Защо кучетата толкова обичат да дъвчат обувки

куче Снимка: iStock

О бичате да си купувате обувки? Или имате над 20 чифта в различен стил и цвят. А може би предпочитате нещата да са по-прости, а избора – по-лесен и залагате на няколко универсални модела, които се съчетават добре с всичките ви дрехи? Независимо към кой типаж спадате– вашето куче не се интересува ни най-малко от избора ви на обувки. Дори и да не искате да го чуете (знаем колко държат някои хора на тези неща!), вашият личен стил няма никакво значение за кучето ви. Стига обувките ви да са забравени или оставени на достъпно до лапите му място.

Домашният любимец с удоволствие ще си играе както с дизайнерските ви сандали, така и с любимите ви боти на висок ток. А кожените мокасини и износени маратонки далеч не представляват по-малък интерес що се отнася до косматия ви приятел. 

Някои четириноги не са привърженици на това само да нагризат любимите ви обувки – те държат да ги преместят на различни места из къщата, да извадят връзките им, докато ги „размятат“ напред назад… Вярваме, няма нужда да продължаваме да обрисуваме добре познатата на голяма част от стопаните на кучета картина. 

Dogsandcats.bg

Защо кучето третира обувките ви като играчка?

Има много фактори, свързани с обувките, които ги правят отлична и занимателна играчка в очите на домашните ви любимец. Като начало – те са лесно достъпни, особено ако сте ги забравили на пода в коридора или сте ги подредили на по-долните рафтове на гардероба си като част от тоалет за излизане.

кучеСнимка: iStock

  • Обувките ви са му под ръка

Необходимо е съвсем малко усилие от страна на кучето, за да се докопа до обувките ви. Освен това – какъвто и размер да носите, в повечето случаи това е идеалната големина за играчка за косматия ви любимец. Той може да я хване от пода, да я хвърля във въздуха, да я влачи с помощта на връзките от стая в стая…И за негов късмет, щом приключи с едната – има втора, с която да се заеме!

  • Обувките са пълни с миризми

Вероятно сте забелязали, че ароматът ви е концентрирано по-силен именно в любимите ви маратонки (особено ако сте ги носили цял ден). Носът на вашия космат приятел е много по-мощен от вашия, така че вашата обувка за него е като карта, по която той може да се ориентира точно къде сте ходили – по улицата, в парка, фитнеса, офиса, както и дали сте били в близост до други животни. 

Бъдете сигурни, че вашето куче иска да научи всичко за дневните приключенияа вашата обувка е чудесен начин да го направи.

  • Обувките са вкусни

За домашния ви любимец, обувката е предмет, който може да дъвче сравнително дълго – защото е издръжлива, така че може да я гризе с часове, без да загуби интерес. Ако косматият ви приятел се е докопал до скъпия ви чифт кожени ботуши пък, той може би се наслаждава на вкуса и текстурата им. Мекотата на маратонките и платнените ви обувки също е привлекателна за кучетата – особено ако им никнат зъби. 

Малките кученца и любовта към обувките

Точно както при бебетата, малките кученца изпитват болка и дискомфорт през периода, докато им никнат зъби. Дъвченето и гризането на различни предмети им носи моментно облекчение. Ако случаят е такъв – най-добре е да помислите за други играчки, които да са под ръка на любимеца ви. 

виновно кучеСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец се чувства стресиран или изпитва тревога, той може да дъвче любимите ви обувки, за да облекчи безпокойството си. В този случай можете да забележите и симптоми като близане, намален апетит, сънливост, храносмилателни проблеми, желание за изолация, лай и неволно изпускане на урина.

Как да отучим кучето да дъвче обувките ни

Независимо дали инвестирате в скъпи и дизайнерски модели или притежавате общо три, но качествени и практични чифта мокасини и маратонки, обувките са твърде скъпа играчка за куче. Освен това – следите от зъби и нокти по маратонката, с която си е играло животното, винаги са видими, дори и тя да не е абсолютно съсипана. 

За да обезкуражите това поведение у домашния си любимец, най-важното, което трябва да направите, е да инвестирате в добър шкаф за обувки. По този начин любимите ви ботуши ще са на недостъпно за косматия ви приятел място, а щом се приберете у дома – директно ги прибирайте, вместо да ги оставяте на пода. Това е и най-лесният начин да откажете животното от гризане на обувките си – те просто не са му под ръка. 

Когато хванете кучето да си играе с някоя от обувките ви, не бива да повишавате тон или да се карате, защото това може да го обърка и да навреди на връзката ви на взаимно доверие. Помислете обективно – животното не знае цената на предметите около себе си.

кучеСнимка: iStock

Вместо това – кажете високо и категорично „не“, вземете обувката и я приберете в шкафа, като междувременно я замените с подходяща играчка. Важно е домашният ви любимец да разполага с набор от здрави, дъвчещите се играчки, закупени от зоомагазин. Можете да подсигурите и такива от въже (които са полезни и за венците и почистване на зъбите) или от сурова кожа. 

Винаги щом ви идват гости, добре е да ги предупреждавате да прибират обувките си. А ако мислите, че косматият ви приятел е стресиран, изпитва тревога или е отегчен – постарайте се да му осигурите повече разходки, игри и забавления, за да изразходва енергията си. Напомняйте си максимата, че „умореното куче е щастливо куче“. 

Не би било пресилено да кажем, че унищожаването на обувки е едно от нещата, които отказват много хора да си вземат куче. Това поведение не е заложено естествено у домашните ни любимци и ние можем да работим върху стопирането му. Да, вашите любими сандали може да са много вкусни и примамливи за четириногия ви спътник, но, за да не ви излизат твърде скъпо забавленията му – помислете за други играчки, с които да ангажирате вниманието му. 

 

Вижте още:

Защо кучето обича да играе с чорапите ви

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Виж още