3 неща, които кучетата правят преди да си легнат и защо!

куче легло Снимка: iStock

П редставете си края на един дълъг и изморителен ден. Когато всичко, което искате е просто да се отпуснете и да се насладите на малко време за почивка или сън. Тогава най-лесното, което можете да направите, е просто да се свлечете в леглото или на дивана и да се пренесете в страната на сънищата. Нещата стоят малко по-различно обаче, когато говорим за нашите любими кучета. Всъщност, може би и самите вие сте забелязали, че питомецът ви си има своите кратки ритуали, преди най-накрая да легне? Сигурно се чудите дали това поведение е нормално?

куче леглоСнимка: iStock

Бързаме да ви успокоим,  не се притеснявайте – всичко е съвсем в реда на нещата. Защото това е поведение, което косматият ви другар е наследил от своите диви кучешки предци, останало дълбоко закодирано в неговото ДНК. Какво имаме предвид? 

Ето три неща, които кучето ви прави, преди да легне да релаксира и защо!

Dogsandcats.bg
  • Обикаля леглото си

Може би сте виждали четириногия си другар да прави няколко обиколки около леглото си, преди доволно да се строполи (буквално!) в него. Специалистите по кучешко поведение смятат, че  това е наследено отдивите му предци. Вълците имат подобен ритуал, чиято цел е подсигуряване на мястото, където смятат да прекарат нощта. Целта е самосъхранение, отблъскване и проверка на потенциални неприятели, които могат да атакуват животното от различни страни.

куче спиСнимка: iStock

Специалистите са установили още, че вълците често спят с нос, обърнат по посока на вятъра, за да уловят всяка миризма във въздуха и така да са подготвени за потенциална заплаха. Обикалянето на мястото, където смятат да спят, им помага да определят посоката на вятъра и спрямо нея – как да се позиционират по-добре, преди да заспят. Освен това, по този начин те утъпкват тревата, листата или снега, за да си създадат равна, удобна повърхност, преди най-накрая да се отпуснат и да си починат.

  • Драскане по земята

Драскането на земята е друг ритуал, който много кучета имат преди лягане. И въпреки че може да ви се струва, че единствената цел на животното е да надраска пода ви, всъщност това е друго наследено поведение, предадено от дивите им предци. 

Кучетата, подобно на вълците, имат ароматни жлези, разположени в долната част на лапите и между пръстите на краката им. Те отделят феромони, а драскането по земята им помага да разпространят миризмата си и да маркират територия. Така четириногите съобщават на други кучета или животни (или поне – такава е целта им), че това е тяхното гнездо или място да почивка. 

куче леглоСнимка: iStock

  • Копаене

Въпреки че това е по-малко вероятно или често срещано, има някои породи кучета, които копаят в леглото си преди лягане така, сякаш се опитва да си направят дупка за място за спане! Всъщност, може да забележите, че домашният ви любимец прави това главно през лятото или като цяло – когато е по-топло. Често четириногите копаят дупки, а след това лягат в тях, в опит да се охладят.

Вижте още: Защо кучетата копаят дупки, а след това лягат в тях?

куче леглоСнимка: iStock

Може да забележите, че кучето ви изпълнява някой от тези ритуали най-вече, когато сте сменили леглото му или сте го изпрали. Това е така, защото питомецът ви иска да го маркира с аромата си и да заяви, че това е неговото местенце. И макар погледнато острени, безспорно тези неща имат своя смисъл от гледна точка на косматия ви другар! 

 

Виж още