително авокадо, грозде, лук, чесън и неузрели домати. Проучванията и мненията относно това дали четириногите ни другари се нуждаят от зеленчуци и плодове варират, но според някои специалисти допълването на менюто на животното с някои от тях може да му се отрази добре.

Съставихме кратък списък с най-полезните, най-хранителни и подходящи за кучета плодове и зеленчуци. Те могат да помогнат при разстроен стомах, да освежат дъха, да подсилят имунната система и здравето на сърцето на питомеца ви, както и да подобрят храносмилането му.  

 • Ябълки

Ябълките съдържат антиоксиданти, диетични фибри, витамин А и витамин С. Много кучета ги обичат, тъй като са хрупкави (почти като лакомство за дъвчене). Те помагат за освежаване на дъха на кучето ви и подобряват зъбната му хигиена. Със своята влакнеста вътрешност, те са нещо като естествена четка за зъби! Когато давате ябълки на кучето си, не забравяйте да ги измиете и нарежете, като преди това отстраните сърцевината и семките.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Банани

Подобно на ябълките, бананите са чудесен източник на диетични фибри, калий, магнезий и витамините В6 и С. Предлагайте ги на кучето си само обелени – можете да ги нарежете и поднесете под формата на лакомство или да ги добавите намачкани към основната му храна.

 • Боровинки

Боровинките са добър източник на диетични фибри, антиоксиданти и витамин С, които стимулират храносмилателната и имунната система на кучето, като същевременно помагат за поддържане на здрава функция на мозъка. 

 • Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е богато на фибри и антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпаленията и подобряват цялостното кръвообращение. То е богато на витамини и се отразява добре за прочистване на дебелото черво, като същевременно подобрява храносмилането.

куче зеленчуциСнимка: iStock

 • Пъпеш

Пъпешът съдържа витамини А и С, бета-каротин, фолиева киселина, антиоксиданти и диетични фибри. Всички тези полезни неща, взети заедно, се отразяват добре на очите и козината на питомеца ви, намаляват възпалението в тялото и подобряват храносмилането. Не забравяйте да премахнете кората и семената преди да предложите пъпеш на кучето си.

 • Моркови

Морковите са здравословна лека закуска за хора и кучета, както и чудесен заместител на традиционните лакомства. Те са с ниско съдържание на калории, високо – на фибри и са отличен източник на витамин А и калий. Можете да ги споделите с домашния си любимец всякак – сурови, варени, на пюре или намачкани към обичайната му купа с храна. 

куче зеленчуциСнимка: iStock

 • Зелен фасул

Зеленият фасул е отличен източник на фибри, магнезий, витамини А, С и К. Фибрите, които се съдържат в него, ще помогнат на домашния ви любимец да се чувства сит за по-дълго, без да се налага да приема ненужни калории. Можете да го предложите на питомеца си варен или пресен (не консервиран) като лека закуска, лакомство или добавка към обичайното му хапване. 

куче зеленчуциСнимка: iStock

 • Тиква

Тиквата е богата на фибри и прави чудеса за храносмилателната система – не само на хората, но и на домашните ни любимци. Тя съдържа и бета-каротин, антиоксиданти и тонове здравословни минерали. Не забравяйте да я сервирате сготвена – на пара, печена или консервирана, а не сурова, подсладена или с подправки.

 • Спанак

Този листен зеленчук е пълен с хранителни ползи за хората и кучетата. Спанакът съдържа витамини А, В, С и К, както и калций, желязо, фибри, манган, фолат и калий. Консумацията му подпомага имунната система, здравето на сърцето, енергийните нива и жизнеността. Предложете спанак на кучето си леко бланширан (без добавка на масло, лук, чесън, сол или черен пипер).

 • Сладки картофи

Сладките картофи са с в високо съдържание на фибри, витамин В6 и С, бета-каротин и други полезни минерали, за които се смята, че предпазват от рак и сърдечни заболявания. 

зеленчуциСнимка: iStock

 • Диня

Динята е като огромна здравословна бомба! Тя е с ниско съдържание на калории и е пълна с хранителни вещества като калий, бета-каротин и магнезий. В нея има витамини А, В6 и С, помага и за укрепване на имунната система. Уверете се, че сте отстранили всички семки и не давайте на кучето си парче с кората, тъй като тя е трудна за дъвчене и смилане.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още