3 начина да спрете кучето да дъвче обувките ви

куче обувки Снимка: iStock

Н ека този, който не е изтръпнал при вида на сдъвканите си чехли, обувки или (в най-лошия вариант) – любими нови сандали, да вдигне ръка… Да, истината е, че колкото и да обичаме домашните си любимци (а това е наистина много!), гледката на унищожените ни вещи никога не е приятна. За това и много стопани на кучета си задават логичния въпрос: 

Как да спра кучето да дъвче обувките ми? 

Обувките ви са странна комбинация от всичко, което четириногият ви другар обича: те са удобни за дъвчене и миришат на вас. Това, повярвайте ни, е съвсем достатъчно основание за предпочитанията на косматия ви спътник към тях... И, ако се замислите, на практика си е вид комплимент!

куче обувкиСнимка: iStock

Въпреки това, повечето четириноги се чувстват виновни, след като са унищожили обувките на своя човек. Виждайки реакцията ви, животното усеща, че не е направило нещо, което ви се нрави. А и, от негова гледна точка, нещата вероятно стоят така: То не е искало да ги яде, а просто да се позабавлява малко…

Dogsandcats.bg

3 начина да спрете кучето да дъвче обувките ви

За да спрете кучето си да дъвче обувките ви, необходимо е да премахнете трите основни фактора, които предизвикват подобно поведение у питомеца ви: изкушение, самота и скука. 

куче обувкиСнимка: iStock

  • Премахване на изкушението

Дъвченето на обувки е пристрастяващо поведение. За това е най-добре да ги държите прибрани в шкаф – за да елиминирате изкушението. Имайте предвид и, че вашият космат другар може да се опита да пренасочи дъвченето спрямо други неща, които миришат на вас, така че погрижете се да няма достъп до по-ценните за вас вещи, дрехи и имущество. 

  • Самотата отключва разрушително поведение

Домашният ви любимец може би скучае, особено ако се налага да го оставяте сам за дълго време през деня. Ако кучето дъвче обувките ви, защото му липсвате, алтернативата е да намерите нещо по-забавно, което двамата да правите заедно. 

  • Кажете „не“ на скуката

Всяко куче има нужда да се чувства заето и ангажирано с нещо. Ако косматият ви другар има върху какво да се съсредоточи (освен обувките ви!), проблемът ще бъде решен. 

куче обувкиСнимка: iStock

В обобщение,

предотвратяването на поведението у домашните любимци, свързано с дъвчене на обувки, изисква комбинация от последователно обучение, осигуряване на подходящи играчки за дъвчене и разбиране на специфичните нужди на самото животно.

Като създадете благоприятна за четириногия си другар среда и пренасочите поведението му, можете ефективно да ограничите този навик. С търпение и положително подсилване вашият четириног другар ще се научи да канализира желанието си за дъвчене към по-безопасни предмети, вместо да унищожава любимите ви обувки!

куче обувкиСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата толкова обичат да дъвчат обувки

Виж още