3 начина как кучето ви да отслабне неусетно

куче дебело Снимка: iStock

В сички ние знаем, че здравето и добрата физическа форма са свързани и едното не може без другото. Е, същото се отнася и за домашните ни любимци. При куче, чието тегло е в норма, има по-малък риск от поява на редица здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет, ставни и мускулни проблеми. Ако косматият ви другар е с наднормено тегло или по съвет на ветеринарния ви лекар има нужда да свали няколко килограма, то трябва да знаете, може би се чудите откъде да започнете. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Добрата новина е, че планът за отслабване на четириногия ви другар не включва задължително лишения и рязка промяна в рутината му. Напротив, кучето ви може да влезе във форма неусетно, като междувременно се забавлявате заедно! Вижте три начина как да помогнете на косматия си другар да отслабне.

  • Упражнения, съчетани с игра

Важно е да разработите план, свързан с рутинните упражнения на косматия ви другар, който да му помогне да изгори повече калории, но без да го претоварва излишно. Вземете предвид породата и текущото здравословно състояние на косматия ви другар. Брахицефалните кучета (с къси муцуни), например, могат да имат проблеми с дишането, ако упражненията са твърде интензивни. Освен това, някои четириноги се справят по-добре с физическото натоварване от други като цяло. Френският булдог, например, едва ли ще може да издържи толкова, колкото едно Бордър коли, например. 

Dogsandcats.bg

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Ключовото тук е да съобразите упражненията с физическото състояние и индивидуални характеристики на вашия домашен любимец. Не бързайте. Започнете с кратка разходка, включваща игри, като редувате ходене/тичане с хвърляне на топка, например. Колкото по-забавни и интересни за четириногото са тренировките, толкова по-добре. И тъй като кучето ви отслабва, постепенно можете да увеличите интензивността, разстоянието и продължителността на упражненията му. А като бонус – освен че заедно влизате във форма, това е и чудесен начин да се свържете с косматия си другар като прекарате малко качествено време заедно.

  • Намалете споделянето на храна и остатъци от масата

Знаем добре колко изкушаващо може да бъде да поглезим от време на време домашния си любимец, като споделим с него остатъците от вечерята си. Истината обаче е, че повечето човешки храни не са подходящи за кучетата ни, особено за тези, които са на диета. Нещо повече, честото черпене с нездравословни продукти (корички от хляб или пица, например), добавя ненужни калории. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

И тъй като е лесно да прекалим с лакомствата (казваме го от личен опит!), добре е да помним правилото, че те не бива да съставляват повече от 10 процента от диетата на косматия ни другар. Опитайте се да се придържате към тази дневна доза и се подгответе психически да бъдете силни. Защото не е никак лесно да се устои на „онзи“ кучешки поглед...

  • Изберете подходяща диета спрямо специфичните нужди на вашето куче

В допълнение към намаляването на остатъците и лакомствата, необходимо е да се уверите, че основната храна на кучето ви е премерена (като порции) и му осигурява правилните хранителни вещества. Съобразете диетата му с размера и породата. Но и не само – не бива да забравяме, че всяко четириного е индивидуално, така че определянето на уникалните му хранителни нужди невинаги е толкова лесно. Едно 12-килограмово Ши Тцу, например, няма да има същите хранителни нужди както един 100-килограмов мастиф. Изборът на качествена кучешка храна също играе своята роля. Някои марки предлагат формула, специално разработена за определена порода кучета и техните уникални нужди, например. Проучете възможностите и се консултирайте с ветеринарния си лекар при нужда. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Ако вашето куче е с наднормено тегло, то трябва да знаете, че има безопасни и приятни начини то да свали онези допълнителни килограми отгоре. И не забравяйте – колкото и домашният ви любимец да обича лакомства, той ще бъде много по-щастлив, ако има по-дълъг и здравословен живот редом до най-добрия си приятел – своя човек!

 

 

 

 

 

Виж още