3 лека за разстроен стомах при кучетата

куче храна Снимка: iStock

А ко имате разстроен стомах, вероятно посягате към джинджифиловата бира, бисквитите и сухарите, за да успокоите корема си. Но какво да направите, ако стомахът на домашния ви любимец не е добре?

Чести причини за стомашно разстройство при кучета

Има много причини, поради които кучето ви може да се сдобие със стомашно разстройство. Една от тях обаче, се случва по-често от останалите: то просто е изяло нещо, което не трябва, коментира д-р Кати Бакъс, ветеринарен лекар към Holistic Veterinary Services в Кейсвил, Юта, цитирана от PetMD. 

куче хранаСнимка: iStock

„Кучетата са любопитни като децата: те винаги слагат неща в устата си без да мислят. Повръщането и диарията са признаци, че тялото на животното се опитва да изхвърли нещо, което не трябва да присъства в неговата система. При едно здраво куче това е защитен механизъм на тялото. И е нещо напълно нормално“, коментира още тя. 

Dogsandcats.bg

Сред нещата, които могат да предизвикат стомашно разстройство при кучетата, са:

 • Поглъщане на нещо, което не трябва;
 • Бактериален дисбаланс в храносмилателния тракт
 • Хронични състояния като хранителна чувствителност

Симптоми на стомашно разстройство при кучетата

Както споменахме, най-честите признаци на стомашно разстройство при кучетата са диария и повръщане. Може да забележите и, че на домашния ви любимец му се гади, да го видите да яде трева, за да успокои стомаха си или да се опитва да предизвика повръщане.

куче хранаСнимка: iStock

Признаците на разстроен стомах, които налагат консултация с ветеринарен лекар, включват:

 • Намален или загуба на апетит
 • Умора
 • Пиене на по-малко вода
 • Депресия
 • Невъзможност да си намери място
 • Рефлукс (усилено повръщане)
 • Облизване на устните, въздуха или предмети

Наблюдавайте симптомите на кучето си и ако то постоянно се чувства дискомфортно или ако изброените признаци се влошат, обадете се на ветеринарния си лекар. Същото се отнася и, ако имате подозрения, че домашният ви любимец е изял нещо, което не е трябвало: растения, храна, играчка или химикал. 

куче хранаСнимка: iStock

3 лека за разстроен стомах при кучета

От решаващо значение е да се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да приложите каквито и да е било домашни средства за успокояване на коремните проблеми на питомеца си. Ако специалистът препоръча домашно наблюдение, ето няколко идеи, които да опитате, за да облекчите дискомфорта на животното. 

 • На гладно

Когато стомахът на кучето ви се опитва да се отърве от нещо, може да е полезно да го оставите да свърши работата си, а не да го натоварване допълнително с още храна за период между 12 до 24 часа.

Гладуването може да изглежда доста прост метод, но е важно първо да го обсъдите с ветеринарния си лекар, тъй като някои кучета (особено малките породи и такива с медицинска история), не понасят гладуването толкова добре, колкото други.

куче хранаСнимка: iStock

 • Ледени кубчета

Когато кучето ви повръща или има диария, ваша задача е да се погрижите то да остане максимално добре хидратирано. Ако обаче му дадете твърде много вода наведнъж, може да разстроите още повече стомаха му, казва д-р Бакъс. 

Идея е да му предложите парченца лед, които да поставите в паничката му. Така вроденото му любопитство ще му помогне да остане добре хидратирано.

 • Консервирана тиква

Когато се борите с лошо храносмилане и разстроен стомах при кучетата, консервираната тиква е любима на много холистични ветеринари. И за това си има причина.

С нисък гликемичен индекс, тя се абсорбира бавно, като същевременно успокоява разстроения стомах и помага за подобряване на храносмилането. Важното е да се уверите, че сте взели 100% консервирана тиква, а не смес за пай, тъй като в него се съдържат подправки и други съставки, които е по-добре косматият ви другар да не консумира. 

куче хранаСнимка: iStock

Възможно ли е разстроеният стомах на кучето ми да е признак за хранителна алергия?

Всяко куче има разстроен стомах от време на време и това се счита за нещо нормално. Ако обаче се случва по-често, това може да е сигнал, че нещо не е наред със стомашно-чревния тракт на животното. В този случай, добре е да обсъдите съмненията си за наличие на хранителна алергия с ветеринарния си лекар. 

 

 

 

Виж още