Защо кучетата копаят дупки, а след това лягат в тях

куче копае Снимка: iStock

К учетата копаят дупки поради най-различни причини. Някои породи са по-склонни да разравят земята под себе си от други, въпреки че това често е свързано със специфичната личност на животното. 

За да ограничите навика на домашния си любимец да копае, често се изисква да разберете основната причина за него. Едва разбирайки защо косматият ви другар прави дадено нещо, можете да предоставите алтернативни начини, чрез които да задоволи нуждите си. Или в конкретния случай – да спре да копае. Когато питомецът ви изкопае дупка, а след това легне в нея обаче, нещата са малко по-различни. 

куче копаеСнимка: iStock

Защо кучетата копаят дупки, а след това лягат в тях?

Четириногите често копаят дупки, в които в последствие лежат, когато искат да се разхладят през по-горещите месеци от годината. Земята отдолу обикновено е по-хладна от горещия въздух над нея, а кучетата знаят това инстинктивно. 

Dogsandcats.bg

Възможно е това поведение на домашния ви любимец да има общо и със специфичния климат на мястото, където живеете. Породата също може да окаже влияние. Например северните породи като Сибирско хъски и Аляски маламут често копаят дупки, защото като цяло са отглеждани за места с по-хладен климат.

куче копаеСнимка: iStock

Кои породи кучета обичат да копаят дупки?

Различни фактори влияят върху това дали едно куче ще копае дупки или не. Някои четириноги го правят, когато им е скучно – ако не са психически стимулирани, те намират начин да се забавляват сами. 

Следователно, логично е да предположим, че по-интелигентните породи са и по-склонни да копаят дупки, ако нуждите им не са задоволени. Такива са, например, Бордър колитата и Лабрадор ретривърите. Породите, създадени за северен климат, също са по-склонни да копаят дупки и да лежат в тях, тъй като така запазват телесната си температура по-висока. 

куче копаеСнимка: iStock

А някои кучета са били отглеждани, за да копаят. Териерите обикновено са се грижили да предпазват дома на стопаните си от гризачи и други животни, които живеят в дупки под земята. 

Възможно ли е това поведение да е знак, че на кучето ни скоро ще умре?

Макар да съществува подобно схващане, всъщност това не се случва особено често. Да, факт е, че кучетата се опитват да се скрият, когато са на път да умрат, но обикновено това не значи, че животното ще изкопае дупка в средата на двора ви и ще легне в нея. 

И макар че е малко вероятно едно четириного да лежи в дупка, защото умира, възможно е то да не се чувства добре. Особено ако това не е една от нормалните му дейности. Някои заболявания могат да повишат телесната топлина на животните и това да ги накара да потърсят прохлада в хладната земя.

Това обаче се случва сравнително рядко, тъй като повечето болести и общи заболявания рядко причиняват прегряване при четириногите.

куче копаеСнимка: iStock

Имаме ли причини за притеснение, ако кучето ни обича да лежи в дупките, които само е изкопало?

Не, макар за нас да изглежда неприятно, всъщност мръсотията не е нещо лошо за четириногите ни другари, нито ги излага на риск от определени заболявания. Така че не бива да се тревожите от този навик на питомеца си, освен ако просто не искате дупки в двора си, разбира се!

В заключение, най-честата причина защо кучетата копаят дупки, а след това лягат в тях е, защото им е горещо. Можете да предотвратите това, ако осигурите хладно местенце, където домашният ви любимец да прекарва най-жарките часове от деня. Сенчеста зона с много трева и прясна вода – това може да е всичко, от което някои четириноги се нуждаят.

куче копаеСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучетата обичат да копаят дупки

6 начина да спрете кучето си да копае под оградата

Виж още