3 популярни лекарства без рецепта, които са опасни за кучето ни

куче Снимка: iStock

Д омашните ни любимци доста често приличат на малки деца – също като тях и те зависят от нас, а ние сме отговорни за тяхната безопасност. Важно е да знаете, че при отглеждането на куче никога не можете да бъдете твърде внимателни – колкото повече четете и се интересувате, толкова по-добре! Защото често неща, които смятаме за напълно безвредни могат да се окажат изключително опасни и за четириногите ни приятели. 

Само защото едно лекарство е безопасно за хората, НЕ означава, че е безопасно за кучета. Дори напротив – някои от медикаментите, които всеки от нас държи в домашната си аптечка могат да бъдат отровни или токсични за домашния ни любимец.

За това никога не бива да давате на животното лекарства без първо да се консултирате с ветеринарния си лекар.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Ето 3 често срещани лекарства без рецепта, които никога не трябва да давате на кучето си:

  • Аспирин

Едно от най-популярните лекарства, което пречи на тромбоцитите, които помагат на кръвта да се съсирва. Така че, ако кучето ви има рана или друг вид нараняване, даването на аспирин би затруднило спирането на кървенето. Аспиринът става особено опасен за косматия ни приятел, когато се смесва с други лекарства като стероиди или противовъзпалителни лекарства. Това може да доведе до стомашно-чревни и неврологични проблеми, дихателни затруднения, нарушения на кървенето и бъбречна недостатъчност.

кучеСнимка: iStock

  • Ибупрофен

Това лекарство без рецепта е популярно обезболяващо, което често използваме при болки и възпаления. За кучетата обаче той е опасен, а ако се вземе в по-големи количества – токсичен. Дори и да смятате, че давате на домашния си любимец „безопасна доза“ от лекарството, това лесно може да доведе до вътрешни разкъсвания, кървящи язви на стомаха и в крайна сметка – бъбречна недостатъчност. Ако не се лекува това състояние – може да доведе до фатален край.

кучеСнимка: iStock

Симптомите, за които трябва да сте особено внимателни, включват

  • Липса на апетит
  • Повръщане
  • Черни катранени изпражнения, 
  • Повръщане на кръв
  • Коремни болки
  • Слабост и летаргия

болно кучеСнимка: iStock

  • Ацетаминофен

Лечението на кучето с това популярно лекарство без консултация с ветеринарен лекар може да е много опасно. Освен това – уврете се, че съхранявате лекарството на място, недостъпно за домашния ви любимец. Дори 50-килограмово куче може да се натрови с ацетаминофен, макар ще ще са му необходими повече от седем таблетки от по 500 мг.

Ако подозирате, че случайно животното е погълнало от лекарството (едно или повече хапчета), незабавно се свържете с ветеринарния ви лекар. Често срещаните марки ацетаминофен включват Tylenol®, Percocet® и Excedrin® без аспирин.

кучеСнимка: iStock

В заключение – не забравяйте да държите всички лекарства на места, на които кучето ви няма достъп и никога не му давайте медикаменти без предварително да се консултирате със специалист. 

 

Виж още